“Küçük MESS”te ilk  ihtar mesai boykotu

“Küçük MESS”te ilk ihtar mesai boykotu

MESS ile BMİS arasında beş işyeriyle sınırlı ara dönem TİS görüşmelerinde, dördüncü oturum sonrası konu arabulucuya havale edildi. 2023 görüşmelerine atıfla, “Küçük MESS” denilen süreçte İlk tepkiler mesai boykotu ve kısa mesafeli yürüyüşler ile geldi

Metal iş kolunda; işveren sendikası MESS ile işçi sendikaları arasında yeni döneme dair toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 2023 yılında başlayacak. İçinde bulunduğumuz günlerde ise bir ara dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yine MESS ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında gerçekleşiyor ve uyuşmazlık raporu, tutuldu. 2 bin işçiyi ilgilendiren ara dönem toplu sözleşme görüşmelerinde ücret artışlarında tarafların talebi ve teklifi arasındaki uçurumdan ötürü dördüncü oturum sonrası konu arabulucuya havale edildi. 2023 görüşmelerine atıfla, “Küçük MESS” denilen, 2022 – 2024 MESS Enerji TİS görüşmeleri sürecinde İlk tepkiler mesai boykotu ve kısa mesafeli yürüyüşler ile geldi.

EMİS’İN FESHİ SONRASI

MESS’E GERİ DÖNMÜŞLERDİ

2015 yılında MESS’ten ayrılan bir grup sanayici, EMİS adıyla yeni bir işveren sendikası kurmuştu. EMİS’in 2020 yılında kendini fesh etmesiyle birlikte bu firmalar yine MESS’e döndü. Son TİS’te işçi sendikaları; EMİS üyesi işyerleriyle iki, MESS üyesi işyerleriyle üç yıl süreli sözleşme imzalamıştı. O iki yıllık süreç doldu.

01 Eylül 2022’den geçerli olmak üzere yeni döneme dair görüşmeler MESS ile DİSK / Birleşik Metal-İş Sendikası arasında başladı, sürüyor. Metal iş kolunun enerji ayağı ile ilişkili sürece, diğer işçi sendikaları dâhil değil. Birleşik Metal-İş ile MESS görüşmeleri her firma için ayrı ayrı sürdürüyor. Süreç, ara dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri olarak tanımlanırken 2023’e atıfla, “Küçük MESS” diye adlandırılıyor.

BEŞ BÖLGEDE BEŞ İŞYERİ

BMİS ise merkezi düzeyde, şubeleri ile birlikte masada. Görüşmeler İstanbul 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Hitachi, Gebze 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu General Elektrik, Gebze 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Schneider Elektrik (Gebze) ve Schneider Enerji, İzmir Şube’nin örgütlü olduğu Schneider Elektrik (İzmir) ve Bursa Şube’nin örgütlü olduğu Arıtaş Kriyojenik’te devam ediyor.   

28 KASIM’DA UYUŞMAZLIK ZAPTI TUTULDU

BMİS örgütlü olduğu tüm işyerleri için ortalama yüzde 120-125 oranında zam teklif etti. Buna karşılık MESS’in her bir işvereni temsilen artış teklifi ücretler için yüzde 30, sosyal haklarda yüzde 80 oldu. Aradaki uçurumdan ötürü 28 Kasım tarihi itibariyle uyuşmazlık zaptı tutuldu. Arabuculuk dönemine girilmesiyle birlikte fabrikalarda da hareketlilik başladı. Süreci BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın gazetemize değerlendirdi.

BÜYÜK MESS’E ÖRNEK OLACAK

 

229-001.jpg

Şube olarak BMİS’in genel merkeziyle birlikte önemli bir mücadele dönemi içinde olduklarını kaydeden Aydın, “MESS’e bağlı işyerlerinde, özellikle enerji iş kolunda toplu iş sözleşmesi görüşmelerini sürdürüyoruz. Bu ara dönem toplu iş sözleşmesi görüşmesi sürecinde işçi sendikalarından sadece sendikamızın yer alması bize önemli bir yük ve misyon da getiriyor. Sürece dair önümüzdeki günlerde hareketlilik olacaktır” dedi. Amaçlarının görüşmeleri iyi bir noktada bitirmek, üyelerin istek ve beklentilerini karşılamak olduğunu kaydeden Aydın, “2023’te büyük MESS’e örnek olacak sözleşme imzalamak istiyoruz” diye konuştu.

 

İLK EYLEMLER

802-002.jpg

Ülkemizde enflasyonun yüksekliğiyle birlikte alım gücünün çok düştüğüne dikkat çeken Aydın, “Taleplerimizi edinmede sendika ve şube olarak, üyelerimizle birlikte önemli bir mücadele vereceğiz” dedi. 16 Aralık Cuma günü itibariyle fazla mesaiye katılmama, vardiya öncesi servislerden fabrikaya belirli mesafede inip kısa yürüyüş, DİSK’in asgari ücrete dair kararının bildirisinin işyerlerinde okunması gibi eylemleri başlattıklarını belirten Aydın mücadelelerini kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

 

**

Vergide adalet arayışını

GSB ile sürdürmek istiyoruz

adalet-006.jpg

25 Kasım’da ekonomist gazeteci Emin Çapa’nın katılımı ile gerçekleşen “Vergide adalet istiyoruz” panelinin, etkinlik sonrası da yansımaları olduğunu kaydeden Aydın, “ Çok önemli etkinliğimizin medyada yer alması ve sosyal medyada paylaşılması ile birlikte gerek DİSK gerekse Türk-İş konu üzerinde daha çok durmaya başladı. Konunun sürekli gündeme getirmesi, Bakanlığa mektup yazılması ve görüşülmesinde panelimizin etkili olduğunu düşünüyoruz. DİSK’in Başkanlar Kurulu’nda ‘vergide adalet istiyoruz’ imza kampanyasının başlatılması ve vergi daireleri önünde basın açıklaması yapılması kararlarının alınmasından bu konuyla ilgili üzerimize düşeni yaptığımızı görüyoruz. Aynı şekilde, Gebze Sendikalar Birliği ile sürdürme girişimindeyiz. Fabrikalarda imza kampanyaları ile destekliyoruz” dedi.

**

 

Bekaert grevi Anayasal hakla sürüyor

 

bekaert-1.jpg

İzmit’te; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milli güvenlik gerekçeli yasağına karşın fiiliyatta süren Bekaert grevini de değerlendiren Aydın, “Örgütlü olduğumuz fabrikalarda yasaklamayı kınadık. Diğer şubelerimizin örgütlü olduğu işyerlerin de yasaklamaya tepki gösterildi. Önümüzdeki günlerde bize yönelik yapılacak olası grev ertelemelerine de aynı şekilde karşılık vereceğimizin işaretini verdik.

2015’teki grev ertelemesini sendikamız dava etti. Anayasa Mahkemesi bizi haklı buldu. Hükümeti 50 bin lira tazminata mahkum etti. Yani grev ertelemelerinin kötüye kullanıldığını belirten elimizde doneler var.

 

bekaert-2.jpg

Bekaert grevi de Anayasa’dan edinilen hakla uygulanıyor. Geçmişte Kemal Türkler’in yaptığı gibi Anayasa’dan, uluslararası sözleşmelerden gücümüzü alarak bu konuyla ilgili de mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi. Şube olarak Bekaert grevine destek ziyaretinde bulunduklarını da aktaran Aydın, “Bundan sonraki süreçlerde üzerimize düşeni hep birlikte yapacağız” dedi.

 

**

GEBZE KAYMAKAMLIĞI’NA…

Güzergah ve meydan

eskisi gibi olmalı

 

1-mayis-2.jpg

Gebze Kaymakamlığı tarafından sendikalarına da gönderilen bir yazışmada Gebze’deki eylem ve etkinliklerde güzergaha dair önerilerinin sorulduğunu kaydeden Necmettin Aydın, “Bilindiği üzere miting yeri olarak Mevlana Mahallesi’ndeki kapalı pazar alanının yanındaki boş alan gösterilmişti. Yine eskiden olduğu gibi Osman Yılmaz Mahallesi’nde eski trafonun olduğu meydan toplanma alanı, Şehit Numan Dede Caddesi yürüyüş güzergahı ve kent meydanı miting alanı olmalıdır. Bu talep görüşü alınan diğer sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından da dile getirilmelidir.  Gebze’de eylem etkinlik yapan sendikalar olarak özellikle son birkaç yıldır önerilerimiz dikkate alınmadı. Kapalı pazar alanı kimsenin gitmediği bir yer. Yürüyüş güzergâhı ve miting alanının eskisi gibi olmasını isteyeceğiz. Dileriz Kaymakam Bey tarafından talebimiz dikkate alınır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.