KSO üyelerini ‘halka arz’ konusunda bilgilendirdi

KSO üyelerini ‘halka arz’ konusunda bilgilendirdi

Kocaeli Sanayi Odası ve QNB Finansinvest işbirliğinde ‘Cumhuriyet'in 100. Yılında Sermaye Piyasaları’ ve ‘Adım Adım Halka Arz’ konulu bir toplantı düzenlendi

Üyelerine yönelik bilgilendirme toplantılarına hız kesmenden devam eden Kocaeli Sanayi Odası (KSO), son dönemlerde borsada ciddi artış yaşanan şirketlerin halka arz süreçlerine ilişkin önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. QNB Finansinvest işbirliğinde ‘Cumhuriyet'in 100. Yılında Sermaye Piyasaları’ ve ‘Adım Adım Halka Arz’ konulu bir toplantı düzenlendi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ile çok sayıda şirket yöneticisinin katılım gösterdiği toplantıda QNB Finansinvest Araştırma Grup Müdürü Can Alagöz yatırım dünyasına dair ip uçlarını ve küresel sermaye piyasalarındaki son durumu anlattı. QNB Finansinvest Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı İpek Hekimoğlu ise şirketler için alternatif finansman kaynağı halk arz konusu, son gelişmeler ve trendler hakkında detaylı sunum yaptı.

ÖNEMLİ FAYDALAR SAĞLIYOR
Toplantının açılışında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin ticari hayatı hakkında bilgi verdi, Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6’sının Kocaeli’nden gerçekleştiğini hatırlattıktan sonra “Firmaların halka açılmasının ve paylarının borsada işlem görmesinin firmalara çeşitli avantajlar sağladığını biliyoruz. Borsaya açılma firmalara; kaynak ihtiyacının karşılanması, ortaklara likidite sağlanması, itibar görme, yaygın tanıtım, kurumsallaşma gibi imkanlar sunuyor. Ayrıca, kayıtdışı ekonomiyle mücadele, aile şirketlerinden kurumsallaşmaya geçişte firmalarımıza ve ülke ekonomisine önemli faydalar sağlıyor. Kurumsallaşmaya geçişle birlikte; şeffaf, adil, hesap veren ve sorumluluk sahibi bir yönetim sistemine de ulaşılmış oluyor. Halka açılmak, işletmenin kredibilitesinin artmasına olanak veriyor. Böylece; bankaların, tedarikçilerin, işe başvuranların firmaya olan görüşlerini etkileyebiliyor” dedi.

FİNANSMAN KAYNAKLARINI ARTIRMAK VE ÇEŞİTLENDİRMEK
Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Bildiğiniz gibi özellikle son dönemde şirketlerimizin finansmana erişim koşullarında sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Bu noktada, halka arz konusu; firmaların yatırım harcamaları ve işletme sermayesi gibi çeşitli finansman ihtiyaçlarında önemli bir alternatif haline geldi. Son dönemde ülkemizde halka arzlarda artış görülse de yine de yeterli seviyede değil. Dolayısıyla, reel sektörümüzün finansman kaynaklarını arttırmak ve çeşitlendirmekle birlikte oluşacak olan yatırımlarını arttırabilmesi için sermaye piyasalarının daha da teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün hem sermaye piyasalarımız hem de halka arz süreçleri hakkında detaylı bilgiyi birazdan QNB Finansinvest’in değerli yetkililerinden öğrenme fırsatı bulacağız. Kendilerine bu toplantının düzenlenmesine olan katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

4,5 MİYON BİREYSEL YATIRIMCI
Ardından QNB Finansinvest Araştırma Grup Müdürü Can Alagöz söz alarak, küresel piyasalardaki gelişmelerden bahsetti, Borsa İstanbul’daki bireysel yatırımcı sayısının son 10 yılda 1 milyondan 4,5 milyona yükseldiğini paylaştı. Türk borasının yüzde 40’ının sanayi şirketlerinden oluştuğunu aktaran Alagöz, “Şu an borsada 270 milyar dolarlık bir piyasamız var. Sermaye piyasaları Türkiye’de altın çağını yaşıyor” dedi.

ARACI KURUM ÖNEMLİ
QNB Finansinvest Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı İpek Hekimoğlu da “2023 yılının ilk 5 ayda 16 harika arz oldu. Şirketlerin halka arz sebepleri arasında işletme sermayesi artırımı, borç kapama gibi nedenler var” dedi, şirketlerle bu noktada nasıl bir işbirliği içinde olduklarından söz etti, “Halka arzda aracı kurumun önemi büyük” dedi.

İSA TURHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.