KSO Meclisi’ne Ticaret Bakanı konuk oldu

KSO Meclisi’ne Ticaret Bakanı konuk oldu

KSO Meclis Toplantısı’nın konuğu T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş oldu. Muş, sanayi ve ihracata dair gelişmeleri paylaştı, sanayicilerin taleplerini dinledi ve çözüm önerileri noktasında görüşlerini paylaştı.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) yılın son meclis toplantısını gerçekleştirdi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen meclis toplantısına T.C. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş konuk oldu.  KSO Meclis Üyeleriyle online ortamda buluşan Bakan Muş, sanayicilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi, çözüm önerileri noktasında görüşlerini paylaştı.

 

ZEYTİNOĞLU’NA ÖNEMLİ GÖREV

Meclis üyelerinin yoğun katılım sağladığı meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Tuğrul’un meclisi selamlamasıyla başladı. Tuğrul konuşmasına iki tebrikle devam ederek, “TOBB ile Bosna Hersek Dış Ticaret Odası arasında kurulan Türkiye – Bosna Hersek Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Eş Başkanı görevini üstlenen Oda Başkanımız Ayhan Bey’i kutluyorum. Ayrıca İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odaları Yönetim Kurulu Toplantısı’nda başkan vekili olarak seçilen TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nu da meclisimiz adına tebrik ediyorum” dedi.

 

İHRACATTAKİ REKORLARDAN BAHSETTİ

Tuğrul daha sonra sözü KSO Başkanı Zeytinoğlu’na bıraktı. Sözlerine Sarıkamış Şehitlerini anarak başlayan Zeytinoğlu, aylık ekonomik değerlendirmelerini yaptıktan sonra Bakan Muş’a hitaben şunları söyledi: “Sayın Muş, öncelikle zaman ayırarak meclis toplantımıza teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Bu yıl ihracatta gemi hat kısıtlamaları, konteyner bulunamama, emtia fiyatlarındaki artışlar ve çip tedarikinde yaşanan sıkıntılara rağmen rekor seviyelere ulaştık. Bu sıkıntılara rağmen, ülkemizin ihracatında son on iki aylık döneme baktığımızda on bir tane rekor seviye karşımıza çıkıyor. Altı tanesi tüm zamanların en yüksek seviyesi, beş tanesi de içinde bulundukları ayların en yüksek seviyesi” dedi.

 

KOCAELİ’NİN İHRACATI

İlimizin dış ticaret verilerini paylaşan Zeytinoğlu, “Türkiye geneli ile paralel ilimiz de bu yıl güçlü bir ihracat başarısı gösterdi. Oda olarak ilimizde üretim yapan firmaların dış ticareti ile ilgili Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma yaptık. Amacımız; ilimizin dış ticaretteki gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak. Çalışmanın teknik olarak geliştirilmesi için de desteğinizi talep ediyoruz. Bu yaptığımız çalışma sonucunda 2020 yılında ilimizde üretim yapan firmaların ihracatlarının toplamının 26,6 milyar dolar olduğunu tespit ettik. TİM bu rakamı 12,3 milyar dolar açıklıyor. Kocaeli Gümrüklerinden yaptıkları ihracat 11,7 milyar dolar, Kocaeli Gümrükleri dışından yaptıkları ihracat ise 14,9 milyar dolar. Türkiye ihracatından aldığımız pay yüzde 15,6. 2021 yılını ise 35 milyar dolar ile kapatacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

 

DIŞ TİCARETTEKİ PAYIMIZ

Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Bu çalışma sonucunda ilimizde üretim yapan firmaların ithalatının 49,1 milyar dolar olduğunu tespit ettik. Kocaeli Gümrüklerinden yaptıkları ithalat 22 milyar dolar, Kocaeli Gümrükleri dışından yaptıkları ithalat  27,1 milyar dolar. Türkiye ithalatından aldığımız pay yüzde 22,3. 2021 yılını ise 75 milyar dolar ile kapatacağımızı düşünüyoruz. Dolayısıyla; Kocaeli dış ticaret hacminin75,7 milyar dolar olduğunu gördük. Türkiye dış ticaretindeki payımız yüzde 19,4”  ifadelerini kullandı.

 

KSO’YA ZİYARET SÖZÜ

Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından Bakan Mehmet Muş söz alarak KSO Meclisi’ne hitap etti. Bakan Muş, “Kocaeli Sanayi Odası, Türkiye’nin en önemli sanayi şirketlerinin ve sanayicilerinin bir çatısı. Ayhan Bey de beni Kocaeli’ye davet etti ancak bir türlü fırsat bulamadık. Kocaeli Sanayi Odası, yeni yılda çok da geç kalmadan mutlaka ziyaret edeceğimiz odalarımızın başında geliyor” dedi. Bakan Muş daha sonra ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmelerden bahsederek konuşmasına şu sözlerle devam etti: Başkanımız da söyledi, AB bizim önemli bir partnerimiz ama ABD’de de artık ticaretimizde önemli bir yere sahip. Amerika, önümüzdeki yıl belki dış ticaretimizdeki en büyük partnerimiz olabilir. Uzak ülke stratejisi üzerine çalışıyoruz. Amerika ve Latin Amerika ile ticaretimizi ciddi şekilde geliştirmek istiyoruz. Oralarda çok ciddi potansiyeller var. Sizlerden bu konuda destek bekliyoruz. Yeni dönemde Amerika dış ticaretimizde birinci sıraya oturacak gibi gözüküyor.”

 

SORULARI YANITLADI

Serbest bölgeler için ihracat yapma zorunluluğu şartının düşürülmesi talebini değerlendirdiklerini söyleyen Bakan Muş, sanayi odaları bünyesinde ticaret sicili birimlerinin oluşturulması konusunu da değerlendireceklerini belirtti. Bakan Muş son olarak iş insanının, sanayicinin ve ihracatçının işini kolaylaştırmak için çabaladıklarını, kolaylaştırıcı uygulamalar ortaya koyduklarını da sözlerine ekledi. Ardından soruları yanıtlayan Bakan Muş, meclis üyelerine teşekkür etti. Toplantı; 2022 yılı iş programı ile 2022 yılı oda bütçesinin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından son buldu.

 

manset-2-107.jpg

 

manset-3-068.jpg

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.