KSO Meclisi’ne Güven Sak konuk oldu

KSO Meclisi’ne Güven Sak konuk oldu

KSO Meclisi ekim ayı toplantısını gerçekleştirdi. Meclisin konuk konuşmacısı TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak oldu.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ekim ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri’nin katılımıyla Zoom üzerinden online olarak gerçekleştirildi. Meclise konuk konuşmacı olarak Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Sn. Güven Sak katıldı. Sak, Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması sonrası Türkiye’nin yapması gerekenlere ve AB Yeşil Mutabakatı’na uyum sürecine dair bir sunum gerçekleştirdi.

 

EKONOMİK DEĞERLENDİRME

Toplantıyı konuk konuşmacı TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak’ı ve meclis üyelerini selamlayarak açan KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, daha sonra konuşmasını yapmak üzere sözü KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’na bıraktı. Zeytinoğlu sözlerine, bir dönem daha Eurochambers Başkan Vekilliği görevine devam edecek olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu kutlayarak başladı. Daha sonra ekonomik değerlendirmelerine geçen Zeytinoğlu, eylül ayı ihracat rakamlarını paylaştı, “Eylül ayında 20 milyar 783 milyon dolarlık ihracat oranıyla tarihi rekor kırdık. Ağustos ayında bu rakam 18 milyar 916 milyondu, ağustosa göre yüzde 9,8’lik bir artış oldu” dedi.

 

21-22 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT BEKLENTİSİ

Zeytinoğlu konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Yılın son dört ayından en az ikisinde rekor seviyede ihracat bekliyorduk. Nitekim eylülde tüm zamanların en yüksek seviyesini gerçekleştirdik. Halen çip, konteyner ve gemi hatlarındaki sorunlara rağmen rekorlarla devam ediyoruz.  Rekabetçi kurun ihracata etkilerini görüyoruz. Önümüzdeki aylarda 21-22 milyar dolar seviyelerini görebiliriz diye düşünüyoruz.  Son tarihi rekorla yıllık ihracatımız da eylül itibariyle 212 milyar 220 milyon dolara yükseldi. Sayın Ticaret Bakanımız ülkemizin dünya ihracatından aldığı payın yüzde 1'in üzerine çıktığını açıkladı. Bu cumhuriyet tarihinde ilk. Bu oran; 1980’de yüzde 0,14,  2000’de yüzde 0,43 idi. Yine, Sayın Bakanımız 15 Ekim tarihinde günde 1,5 milyar dolar ihracat yaptığımızı duyurdu.

           

İHRACAT RAKAMLARI

Miktar bazında baktığımız ihracatımız eylül ayında yüzde 23,7’lik artışla 17,5 milyon ton olarak gerçekleşti. 2020 Eylül’de bu oran 14,1 milyon ton idi. Ocak-eylül arasındaki dönemde toplamda 131,7 milyon ton ihracat yaptık.” İthalata ilişkinde konuşan Zeytinoğlu, “İthalatımız eylül ayında yüzde 12. 1’lik artışla 23 milyar 386 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlere baktığımızda; yatırım mallarında yüzde 0,24’lük, hammaddede yüzde 16,88’lik bir artış olurken, tüketim malları ithalatında yüzde 4,73’lük bir azalma gerçekleşti” dedi. Zeytinoğlu, dış ticaret açığının eylül ayında yüzde 46,4’lük bir gerilemeyle 2 milyar 602 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranı n ise 88,9’a yükseldiğini vurguladı.

 

KOCAELİ GÜMRÜKLERİNDEN İHRACAT ARTTI

Kocaeli dış ticaret verilerini paylaşan Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre eylül ayında ilimizde üretim yapan firmaların ihracatlarının toplamı 3 milyar 455 milyon dolar oldu.  2020 Eylül’de bu rakam 2 milyar 602 milyon dolar idi. Firmalarımız Kocaeli Gümrüklerinden  1 milyar 755 milyon dolar, Kocaeli dışındaki gümrüklerden ise 1 milyar 700 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İthalatımız ise 7 milyar 678 milyon dolar oldu. 2020 Eylül’de bu rakam 4 milyar 43 milyon dolardı. Yine  Kocaeli gümrüklerinden 3 milyar 938 milyon dolar, Kocaeli dışındaki gümrüklerden ise 3 milyar 740 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi.

 

CARİ AÇIK GERİLEDİ

Ağustos ayında yıllık cari açığın 23 milyar 33 milyon dolara gerilediğini ve ağustos ayında 528 milyon dolar fazla verdiğini hatırlatan Zeytinoğlu, “Bu fazlada hizmet gelirlerinin artan katkısı ve dış ticaret açığındaki gerileme etkili. İhracat artışıyla, dış ticaret açığında gerçekleşen gerileme ve turizm gelirlerinin de geçen yılın üzerinde gerçekleşecek olmasından dolayı eylül ayında da yıllık cari açıktaki gerilemenin devam edeceğini bekliyoruz” dedi. Enflasyon verilerine ilişkin konuşan Zeytinoğlu, eylül ayında TÜFE’nin yüzde 19,58 olarak, ÜFE’nin ise yüzde 43,96 olarak gerçekleştiğini söyledi,  “Yıllık ÜFE’de 1,5 puanlık bir gerileme oldu. Geçen yılın son çeyreğinde, özellikle de ekim ve kasım aylarında ÜFE’de yüksek artışlar yaşanmıştı. Dolayısıyla geçen yılki yüksek oranlar olumlu baz etkisi oluşturacak. Ancak döviz kurları ve enerji maliyetlerindeki artışlar üretim maliyetlerini yukarı çekebilecek etkenler.ÜFE’den oluşacak maliyet baskısının, tüketici fiyatlarına da yansımalarını görebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

SANAYİ ÜRETİMİNDE ARTIŞ

Eylül ayı kapasite kullanım oranlarına ilişkin verileri paylaşan Zeytinoğlu, “Türkiye  genelinde yüzde 78,1’lik bir kapasite kullanımı oldu. Kocaeli’nin kapasite kullanım oranı ise yüzde 71,3 olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre 1,7 puan, ağustos ayına göre 0,3 puan arttı. Sanayi üretimi de yıllık olarak yüzde 13,8, ağustos ayında ise yüzde 5,4lük bir artış sağladı. Bu artışları olumlu değerlendiriyoruz. Üretmediğimiz ürünlerin de üretilmeye başlanmasıyla, üretim artışlarının kalıcı olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

YENİ VERGİ KANUNUNU OLUMLU DEĞERLENDİRİYORUZ

TBMM’de kabul edilen Yeni Vergi Kanunu Teklifi hakkındaki görüşlerini de paylaşan Zeytinoğlu şunları kaydetti: “Uygulamada yaşanan sorunları çözmeyi amaçlayan maddeleri içeren Yeni Vergi Kanunu’nu olumlu değerlendiriyoruz. Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan’ın 20 Ağustos’ta ilimize ziyareti kapsamında, kendilerine aktardığımız taleplerimiz arasında yer alan ‘geçici beyanname sayısının düşürülmesi’ konusunun, yeni vergi kanunu teklifinde yer almasından dolayı memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Böylece, dördüncü geçici vergi beyannamesi kaldırılmış oldu. Sayın Bakanımıza ve Bakanlık yetkililerimize teşekkürlerimi sunuyorum.

 

ÖDÜL ORGANİZASYONU VE SANTEK DİGİTAL FUARI

Biliyorsunuz her yıl Sektörel Performans Ödül Organizasyonu’nu düzenliyoruz. Son başvuru tarihi  5 Kasım  Ödül organizasyonuna katılımınızı bekliyoruz. Tekrar hatırlatmak istedim. Ayrıca, 8-10 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz SANTEK Dijital Fuarımız hakkında sizlere bilgi aktarmıştım. Fuar ile eş zamanlı olarak ‘Savunma Sanayi İl Buluşması’ ve ‘Match4Industry’ etkinliklerimizi düzenleyeceğiz” dedi ve sözü TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak’a bıraktı.

 

GÜVEN SAK SUNUM YAPTI

Meclise davet edildiği için teşekkür ederek sözlerine başlayan Sak, ‘Paris’ten sonra bize düşen nedir? Gelecekle karşılaştığınızda, onu tanıyabilecek misiniz?’ başlıklı bir sunum gerçekleştirerek Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması sonrası Türkiye’nin yapması gerekenlere ve AB Yeşil Mutabakatı’na uyum sürecine dair bir sunum gerçekleştirdi. Sak, “Herkese için yeni olan, alışmadığımız bir süreç içerisindeyiz. AB’de Aralık 2019’da Yeşil Mutabakat ortaya atıldı. O zaman iklim değişikliği ile alakası olduğunu biliyorduk ancak bugün önümüze çıkan anlamını bilmiyorduk. İklim değişikliği yeni bir konu değil, 50 yıllık bir konu” dedi.

 

EKONOMİK BİR DÖNÜŞÜM

Sak, konuşmasını şöyle devam ettirdi: “İklim değişikliği hadisesi bugün için değil 30 yıl sonrası için çok önemli hale gelecek. Dünyaya yeterince hasar verdik ve bahsedilen sürdürülemezlik 30 yıl sonrası için geçerli olacak. Paris İklim Anlaşması’nı Nisan 2016’da imzaladık ancak Ekim 2021’de onaylandı. 2053 net sıfır karbon hedefiyle artık kapsamlı düşünme vakti. Sermaye yoğun ekonomik bir dönüşüm olması gerekiyor. AB Yeşil Mutabakatı, sınırda karbon vergisi uygulamasıyla birlikte bizleri etkileyecek hale geldi. Yeşil Mutabakatı, belli sektörler ya da belli mallar için sınırda karbon vergisi uygulaması olarak görmemeliyiz. Arkasının geleceğini, yeni üretim biçimleri oluşturacağını bilmeliyiz. Önemli olan Türkiye ne yapmalı konusudur. Bu işin başlangıç noktası veri derlemektir. Her sektörde karbon emisyonlarının doğru şekilde ölçülmeye başlanması ve karbon emisyonlarının azatlımı için sistemler kurulması gerekiyor.

 

meclis-2-003.jpg

 

meclis-3.jpg

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.