KSO Meclisi’ne Gökhan Yardım konuk oldu

KSO Meclisi’ne Gökhan Yardım konuk oldu

KSO şubat ayı Meclis Toplantısı, BOTAŞ geçmiş dönem Genel Müdürü Gökhan Yardım’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) şubat ayı Meclis Toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu  Meclisin konuk konuşmacısı BOTAŞ geçmiş dönem Genel Müdürü Gökhan Yardım oldu. Türkiye’de doğalgaz tedariki ve kullanımı konusunda bilgi veren Yardım, enerji kesintilerine karşı alınması gereken önlemlere ilişkin önerilerini paylaşan bir sunum gerçekleştirerek, Meclis Üyelerinin sorularını yanıtladı.

 

İHRACAT RAKAMLARI

Toplantıda ekonomik değerlendirmelerini paylaşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ocak ayında;  ihracat 17 milyar 593 milyon dolar ile yüzde 17,3 artış gösterdi. Bu en yüksek ocak ayı gerçekleşmesidir. Geçen ay, olumsuz hava koşulları ve sanayide enerji kısıtlamaları olmasaydı 20 milyar doları aşabilirdik. İhracatımız Avrupa Birliği ülkelerine 7 milyar 325 milyon dolar ile yüzde 13,7, Yakın ve Ortadoğu ülkelerine 2 milyar 995 milyon dolar ile yüzde 7,4, diğer Avrupa ülkelerine ise 2 milyar 232 milyon dolar ile yüzde 18,6 artış gösterdi” dedi.

 

HAMMADDE VE ARA MALI İTHALATI

“İthalatta ise 28 milyar 32 milyon dolar ile yüzde 55,2 artış oldu” diyen Zeytinoğlu, “Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) malları ithalatı yüzde 10,2, hammadde (ara mallar) ithalatımız 70,7 artarken, tüketim malları ithalatımız yüzde 1,7 azalma gösterdi. Biz hammadde ve ara malı alıyorsak bunları işleyip satacağımıza delalettir. Bu önemli bir gelişme diye düşünüyorum” dedi. Ocak ayında dış ticaret açığının 10 milyar 439 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, dış ticaret açığındaki yükselişin cari açığa yansıyacağını da ifade etti. Ocak ayında Türkiye genelinde sanayide kapasite kullanımlarının yüzde 77,6, Kocaeli’de ise yüzde 71,0 olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, sanayi üretiminin yıllık yüzde 14,4 aylık ise yüzde 1,6 artış gösterdiğini kaydetti, “Son çeyrek ekonomik büyüme oranlarında sanayinin katkısının öne çıkacağını görüyoruz” dedi.

 

DOĞALGAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ ARTTI

Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından BOTAŞ geçmiş dönem Genel Müdürü Gökhan Yardım meclise hitap etti. Yardım, doğalgazın enerji gündemindeki yeri, Türkiye’nin doğalgaz tedariki ve kullanım alanları konusunda bilgi vererek, enerji kesintilerine karşı alınması gereken önlemlere ilişkin önerilerini paylaşan bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilk doğalgaz alım anlaşmasını 1984 yılında Rusya ile yaptığını belirten Yardım, “Türkiye ulusal enerji dengesinde ithalata bağımlı bir ülke. Ulusal enerjinin yüzde 70’ini ithal ediyoruz, bunun yüzde 83’ü fosil kaynaklar. Birincil enerji tüketiminin yüzde 27’si ise doğalgaz kaynaklı” dedi. 2019’dan bu yana hidrolikten elektrik üretimin azaldığın ancak doğalgazdan elektrik üretiminin arttığını söyleyen Yardım, “Bu süreçte Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini de artırmaya başladığını paylaşmak isterim” ifadelerini kullandı.

 

SANAYİDE DOĞALGAZ KULLANIMI

Sanayide doğalgaz kullanımının 1988 yılında başladığına dikkat çeken Yardım, “Yıllar içerisinde sanayide elektrik tüketiminde çok az artış olurken, ticarethane, resmi daire ve konutta doğalgaz tüketimi giderek artış göstermeye başlamıştır. Şu an 17,9 milyon doğalgaz bağlantısı ile 81 ilde 56 milyon kişi doğalgaz kullanmaktadır. Konutta doğalgaz kullanımı, aralık-şubat ve mevsim sıcaklıklarına göre mart aylarında kış mevsiminin de etkisiyle artış göstermektedir. Bu da her yıl 1 milyar metreküp daha doğalgaz ihtiyacımız var demek oluyor. Türkiye’nin yıllık ise 55-60 milyar metreküp doğalgaza ihtiyacı var” dedi.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.