KSO  meclis toplantısında   ekonomi değerlendirildi

KSO meclis toplantısında ekonomi değerlendirildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Nisan 2021 ayı Meclis toplantısı Online olarak yapıldı. Toplantıda Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Ekonomist Ali Ağaoğlu gündemi değerlendirdi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO)  Nisan 2021 ayı Meclis toplantısı Online olarak yapıldı. Konuşmasına değerlendirme yaparak başlayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “ Mart ayında;  İhracat 18 milyar 985 milyon dolar (+ yüzde 42,18)     Tüm zamanların en yüksek değeri. Yılın ilk iki ayında en yüksek ocak ve şubat ayları gerçekleşmelerini görmüştük.  Rekorlarla devam ediyoruz.

En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeye baktığımızda; Almanya 1,6 milyar dolar (+ yüzde 30,8) , ABD 1,2 milyar dolar ( + yüzde 44,9), İngiltere  1,1 milyar dolar ( + yüzde 32,8), İtalya  979 milyon dolar ( + yüzde 81,4), Irak  927 milyon dolar ( + yüzde 89,3)

İthalat 23 milyar 679 milyon dolar (+ yüzde  25,8) , Yatırım (Sermaye) malları  + yüzde 36,1,  Hammadde (Ara mallar) → + yüzde 25,1, Tüketim malları  + yüzde 17,9, Dış ticaret açığı  4 milyar 694 milyon dolar (- yüzde 14,1) (Cari açık açısından önemli.)

CARİ AÇIK

Şubat ayında yıllık Cari Açık 37 milyar 786 milyon dolara yükseldiğini belirten Başkan Zeytinoğlu,  “Aylık açık  2,6 milyar dolar. Bu açığın temelinde hizmet gelirlerinin katkısının azalmasının etkisini görüyoruz. Hizmet gelirleri (şubat)  494 milyon dolar  (2020 1 milyar 478 milyon dolar idi.) Şubat’ta dış ticaret açığındaki artış da açığı yükselten bir diğer etken oldu. Mart ayında, dış ticaret açığı gerilediğinden kısmi de olsa cari açıkta bir gerileme bekliyoruz.”

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 13,4

İşsizlik oranı (şubat)  yüzde 13,4. (Hem geçen yılın aynı ayına göre hem ocak ayına göre 0,7 puan yükseldi.)TÜİK tarafından yeni açıklanmaya başlanan; Atıl işgücü yüzde 28,3(Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşuyor) Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre; Çalışabilir nüfus  1,2 milyon kişi arttı. İşgücüne katılım 89 bin kişi arttı. İşgücüne dahil olmayanlar 1,1 milyon kişi arttı. İstihdam edilenler 124 bin kişi geriledi.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası’nın Nisan 2021 ayı meclis toplantısına katılan konuk konuşmacılar  Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ  ve Ekonomist Ali Ağaoğlu birlikte daha önce gerçekleştirdikleri “Şans Sohbetleri” kapsamında gündem değerlendirmelerinde kısa çalışma ödeneği, kabinede uygulanan mini revizyon ve ekonomik konular ele alındı.

YÜZDE 8 CİVARINDA BÜYÜME GERÇEKLEŞEBİLİR

Hakan Güldağ şunları söyledi:

“Önümüzdeki süreçte büyüme rakamları açıklanacak. Birinci çeyreği geride bıraktık. Görünen o ki yüzde 5 civarında bir büyüme göreceğiz. İkinci çeyrekte bu rakam daha da artacak. Sanayi üretimi birinci çeyrek itibariyle iyi gitti. İkinci çeyrek baz etkisi nedeniyle çok şaşırtıcı sanayi üretiminde büyüme rakamlarını görebileceğimiz bir dönem olarak önümüze çıkıyor. Yüzde 50’ye varan artışlar bile görülebilir. Bu sene imalat tarafında işler iyi gidiyor. Sanayi üretimi sadece ihracat değil iç talebin de etkisiyle canlı kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Yani ikinci çeyrekte de yüzde 8 gibi ciddi büyümeler göreceğiz. Kredi kullanımı da hala bir takım kısıtlar gelmesine ve faizlerin yükselmesine rağmen kredi artışı da sürüyor. Bunun da büyümeye etkisi olacak. İlk yarı da yüzde 8 civarında büyüme gerçekleşebilir. Enflasyonda, Beklendiği gibi sene başındaki rota değişikliği sonrasında kurların da aşağıya gelmesinden sonra beklenilen, Mart-Nisan sonrası dönüş beklendiği kadar aşağı doğru hızlı olmayacak” dedi.

 

ENFLASYONUN FAİZ ARTIŞIYLA KONTROL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Ali Ağaoğlu ise, “Sanayi tarafında çok ciddi bir büyüme gerçekleşti. İnsanların evde kalma sürecinde enflasyon beklentileri bozuldu. Merkez Bankaları faizleri yönetirken, beklentileri dikkatle izlerler. Beklentilere göre uygulanan politika, ya beklentileri destekler ya da güç verir. Şuan ki politikalar da faiz yüksek ama bundan sonrası ile ilgili çok iyi mesajlar vermiyoruz. Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasakları birbirini destekleyen konular. Enflasyon beklentileri özellikle işsizliğin arttığı dönemde artıyor. İşsizliğin büyük kısmı da hizmet sektöründen gelecek. Şuan da iç taraftaki talepten kaynaklanan bir beklenti bozulması ve enflasyon artışı, bir de yurtdışından ithal ettiğimiz bir enflasyon var. Petrolün artışı, hammadde fiyatlarının artışı, konteyner tarafında artış var. Dışarıdan ithal edilen enflasyonun faiz artışıyla kontrol etmek mümkün değil. Böyle bir riski önceden görüş tedbir almak gerekiyor.


ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTIŞ GÖSTERİYOR

Türkiye’nin elektrik tüketimi 2021’de artış gösteriyor. Bunda da sanayinin büyük bir etkisi var. Türkiye’de önden yüklemeli bir talep nedeniyle, kapasite kullanımı yüksek iken, önümüzdeki dönemde düşme ihtimali de yüksektir. Buna karşı önlem olarak, Merkez Bankası’na bir görev yükleme çabası içerisindeyiz. Merkez Bankası’nın izleyeceği politikadaki faiz oranının bana göre çok büyük önemi yok. Bundan sonra eğilim aşağı doğru dönmüş ise, 9 seviyesini görmemiz an meselesidir. “

ekonomist-ali-agaoglu.jpg

kso-meclis-baskani-hasan-tahsin-tugrul.jpg

kso-yonetim-kurulu-baskani-ayhan-zeytinoglu.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.