Kroman liman ekine onayı  alternatif modelle istedi

Kroman liman ekine onayı alternatif modelle istedi

Kroman Çelik’in Dilovası’ndaki limanının kapasite artırımı için ÇED toplantısı, firma çalışanlarının resmi katılımı ile tamamlandı. Kazıklı sistem olacağı belirtildi ama “Alternatifler de değerlendirilebilir” denildi

İzmit Körfezi’nde kısa bir süre önce yaşanan ve denizin dibine çöken müsilaj sorunu, ilimizin artık gerek sanayiye gerekse limanlara doyduğuna dair açıklamalara karşın gerek sanayi kuruluşları gerekse sevkiyat hizmeti veren limanların genişleme çaba ve çalışmaları sürüyor.

Kroman Çelik’in Dilovası, Tavşancıl Mahalesi’nde Körfez İlçe’ye bağlı Hereke Mahallesi’ne de sınır olan limanında yüzde 25 oranında kapasite artırımı için talebine dair Çevre Etki Değerlendirme – ÇED toplantısı Tavşancıl sahilinde, bir çay bahçesinde gerçekleşti.

Toplantıya gerek mahalle, gerek ilçe sakinlerinden katılım hemen hiç yoktu. Resmi katılımın, toplantıya katılan firma çalışanlarının attıkları imzalarla sağlandı.

Toplantıda CHP İl İnsan Çevre Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Bilgi Dehmen ve Dilovası İlçe Başkanı Kerem Aydemir, Körfez Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Mehmet Candemir, Tavşancıl Mahallesi Muhtarı Kenan Keleş, Dilovası EKOSDER Başkanı İsmail Sami, Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şerit, Kılıç Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kılıç da yer aldı…

DİLOVASI’NDA OTURAN BİZİZ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi’nin başkanlık ettiği toplantıda ilk söz projeyi hazırlayan Çınar Mühendislik firmasından Ali Yılmaz’a verildi. Yılmaz’ın projeye dair bilgilendirmeye geçtiği esnada ilk sözlü müdahale EKOSDER Başkanı İsmail Sami’den geldi. Başkan Sami, toplantıya Kroman Çelik firması çalışanlarının katılmasının etik olup olmadığını sordu. ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi, toplantının herkese açık olduğunu söyledi. Sami bunun üzerine, “Dilovası’nda oturan biziz. Bağırınca, bağırdı diyorlar. Kapasite artırımına da, sahilde yapılacak her tür düzenlemeye de karşıyız. İstemiyoruz. Bunu ilgili makamlara siz mi anlatırsınız, biz mi gidip anlatırız” diye çıkıştı.

Çınar Mühendislik’ten Ali Yılmaz söz konusu proje kapsamında dolgu çalışmasının yer almadığını kaydetti. Limanda 255 metre uzunluk, 32 metre genişliğin kazıklar marifetiyle sağlanacağını, bu yapılaşma ile birlikte limana yanaşacak gemi sayısının azalacağını öne sürdü.

Körfez Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Mehmet Candemir müsilajın varlığına da dikkat çekerek Körfez kıyı şeridinde limanlara doldurma veya herhangi bir etkileme istemediklerini söyledi.

İTİRAZ DİLEKÇESİ HAZIRLANDI

CHP İl Başkan Yardımcısı Bilgi Dehmen, halka yönelik bilgilendirme toplantısında konunun asıl muhatabı halkın yer almadığına dikkat çekti. Dehmen ve CHP Dilovası İlçe Başkanı Kerem Aydemir ile toplantıda yer alan birkaç kişi, bu eksiklikten ötürü toplantının tamamlanmasını beklemeden toplantının yapıldığı çay bahçesinden ayrıldı. ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi bir süre sonra toplantıyı kapattı. Öte yandan CHP İl Başkan Yardımcısı Bilgi Dehmen tarafından toplantıya ve yatırıma itiraza yönelik, İl Çevre Müdürlüğü’ne iletilmek üzere bir dilekçe de hazırlanıp imzaya açıldı. O dilekçe de özetle şu detaylar yer aldı:

YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ

“Bakanlığımızdan bu proje ve bundan sonra gerçekleştirilecek her ÇED süreci için,

Mevcut ÇED sisteminde, her projenin çevresel etkileri kendi içinde değerlendirilmektedir. Her bir proje bulunduğu bölgedeki diğer tesislerle birlikte çevreye etkisi kümülatif olarak değerlendirilmelidir.

Yine mevcut ÇED sistemine, kriterleri hassas olarak belirlenmiş, sağlığa etki değerlendirme süreci ilave edilmelidir. Ancak bu iki konunun ilavesiyle asıl amaca uygun, gerçek bir ÇED değerlendirme süreci tamamlanabilecektir. Gereken yasa – yönetmelik değişikliği acilen gerçekleştirilmelidir.

ALTERNATİF TEKNİKLER DEĞERLENDİRİLECEK

Proje başvuru dosyasında, ‘Proje kapsamında ilave olacak iskelenin deniz dibi derinlik ve zemin şartları dikkate alınarak kazıklı sistem tekniği ile yapılması planlanmaktadır. Ancak projenin inşaat aşamasında diğer alternatif yapı teknikleri de değerlendirilebilecektir’ ifadesi içermektedir. Olası risklerin bırakın değerlendirilmesini öngörülmesini dahi engelleyecek bir cümledir, proje sadece bu cümle nedeniyle dahi ret edilmeli, şirketin bugüne dek güttüğü idareleri bir şeyleri yapmaya zorlama tavrına devam etmesi engellenmelidir.

Hem iskele büyüme inşası hem de bağlama dolfeni için denizde yapılacak dolgunun alanının inşası ve sonraki dönemdeki faaliyetlerinin ekolojiye etkileri ayrı ayrı değerlendirilmemiştir.

Nuh Çimento limanına yakınlığı nedeniyle denizde olası bir kaza riski ve İzmit Körfezi’ndeki mevcut gemi trafiğinin yükü kadar denizimizin çevresel yükü de artacaktır. Bu husus değerlendirilmemiştir.

Projeye dair imar planları yoktur. Proje üst ölçekli İzmit Körfezi ve Yalova Bütünleşik İmar Planları’na uymamaktadır.

KÜMÜLATİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Projenin çevre ve sağlığa etkileri kümülatif olarak değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme inşaat sırasındaki riskler kadar gemi – karayolu trafiği riskini, endüstriyel bir kazanın çevresel yükünü daha da önemlisi limana gelecek hammaddelerin üretimi sırasında, üretim tesisinin bulunduğu yerdeki emisyon, sağlık, çevresel etkileri ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

EKOLOJİK SUÇA ORTAK OLMAYIN

Marmara Denizi – İzmit Körfezi liman kapasitesinin çok üzerinde limanı zaten barındırmaktadır. Mevcutlarında kapasitelerini arttırmak müsilaj, balık ölümleri, balıkların zehirlenmesiyle halk sağlığı sorununa kadar birçok olumsuzluk ortaya çıkmaktadır. Karar vericiler olarak sunduğumuz itirazları değerlendirip, gelecek nesiller için adeta kasıtlı olarak işlenmek istenen bu ekolojik suça ortak olmamanızı, bu projeye onay vermemenizi istiyoruz.”

 

hukumet.jpg

ekosder.jpg

firma-001.jpg

muhtar-004.jpg

imza-011.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.