Kreş hizmetini belediye birebir vermeli

Kreş hizmetini belediye birebir vermeli

Gebze Belediye Meclisi’nin mart ayı toplantısında belediyenin yaptıracağı kreşe CHP’den ret oyu, işletme biçimine dair geldi. Saide Arslan Çalışkan hizmetin belediye tarafından birebir verilmesi gerektiğini söyledi

Gebze Belediye Meclisi’nin mart ayı olağan toplantısında belediyenin yaptıracağı kreşe CHP’den ret oyu, işletme biçimine dair geldi. Saide Arslan Çalışkan hizmetin belediye tarafından birebir verilmesi gerektiğini söyledi. Gebze Belediye Meclisi CHP Grubu sözcüsü Avukat Saide Arslan Çalışkan şerh gerekçelerini şöyle izah etti:

KANUN GEREĞİDİR

Kamusal hizmet olarak gördüğümüz özellikle dezavantajlı kesimlerin de faydalanmasına yönelik belediyenin bir kreş hizmeti sunması önemlidir ama bu hizmetin birebir belediye eli ile yürütülmesi kanun gereğidir. Dolayısıyla direkt belediyenin işletmesi niteliğinde olan şirkete bu kreşin açılması ve şirketin uygulama yönetmeliğinin kanuna ayrı şekilde meclise düzeltilmesi doğru değil. Biz bunu doğru bulmuyor, kamu hizmetinin devlet eli ile yürütülmesini istiyoruz. Bu anlamda şu an acilen kurulması gerekiyorsa yine bir müdürlüğe bağlı bir yönetmelik yapalım. Daha sonra kreş müdürlüğü kurulabilir. Bu yönetmeliğin uygulanabilirliği ve meclisçe denetlenebilirliği de sakıncalıdır. Bu anlamda bizim talebimiz budur, yönetmeliğin tekrar komisyona geri gönderilmesini istiyoruz. Bu konuyu yargıya götürmeyelim gereksiz yere, önerimiz hukuka çok uygun.”
 
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Çalışkan’a verdiği yanıtta şunları kaydetti: “Bizim burada kreş yönetmeliğini bağımsız bir yönetmelik gibi çıkartmak niyetimiz yok. Bu hizmetlerle alakalı gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın gerek Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkezi idarenin kanundan kaynaklı hazırlanmış yönetmelikleri var. Belediye olarak da işletsek, belediye iştiraki ile de işletsek ana yönetici amir hükümler yasalardan kanunlardan kaynaklanarak hazırlanmış yönetmeliklerdir. Bugün burada görüştüğümüz yönetmelikte evet, bir çatı yönetmelik var. Sizin söylemek istediğiniz tüm kaygıları ikame ediyor. Ana yönetmelik ise buna amir hüküm olarak yön veriyor. Bizim yönetmelik ne işe yarayacak derseniz burada iştirak eli ile işletilecek olan bu tesisin hem diğer yönetmeliklere karşı kontrolünü sağlamak hem de belediyenin ekstra kalite standartlarını sağlamak için de böyle bir kontrol mekanizmasını elimizde tutalım. Sonuç itibariyle buranın ilgili iştirake kiralandığını düşünelim. Bugünkü tartışmalar olmazdı ama biz Belediyemiz yapılacak hizmetin kontrolünde bulunsun istedik. Maddelerde çelişkiler, haklı olduğunuz noktalar olabilir bunları süreçte değerlendirir, düzeltiriz.
 

GÜVENLİK AÇISINDAN DA TEHLİKELİ

Gebze ile Çayırova arasında, D100 Karayolu üzerindeki sanayi alanlarının ticari alana dönüştürülmesine de CHP Grubu tarafından ret oyu verildi. Gökhan Yamen itiraz gerekçelerini şöyle ifade etti: “Burada D 100 kenarında 200 hektarlık bir alandan bahsediyoruz. Parsellerin sanayiden ticarete dönüşeceği yönünde bir çalışma yapıyoruz. Fakat alan çok büyük.  Ticari bir leke olarak görülen alan güvenlik açısından dahi tehlikeli. Plan notunda sanayi yapıların varlığını sürdürmesine devam edeceği belirtilmiş. BU dönüşüme engel olacak. Hem sanayiye devam etme hakkı veriyoruz hem imarlarını sanayi olarak veya depolama olarak değil ticaret alanı olarak yapıyoruz. Plan notuna da ticari depolama ibaresi getiriyoruz. Burası dönüşmeye kalksa bütün alanda ticari depolama da yapılabilir. Yollar, altyapı bu yoğunluğu kaldıramayacak, donatı yolları artırılmalı. Bu konuda daha dikkatli bir şekilde çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Şerh sebebimiz budur.”

 

25 SENELİK DAVA…

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ise konuya dair verdiği yanıtta,  “1997 yılında uygulama görmüş ve sonrasında mahkeme sürecine gitmiş bir bölge burası. Sanayici yorgun, iş adamı yorgun, mal sahibi yorgun. 200 hektarlık bir alan içinde birkaç noktada küçük şeyler mahkemeye gerekçe olarak sunuluyor ve iptal oluyor. Öncelikle bizim burada mülkiyet sorununu çözmemiz gerekir insanlar burada satın alma yapmıyor, yatırıma girmiyor. Öncelikle mülkiyet sorununu çözmek 25 senelik dava sürecini bitirmeliyiz” dedi.

 

Toplantıda Cumhuriyet Mahallesi’nde Büyükşehir tarafından yaptırılıp Gebze Belediyesi’ne devredilen spor salonu ve yüzme havuzunda da, yüzme havuzunun Gebze İlçe Spor Müdürlüğü ile birlikte kullanılması için Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’e yetki verildi.

 

saide.jpg

 

Haber: Arzum KAYMIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.