Köy Enstitüsü öğretmenleri unutulmadı

Köy Enstitüsü öğretmenleri unutulmadı

 Eğitim İş Kocaeli Şubesi, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 76’ncı yıldönümü nedeniyle Köy Enstitüleri mezunu emekli öğretmenleri ile kahvaltı...

 

Eğitim İş Kocaeli Şubesi, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 76’ncı yıldönümü nedeniyle Köy Enstitüleri mezunu emekli öğretmenleri ile kahvaltı programda bir araya gelerek geçmişi yad ettiler

Köylere öğretmen ve yararlı gençleri yetiştirmek amacıyla 1937 yılında açılmaya başlayan, 17 Nisan 1940 yılında da 3038 sayılı yasayla, Hasan Ali Yücel’in Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun üzerinden 76 yıl geçti. Eğitim İş Kocaeli Şube Başkanlığı da Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 76’ncı yıldönümü nedeniyle Köy Enstitüleri’nden emekli öğretmenlerle Seka Park’ta bulunan Özsar Restoran’da bir araya gelerek geçmişi yad ettiler. Programa Eğitim İş Kocaeli Şube Başkanı Bilal Şener ve yönetiminin yanı sıra Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü Öğretmeni Emir Ali Susam, Kars Cilevuz Köy Enstitüsü Öğretmeni İsmail Kısa, Çifteler Köy Enstitüsü Öğretmeni Muharrem Acil, Arifiye Köy Enstitüsü Öğretmeni Ali Uslu, Kars Cilevuz Köy Enstitüsü Öğretmeni Bayram Demirci katılım sağladı. Kahvaltının ardından Eğitim İş yönetimi, enstitü öğretmenlerine çiçek takdim etti.

‘UYGAR BİR TÜRKİYE PROJESİ’

Programda konuşan Eğitim İş Kocaeli Şubesi Başkanı Bilal Şener, “Köy Enstitüleri’yle ekonomik ve toplumsal kalkınma birlikte hedeflenmiş ve Türk köylüsünün üzerindeki bilgisizlik, cahillik örtüsü kaldırılmaya çalışılmıştır. Çünkü okur-yazar olmayan bir toplum ile Atatürk Cumhuriyeti’nin hedefi olan çağdaş uygarlığa ulaşılamazdı. Köy Enstitüleri savaştan çıkmış, viraneye dönmüş, yanmış, yıkılmış Anadolu ile yoksullukla cehaletle boğuşan Anadolu insanını uyandırma, ayağa kaldırma, uygar bir Türkiye yaratma projesiydi” dedi.

‘AYDINLANMA PROJESİ ORTADAN KALKTI’

Şener, “Yüzyıllardır horlanmış köy çocuklarından yazarlar, şairler, müzisyenler, bilim adamları çıkmaya başlamıştı. Anadolu uyanıyordu. Köy Enstitüleri’nden yetişenlerin yaktıkları çoban ateşleri Anadolu’yu aydınlatmaya başlamıştı. Ancak bu yüksek dinamizm ve Cumhuriyetçi kadronun kazandırdığı ivme, gerici ve tutucu güçlerden tepkiler almaya başlamıştı. Ülkenin toplumsallaştırma sürecini kolaylaştırmak için gerçekleştirilen Köy Enstitüleri girişimi, kazandığı onca olumlu sonuca karşın, dinsel değerlerin çöküşüne neden olduğu gerekçesi ve komünizm geliyor korkutmalarıyla tamamlanamadı. Önce bilinçli olarak içi boşaltılan ve yozlaştırılan Köy Enstitüleri kapatılarak Anadolu’nun en önemli aydınlanma projesi ortadan kaldırıldı” ifadelerini kullandı.

‘DEMOKRASİDE DERİN BİR YARA’

 

Bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitüleri’nin kapatılmasının yatmakta olduğunu dile getiren Şener, “Köy Enstitüleri’nin kapatılması ülkemizdeki aydınlanma sürecinin durdurulması ve demokratik işleyişin sekteye uğratılması anlamına gelmiş, genel anlamda da demokrasimizin derin bir yara alması sonucunu doğurmuştur. Enstitülerin kapatılması Türkiye’nin aydınlanma tarihinde gericiliğin zaferi olarak yerini almıştır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.