Köy Enstitüleri’nin 79’ncu kuruluş yılı BİLKAR’da kutlandı

Köy Enstitüleri’nin 79’ncu kuruluş yılı BİLKAR’da kutlandı

BİLKAR, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 79’ncu yıldönümünü fotoğraf sergisi ve söyleşi ile kutladı. Çarşamba günü de belgesel gösterimi gerçekleşecek.

Köy enstitülerinin kuruluşunun 79’ncu yıldönümü Gebze BİLKAR’da bir dizi etkinlikle kutlandı. Volkan Dündar Çok Amaçlı Salonu’nda Köy Enstitüleri’ne dair fotoğraf sergisinin açılmasının ardından Köy Enstitüleri mezunu öğretmen yazar şair Refet Özkan ve Eğitim-Sen MYK Üyesi Özgür Bozdoğan’ın katılımı ile, “Köy Enstitüleri’nden günümüze eğitim ve iktidar ilişkisi” konulu söyleşi gerçekleşti.
EN VERİMLİ UYGULAMA 
Refet Özkan, Köy Enstitüleri’nin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en verimli uygulaması olduğunu belirtti. Köy Enstitüleri’nin ilk kuruluş yıllarında kurucuları ile dönemin CHP’li yöneticileri arasında mantık farkları olduğunu kaydeden Özkan, Demokrat Parti iktidarında ise kapatılması yönünde olmadık iftiraların da atıldığını örnekleri üzerinden hatırlattı.
EĞİTİM BAĞIMSIZ OLAMADI
Eğitim-Sen MYK Üyesi Özgür Bozdoğan, Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıllarında Türkiye’de nüfusun yüzde 80’nin köylerde yaşadığını belirtip en temel hedefin köylerdeki yaşamın eğitim ve üretim temelinde değişimi olduğunu kaydetti. Tarihin hiçbir döneminde eğitimin siyasetten bağımsız olamadığını, eğitimin gerçek ihtiyaçlar üzerinden belirlenmediğini kaydeden Bozdoğan gündemdeki Öğretmenlik Meslek Yasası’na değinip bu yasa tasarısına karşı başlattıkları mücadeleden sonuç alacaklarına inandıklarını kaydetti.
17 NİSAN’DA BELGESEL
BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli etkinliğin açılışında kısa bir konuşma yaparak köy enstitülerinin önemine değindi. BİLKAR Müzik Toplulukları Direktörü Refik Köksal da çok amaçlı salona adını veren Volkan Dündar’ı anımsatan bir konuşmada bulundu. Seminer konuklarından Refet Özkan da seminerin ardından Açık Tanık, Maltepe ve Gündoğan’da Bir Kış adlı kitaplarını imzaladı. 
BİLKAR’da Köy Enstitüleri etkinlikleri 17 Şubat Çarşamba günü akşamı 19.00’daki belgesel gösterimi ile sürecek.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.