Kötü havaya alışmak ZORUNDA BIRAKILDIK

Kötü havaya alışmak ZORUNDA BIRAKILDIK

Öğrencilik yıllarında KOÜ’den Dilovası’na dönerken otobüsteki bir yolcunun, “Burası Dilovası mı? İnsanlar nasıl yaşıyor?” deyince kötü hissettiğini söyleyen Dilovası BMÜ İnci Aydemir, “Bu hava şartlarında yaşamaya alıştık, alışmak zorunda bırakıldık” dedi

Röportaj: Filiz OCAK

 

Dilovası'ndaki sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamladı ...TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, Dilovası'nın, kanser gibi büyüdüğünü söyledi. (07 Kasım 2006)

https://l24.im/4uI9AXm

 

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Başkanı Onur Hamzaoğlu’nun Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu aleyhine açtığı hakaret davası bugün Kocaeli Adliyesi’nde görüldü. Hamzaoğlu haklı bulundu. Karaosmanoğlu’na 3 bin 480 lira para cezası kesildi. (15 Mart 2012)

https://l24.im/dQAT

**

Kanserden ölüm oranlarının 2000’lerin başlarında da, 2020’lerin başlarında da Türkiye ortalamasının çok üzerinde seyrettiği Dilovası’nda çevre kirliliğinin araştırılması için kurulan komisyon halkı umutlandırmış fakat gelinen aşamada sonuç yine kocaman bir fiyasko olmuştu.

 

Dilovası Belediye Meclisi Üyesi İnci Aydemir sorumuz üzerine, “Bize gelince; başka insanların burada yaşadığımızdan ötürü yadırgamasına karşın bu hava şartlarında yaşamaya alıştık. Maalesef, buna alışmak zorunda bırakıldık” dedi.

 

Aydemir’in söylemini doğrulayan vakaya AKP Dilovası İlçe Teşkilatı’nın bir süre önceki danışma kurulunda tanık olundu. AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, “Kocaeli’nin en iyi ilçesi Dilovası dedi ve alkışlandı..

 

Kuvvetle muhtemel; Türkiye’de kanserden ölüm oranlarının en yüksek olduğu ama sınırlarında yer aldığı ilin “en iyi” ilçesinin tek kadın meclis üyesi, meclis üyeliğine Saadet Partisi’nden seçilse ve sürdürse dahi CHP’li İnci Aydemir sorularımızı yanıtladı:

 

inci.jpg

- Büyüyünce doktor olacağım diyen bir ayakkabı boyacısı çocuk ileride doktor olmayabilir fakat Dilovası’nda ‘doktor olacağım’ çocukların tercihinde çok yakın çevresi belki de ailesinde, yaşanmış yaşanan kanser vakası olabilir mi?

 

-         Dilovası'nda kanserle ilk  karşılaşmam bir arkadaşımın babası ile oldu, ilk o zaman duydum. Çok küçüktüm ve ölümüne çok üzülmüştüm. Günümüzde bu soruna dair hiçbir şey yapılmıyor. Dışarıdan bakıldığında Dilovası kötü kokusu, kötü havası olan bir yer. Şöyle bir anımı anlatayım: Üniversite öğrencisiyim. Otobüsle okuldan dönerken Dilovası’nda inmek için tam düğmeye basarken biri, ‘Burası Dilovası değil mi, insanlar burada nasıl yaşıyor?’ diye bir cümle kurdu.  Otobüste indiğimde çok kötü hissetmiştim. ‘İnsanlar burada nasıl yaşıyor?’ denilen yerde o günden bugüne hiçbir şey değişmedi maalesef. Günümüzde bile her yağış sonrası fabrika bacalarından dumanlarını, zehirlerini salıyorlar. Filtreme, havayı koruma gibi bir durum yok. Her yağmur sonrası o kötü kokuların çilesini çekmek zorunda kalıyoruz. Asıl suçlular, buna göz yumanlar. Bize gelince; başka insanların burada yaşadığımızdan ötürü yadırgamasına karşın bu hava şartlarında yaşamaya alıştık. Maalesef, buna alışmak zorunda bırakıldık. 

 

 

Dilovası'nda aktif ve muhalif kadın siyasetçi olmak ne demek?

 

mecliste.jpg

 

-          Dilovası'nda kadın siyasetçi olmak gerçekten çok zor, benim adıma da çok zor bir süreç. Kadın olmak ayrı bir konu zor bir de yalnız olmak zor. Karşı taraftan da bir kadın siyasetçi olmuş olsa benim için bu kadar zor olmazdı diye düşünüyorum. Şöyle bir basit örnek vereyim: Dilovası'nda cenazede kadının olmayacağı söylenirdi, o tabuları yıktığımı düşünüyorum. Cenazelere katılıyorum. Çay ocağında insanlarla sohbet ediyorum.

 

 

-         Dilovası’nda özellikle yerel seçim dönemlerinde 50’şerli 100’erli gruplar belediye başkanı, meclis üyesi fark etmeksizin aday adayı/aday peşinde yürür. Listeye giremeyen parti değiştirir. Destekçileri peşinden yine yürür. Birey temelli siyaset için kaç kuşak daha geçmesi gerekir?

 

-         Bence bunun üzerinden çok kuşak geçmesi gerekiyor çünkü Dilovası'nda insanlar buna alışmış. Dilovası'nın başlı başına kendine ait bir kültürü, siyaseti var. Fakat buna rağmen ben her zaman şunu söylüyorum; partiye küsülmez. Görev istenilmez, verilir. Partin sana o görevi verdikten sonra; örneğin aday adayı olmuş aday gösterilmemişsindir. Aday gösterilmiş ama seçilmemişsindir. Bu partiden ayrılmak için bir sebep değildir. Sen de partine sadık kalıp o yolda devam etmelisin ama küsüp gidenler oluyor. Bu durum uzun sürede değişmez diye düşünüyorum.

 

-       

-         Bu sorunun çözümüyle mücadele dâhil olmak üzere, aktif siyasette hedefiniz nedir?

 

-          Öncelikle günümüz itibariyle belediye meclis üyesiyim ve bu görevimi en iyi şekilde yapmanın peşindeyim. Yarın partim bana farklı görev verirse, o görevi de sonuna kadar yaparım. Milletvekilliği adaylığı olur/olmaz, belediye başkan adaylığı olur/olmaz; partimin uygun gördüğü her görevi yapmaya hazırım. Ama dediğim gibi Dilovası çok zor bir yer. Aktif siyasette nerelere geleceğim de partime bağlı. İlave olarak, Dilovası benim için gerçekten çok kıymetli. İnsanın gönlünden bağlanabileceği yer neresiyse, benim için de Dilovası öyle.

 

 

-         Sizce Dilovası’nın eksiği ne, neden tamamlanmıyor?

 

-         Öncelikli sebebi, insanların talepte bulunmaması. Bunca soruna karşın üç dönemdir aynı partiden belediye başkanı seçmesi. Halk da değişiklik istemiyor, ‘Böyle bir talebim var demiyor. İktidar da bunun rahatlığında, eksik gedik tamamlanmıyor. Dilovası’nda üç dönemdir alışagelmiş bir düzen var, sürüyor. Keşke insanlar değişikliğe açık olsalar. Keşke insanlarımız, ‘Artık farklı biri gelsin. Bir de başkasına şans verelim’ deseler, demiyorlar. Değişimi ve değişikliği çok sevmiyorlar sanırım. Başta çevre ve çevre sorununa bağlı kanser belası olmak üzere eksik gedik de, tamamlanmıyor.

 

- **

 

 

GÜLAY ARTUT TEYZEM OLUR

 

Dilovası siyasetinde kutuplaşma olmaz

 

 

-         AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gülay Artut ile iki tarafın da gizlemediği, fotoğraf karelerine yansıyan bir sıcaklık var…

 

-         Dilovası'nda herkes birbirini tanır AK Parti'nin Kadın Kolları Başkanı bizim çok yakın aile dostumuzdur hatta Gülay Teyze diye hitap ederim, kayınpederi  ile dedem aynı dönemde mecliste bulunmuşlar. Samimiyetimiz, aile bağımızdan. Bizde seçim biter, herkes aile bağına döner. Gülay Teyze ile farklı partilerdeyiz diye birbirimize hiç mesafeli olmadık. Farklı ortamlarda da görüştüğüm bir aile dostumuzdur. Öte yandan Dilovası’nda AK Parti, CHP, HDP İlçe başkanları bir araya gelir, oturur konuşur. Dilovası siyaseti genelinde kutuplaşma olmaz.

 

Aileniz veya geniş ailenizde başka aktif kadın siyasetçi var mı?

 

-         Ailemde tek kadın aktif siyasetçi benim. Kocaeli’nin en genç, Dilovası’nın alanındaki tek kadın siyasetçisi de benim. Dilovası’nda siyaset ilimizin diğer 11 ilçesine göre çok farklıdır. Özellikle seçim dönemleri, propagandalar çok farklılık gösterir. 

 

gulay-teyze.jpg

 

HALUK LEVENT KONSERİNDE: İnci Aydemir ve Gülay Artut, 14 Eylül’de Dilovası’nda  gerçekleşen Haluk Levent konserinde.

 

 

 

 

**

 

ERCAN DALKILIÇ’IN SEVENİ ÇOKTUR

 

Adaylık için yine ikna edeceklerdir

 

dalkilic-ile-2.jpg

 

 

 

-         Hemen her dönem muhalefetin öne çıkan adayı hep Ercan Dalkılıç, yok mu bir başka aday daha?

 

-         Ercan Başkan, kurucu belediye başkanımız. Uzun yıllar Dilovası’na emek verdi. İnsanlar, sevenleri her dönem kendisini ikna edip yola çıkartıyor. Onu seven kesim çok ve ondan vazgeçeceğini düşünmüyorum açıkçası. Dilovası'nın belli bir Ercan Dalkılıç seven kesimi var diyebiliriz ve Ercan başkandan vazgeçeceğini düşünmüyorum. Zaten Dilovası'nda aşiretçilik çok fazla. Ne zaman nasıl biter hiçbir fikrim yok. Ya da Ercan başkanın, ‘Ben artık yapmıyorum’ demesiyle, örnek alınabilir ve bitebilir. Bunun dışında çok biteceğini düşünmüyorum çünkü insanlar seçim dönemi geldiğinde Ercan Başkan’ı yine adaylık için ikna etmek isteyecektir.

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.