Körükmez Köyünden Caymıyor: Şimdi de Toprak Koruma’dan Davacı!

Körükmez Köyünden Caymıyor: Şimdi de Toprak Koruma’dan Davacı!

Gebzeli eğitimci Gülay Körükmez memleketi Kuluncak’ın Sofular Köyü’nde kurulan HES’e karşı mücadelesini örgütlü sürdürüyor. “Çakma ÇED” ile başlayan HES’e o toprağın nasıl verdiği sorgusuyla şimdi de de Toprak Koruma Kurulu’ndan davacılar

Malatya Kuluncak Sofular Köyü Derneği’nin Gebze’deki yönetim kurulu üyesi Eğitimci Gülay Körükmez köylerinde sahte ÇED raporu ile kurulan HES’in Sivas’ın Sarıca Köyü’nde su baskınına neden olduğunu belirtip hem uyardı, hem çevrecilere seslendi: Tohma Çayı’nın geçtiği tüm köyler büyük risk altında

 PEŞİNİ BIRAKMAYACAK

2021 yılının henüz ilk günlerinde; 08 Ocak’ta İhlas Haber Ajansı imzalı haberde Malatya sınırları içinde inşa edilen hidroelektrik santralinin barajdaki kot hesaplama hatasından ötürü Sivas’ın Sarıca Köyü’nü su bastığı haberi, habere gazetede veya televizyonda denk gelenin yüksek ihtimalle, “Cık cık…” diye hayıflanıp hafızasından çıkan bir vaka oldu. Ancak o HES’in kurulduğu köyün, Malatya İli Kuluncak İlçesi Sofular Köyü’nün İstanbul Esenler’deki derneğinin Gebze’deki yönetim kurulu üyesi, Pelikan Eğitim Kurumları’nın kurucusu Gülay Körükmez meselenin peşini hiç bırakmayacak:

 

10 SENE SONUNDA YOK OLACAK

 

gulay-korukmez-3333.jpg

“Şunları biz hiç düşünmüyoruz. Mesela baraj kenarlarında yeşil alan hiç olmayacak ve insanlar bunu bilmiyor açıkçası. Biz toplum olarak çok bilinçsiziz. Toplumda herkes ‘kaybettik’ diye düşünüyor. Ben, ölünceye kadar bununla mücadele edeceğimi söylüyorum. Hayatımda belki 10 sene mücadele edeceğim ama belki 10 sene sonunda bu yok olacak.”

DÜNYA MERSİN’E

BİZ KALDIK TERSİNE

Türkiye’de hidroelektrik santrallerinin doğa katliamına sebep olduğunun anlaşılmasının ardından rüzgârgülüyle birlikte güneş enerjisine dönüşüm olduğunu kaydeden Körükmez, “Ama şu aşamada Türkiye’de bir tek bizim köyün HES’i vardır. Bu HES de tarım arazisine yapılan belki de dünyadaki ilk HES’tir. Normal koşullarda HES’i suyun geçtiği bir dağa yaparsın. Ama bizim HES kanalları tarım arazileri, kayısı bahçelerinin içinden geçilerek götürüldü” dedi.

TOHMA’NIN GÜZERGÂHINDA

İKİNCİ KÖY: SOFULAR

Sivas’ın Sarıca Köyü’nden türeyen Tohma Çayı’nın güzergahındaki ikinci köy olduklarına dikkat çeken Körükmez şöyle devam etti: “Irmak, baştan başa bu köyün içinden geçiyor. Sen HES ile köyün başında boğuyorsun ırmağı. Böyle tarlanın ortasında, kanala sokuyorsun. Bütün köyü geçiriyor. Ondan sonra jeneratör koyuyorsun. En büyük sıkıntı oradan kaynaklanıyor zaten. Irmağın üzerine yapsa yine sorun olmayacak.”

 gulay-korukmez-4444444.jpg

 

 KÖYÜN BAŞINA BOMBA KONULDU: Su baskınına uğrayan Sarıca Köyü’nün sakinlerinin HES’in durdurulması için dava açmaya hazırlandığını kaydeden Gülay Körükmez tüm çevrecilere seslendi: “Vermek istediğim mesaj şu. Tarım arazilerinin ortasında bir HES kanalı var. Bütün köyün tarım arazileri hiçe sayılarak bu kanal yapıldı buraya. Orada duruyor ve bununla ilgili kimse bir şey yapmıyor. Şu anda da köyün başına bir bomba konuldu. Giresun’daki gibi herhangi bir felaket olduğunda Keban Barajı’na kadar uzanan Tohma Çayı’nın geçtiği bütün köyler, yerleşim yerleri ve tarım arazileri risk altında olacak” dedi.

**

KÖY DERNEĞİ TEPKİLİ. İL DERNEĞİ SUSKUN

 

Derneklerin bazı

çekinceleri olabilir

derneeeeek-002.jpg

 HES’e karşı mücadelesinin köylüleri ve yönetiminde yer aldığı İstanbul Esenler’deki Sofular Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte sürdürdüğünü kaydeden Körükmez, Gebze Bölgesi’nde çoğunluğu Çayırova’da olmak üzere 20 aileden fazla köylüsü olduğunu belirtti. Aynı zamanda İlkin Doydum başkanlığındaki Kocaeli Malatyalılar Derneği’nin de üyesi olduğunu kaydeden Körükmez, il derneğinin konuya karşı herhangi bir tepkisi olmadığını belirtip, “Dernekler genelde bazı konulardan çok çekiniyor. Bazı çekinceleri olabilir” dedi.

 

 

**

 

 YENİ DAVAYA ÇEVRECİ AVUKAT

 

Toprak Koruma Kurulu’na “Hangi

maddeye göre verdin” davası

avukat-001.jpg

  Zonguldak Barosu’na kayıtlı Avukat Yakup Okumuşoğlu çevreci kimliğiyle de biliniyor.

Sofular’a HES kurulmaması için geçtiğimiz yıllarda yargıya da taşıdıkları mücadelenin aynı firma tarafından düzenlenen sahte ÇED raporuyla kaybedildiğini belirten Körükmez yeni avukatları, Zonguldak Barosu hukukçularından Yakup Okumuşoğlu marifetiyle Toprak Koruma Kurulu aleyhine, hangi yönetmeliğin hangi maddesine dayanarak tarım arazisinde HES yapımına göz yumulduğu gerekçesiyle davacı olduklarını kaydetti:

ALEYHİMİZE SONUÇLANDI

“Hidroelektrik santralinin kurulmaması için açtığımız karşı dava Malatya İdari Mahkemesi’nde görüldü ve aleyhimize sonuçlandı. ÇED raporunun iptali için açtığımız tüm davalar, her mahkemeden döndü. Henüz yüzde 80’i tamamlanmış HES daha çalışmaya başlamadan ilk facia yaşandı.

İNSANLAR FARKINDA DEĞİL

Sofular’ın belediyelik döneminde, belediye kapanmadan 45 gün önce belediye başkanı, meclisi toplamış. İmtiyazlı imar planı verdirmiş, karara aldırmış. Bence mecliste alınan karar, şaibelidir. Muhtar bunun destekleyicisi. Köy zaten ne kaybedeceğini bilmiyor. En acısı bu. Toplumumuzda insanlar ne yazık ki kaybettikten sonra ne kaybettiğinin farkına varıp derdine düşüyor.

GİRESUN MİSALİ…

Tohma Çayı’nın ikinci köyüyüz. Sarıca’dan çıkıyor, Sofular’a geliyor. Bizim köyden sonra Malatya’ya kadar çok sayıda tarım arazisi ve köy var. İnsanlara diyorum ki, ‘Şu anda köyünüzün başına bir bomba koydular.’ Çünkü Giresun’daki gibi bir yağmur felaketi patladığında, HES patladığında bizim köyden Malatya’ya kadar bütün tarım arazileri mahvolacak. İnsanlar ve canlar ölecek. En basit örnek bu.”

  **

 

Tohma’ya HES üstüne HES

 

 tohma-cayi.jpg

Tohma ÇayıSivas ilinden doğup, Malatya topraklarında Karakaya Barajına dökülen, Fırat Nehri'nin önemli bir kolu olan akarsu. Çay, Tohma adlı iki büyük kolun birleşmesiyle oluşur. Şarkışla'da Dikkulak (Karatonus) Dağları'ndan doğan Kangal Tohması, Havuz Suyu'nu alır. Tahtalı Dağları'ndan doğan Gürün Tohması, Gürün ilçe sınırlarında Sazcağız ve Gökpınar derelerini alır. Malatya topraklarında her ikisi birleşirler.

Tohma Çayı Kanyonu: Tohma Çayı Darende'den geçerken 20 km uzunluğunda kanyon vadi oluşturur. Taş Köprü ile Somuncubaba Camii arasındaki kanyonun kenarları sarp, dik yamaçlar şeklindedir. Kanyonda trekking, rafting, tırmanış ve doğa fotoğrafcılığı gibi aktiviteler yapılmaktadı. Kanyonun çıkışında Somuncu Baba camisi yer alır. Tohma Çayı yukarı havzasında, 100–150 m kadar gömük menderesler oluşturmuştur.

Tohma çayı üzerinde yıllık 146 GWh elektrik üreten, toplam kurulu gücü 33 MW olan üç hidroelektrik santral bulunur. Dördüncü HES'in yapımı devam etmektedir. Ayrıca sulama amaçlı yapılan Medik Barajı 1975 yılında hizmete alınmıştır. (Kaynak: Vikipedi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.