"Korona virüsün olumsuz etkisini görmeye başladık"

"Korona virüsün olumsuz etkisini görmeye başladık"

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, ihracattaki bu gerilemede koronavirüs salgınının etkisinin görüldüğünü söyleyerek, “Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının küresel ticarette beklenen olumsuz etkisini görmeye başladık"de

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, ihracattaki bu gerilemede koronavirüs salgınının etkisinin görüldüğünü söyleyerek, “Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının küresel ticarette beklenen olumsuz etkisini görmeye başladık. Mart ayında ihracatımızdaki gerilemede, en büyük ticaret partnerimiz olan Avrupa’daki yavaşlamadan ötürü talep daralması ve komşu ülkelerimizle gümrük kapılarında karantina önlemleriyle yaşanan aksaklıkların etkisini görüyoruz. En fazla ihracat yaptığımız ülke olan Almanya’ya mart ayında ihracatımız yüzde 15.5 geriledi. Benzer şekilde salgının en fazla etkilediği İtalya, İspanya, Fransa ile ihracatımızda yüzde 35’lerin üzerinde gerileme yaşandı. Sınır komşularımızdan Irak ile ihracatımız yüzde 44.6, İran ile ihracatımızda ise yüzde 79.8 oranında gerileme olduğunu görüyoruz.” dedi.

 

“Bu dönemde firmalarımızın üretimleri ve kapasiteleri geriledi.” diyen Zeytinoğlu, “Bölgemizdeki sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada kapasite kullanım oranlarının mart ayında gerilediğini tespit ettik. Firmalarımızın yüzde 55’i nisan ayı için iç ve dış siparişlerinin azaldığını bildirdiler. Pandemi nedeniyle de ayrıca bir çalışma yaptık. Burada da, bu firmaların yüzde 34’ü nisan ayında duruşa geçeceğini bildirdi. Duruşa geçmeyenler de ortalama kapasite kullanım oranlarını azaltarak çalışacaklarını bildirdiler. Bu tablo, küresel boyutta yaşanan bu olağanüstü durumun yansımasını önümüzdeki aylarda daha net hissedeceğimize işaret ediyor. Bu süreci en kısa sürede ve en az hasarla atlatıp bir an önce toparlanmayı temenni ediyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.