Körfez'de deniz salyası   beyaz tabaka oluşturdu

Körfez'de deniz salyası beyaz tabaka oluşturdu

İzmit Körfezi'nde su yüzeyinde deniz salyasından (müsilaj) kaynaklı beyaz tabaka oluştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yazılı açıklamasına göre, Gölcük ilçesi Halıdere sahil kesiminde deniz yüzeyinde oluşan beyaz tabakayla ilgili inceleme yapıldı.

Bu kapsamda, durumun araştırılmasına yönelik TÜBİTAK-MAM ile çalışma başlatıldı. Analizler sonucu söz konusu durumun deniz salyasından kaynaklandığı anlaşıldı.

Müsilaj olayında, belirli tek hücreli bitkisel mikroskobik canlı türlerinin zamansız ve aşırı çoğalmalarını takiben hücre içi sıvılarının ortamda biriktiği, biriken bu organik maddenin fiziksel ve kimyasal etkenlerle bir araya gelerek yapışkan kütleyi oluşturduğu bildirildi.

 "Kar suyu, yağmur ve artan sıcaklık bu biyolojik olayın en büyük kaynağı"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem, AA muhabirine, müsilaj olayının son birkaç haftadır Marmara Denizi'nde görüldüğünü söyledi.

Özellikle son dönemde eriyen kar suyu, yağmur ve artan sıcaklığın bu biyolojik olayın en büyük kaynağı olduğunu anlatan Önem, müsilaja her denizde rastlanılabileceğini kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi olarak İzmit Körfezi'nin temizlenmesi noktasında önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Önem, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığımız yetkiyle burada gemileri denetliyoruz. Deniz süpürgeleriyle körfezi sürekli temizliyoruz. Kontrol ve temizlik anlamında ne yapılması gerekiyorsa hepsini yapıyoruz." diye konuştu.

  "Sorun yok, bu kirlilik değil"  

Önem, TÜBİTAK-MAM ile 2007'den beri körfezin su kalitesini izlediklerine dikkati çekerek, "İzmit Körfezi sürekli takibimizde. Sorun yok, bu kirlilik değil." ifadelerini kullandı.

Kocaeli'nin sanayi şehri olması nedeniyle İzmit Körfezi'nin geçmişte birçok sıkıntı yaşadığını belirten Önem, yaptıkları çalışmalar sonucunda yeniden temizlenen körfezdeki canlı çeşitliliğinin arttığını sözlerine ekledi. AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.