Konseylerin bozuk imajını kadınlar sahnede düzeltecek

Konseylerin bozuk imajını kadınlar sahnede düzeltecek

Gebze Bölgesi ilçelerinde belediye başkanlarının ketum tavırları ile atıl konumda olan kent konseylerinin bölgemizde bozuk olan imajını Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi, meclisten türeyen tiyatro topluluğu ile, “Başına kadın örmek” ile düzeltecek

Gebze Bölgesi’ndeki Gebze dâhil dört ilçede “pandemi öncesi” 2014-2019 dönemini  “Var” ile “Yok” arası bir şekilde geçiren kent konseylerinin Gebze, Darıca ve Dilovası’ndaki bildik, atıl halleri sürüyor. Bu üç ilçemizde de belediye başkanları, adaylık döneminde ortak ve klasik vaatleri olan “kenti ortak akıl”la yönetmede önemli bir aktör olacak kent konseylerini, geride kalan iki yıllık görev sürelerinde henüz “keşfetmedi.”

PANDEMİ BAHANESİNE

SIĞINMADAN İŞ YAPTILAR

 

konseeeey-003.jpg

Bu dönem bir tek Çayırova’da Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin Yunus Ergüz başkanlığındaki kent konseyi ile bir araya geldiği, konseyi işlevsel hale getireceğine dair girişim ve söylemleri biliniyor. Ancak Çiftçi’nin o hamlesi bu sefer pandemi sürecine takıldı ama pandemiye rağmen bir şeyler yapılabileceğine dair etkili, müthiş bir hamle de Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden geldi.

İKİ DEFA ERTELENDİ

 

2-(12).jpg

Nesrin Yılmaz başkanlığındaki kadın meclisi bünyesinde kurulan, meclis başkanı Nesrin Yılmaz ile meclis yönetici ve üyelerinin de yer aldığı tamamı kadınlardan oluşan tiyatro topluluğu, “Başına kadın örmek” adlı oyunu 15 Aralık 2020’de Gebze’de Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde sahneleyecekti. Pandemiye takıldı. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde iki seans sahnelenmesi planlanan oyunun 8 Mart’ta sahnelenip sahneleyemeyeceği ilimizde 01 Mart’ta açıklanması beklenen yeni pandemi kurallarına bağlıydı. Yeni kurallar gereği, yine ötelendi, ertelendi.

KEMAL ŞAMDANLI NEZARETİNDE

 

yonetmenle.jpg

Topluluk oyuna hazırlıklarını tiyatrocu Kemal Şamdanlı nezaretinde sürdürüyor. Tiyatro eğitmeni, oyuncu ve yönetmen Kemal Şamdanlı, Gebze’de kurulan ve faaliyetlerini halen İstanbul’da komşu ilçemiz Tuzla’da sürdüren Marmara Açık Tiyatro’nun da kurucusu. Bugüne kadar pek çok oyununu Gebze’de de sahneleyen topluluk, Gebzeli tiyatroseverler tarafından da beğeniyle takip ediliyor.

 

1-(18).jpg

**

 

Bizden bir ekip

Yönetmenliğini Kemal Şamdanlı’nın üstlendiği oyunda ses ve ışık teknisyenlikleri Tufan İşkur’a ait. Marmara Açık Tiyatro ekibinden Sibel Demir Akmusluk, Sena Aydın ve Aysu Sağlam yer alıyor. Ekipten eğitimci Akmusluk, Gebze’de Özel Pelikan Ortaokulu müdürü. Topluluğun Çayırovalı oyuncuları; Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nesrin Yılmaz, Başkan Yardımcısı Nurgül Erdoğdu ile birlikte meclis üyelerinden Günay Emir, Derya Avanus Ünal ve Melek Canıbeyaz Ayas ile Ece Yıldırım, Sudenur Aslıhan.

 topluluk.jpg

 

 Soldan sağa: Ece Yıldırdım, Sudenur Aslıhan, Günay Emir, Nesrin Yılmaz, Derya Ünal, Nurgül Erdoğdu, Melek Ayas

akmusluk.jpg

Sibel Akmusluk

 

iskur.jpg

Tufan İşkur

**

Er geç sahnelenecek

ve gelir kazandıracak

 

 

 

Oyunda yönetmenliği üstlenen Usta tiyatrocu Kemal Şamdanlı pandemi sürecine karşın topluluğun büyük bir özveriyle gerek tiyatro eğitimi gerekse oyuna dair provaları başarıyla geride bıraktığını belirtip, “Ekibime güveniyorum. Oyunu her an sahneleyebilecek halde, hazırlıklıyız. Pandemi ertelemeleri biraz moral düşüklüğüne sebep olsa da bu oyun er veya geç önce Çayırovalı, ardından diğer ilçe ve illerden tiyatroseverler ile buluşacak” dedi.

EK GELİR DE KAZANDIRACAK

 

samdanli-001.jpg

Topluluğun yine pandemi süreci engeline takılmaması halinde 8 Mart’ta Çayırova Belediyesi’nin halka açık etkinliğinde gönüllü olarak sahne alacağını kaydeden Şamdanlı amaçlarının ise başta belediyeler ev sahipliğinde olmak üzere diğer il ve ilçelerde sahnelendiğinde oyuncularına ek gelir sağlayacak bir hale getirmek olduğunu dile getirdi.

KADINA DAİR, DERLEME

Şamdanlı bir saat süreli, tek perdelik, trajikomik oyunun metninin belli bir yazarı olmadığını; kadına yönelik şiddet, sosyal hayatta kadının yeri, taciz, askerlik gibi konuların ele alındığı derleme bir metin üzerinden oyunun metnini tasarlayıp sahnelediklerini söyledi.

 **

 

Başkan ve yardımcısı da oynuyor

 

** Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin tiyatro topluluğunda meclis başkanı Nesrin Yılmaz ve Başkan yardımcısı Nurgül Erdoğdu da birbirinden ilginç rolleri aynı sahnede canlandıracak

Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nesrin Yılmaz’ın girişimcisi olduğu tiyatro topluluğunda Meclis Başkanı Nesrin Yılmaz ile yardımcısı Nurgül Erdoğdu da rol üstlendi. Başkan Yılmaz tüketimin sorgulandığı skeçte pazarlamacıya direnen potansiyel tüketiciyi, bir diğerinde röportaj konuğunu canlandıracak. Nurgül Erdoğdu, Yılmaz’ın potansiyel tüketici olduğu skecin polisi. Bir diğer skecin ise askerlerinden biri.

 

NESRİN YILMAZ

1974 yılında Edirne, Merkez İlçe’ye bağlı Akardere Köyü’nde dünyaya geldi. Üniversite mezunu. Yüksek lisansını işletme üzerine yaptı.

2010 yılından beri Çayırova, Akse Mahallesi’nde oturan Nesrin Yılmaz emekli eğitimci. Milli Eğitim’e bağlı olarak zaman zaman atama, zaman zaman ücretli olarak öğretmenlik yapıyor.

Uzun yıllar Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi – OÇEM aile birliği başkanlığı yaptı. Halen Gebze İlçe Milli Eğitim bünyesindeki Rehberlik Araştırma Merkezi – RAM aile birliği başkanı.NURGÜL ERDOĞDU

Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Nurgül Erdoğdu, 39 yaşında. Evli, biri engelli iki çocuk annesi. İlkokul mezunu. Nesrin Yılmaz’ın daveti üzerine gerek meclise gerek tiyatroya dâhil oldu: “Çocukluğumdan bu yana oynamaya dair hevesim vardı. İleride çocuklar içinde oyunlar oynamak istiyorum. Konseyde inşallah güzel şeyler yapmayı düşünüyoruz. Kadınlar, evden çıksın istiyoruz.”

 

ÖZÜR VE DÜZELTME

08 Mart 2021 tarihli gazetemizin kültür sanat ilavesinde de yer alan bu haberde Nesrin Yılmaz fotoğrafı yerine sehven Melek Canıbeyaz Ayas fotoğrafı kullanılmıştır. Düzeltir; Sayın Yılmaz ve Sayın Ayas ile birlikte kamuoyundan özür dileriz.

 

nesriiin.jpg

 

Nesrin Yılmaz (ortadaki) ve Nurgül Erdoğdu (sağdan ikinci)

 **

 

AKP ve CHP’DEN İKİSİ AKTİF ÜÇ SİYASETÇİ

 

 

** AKP Çayırova Kadın Kolları yönetiminden Günay Emir ile CHP Çayırova Kadın Kolları yönetiminden Melek Canıbeyaz Ayas ve Çayırova İlçe eski Sekreteri Derya Avanus Ünal aynı sahnede askeri, nineyi, mağduru, sapığı ve Fatih’in annesi Hüma Hatun’u canlandıracak

 

 

Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin tiyatro topluluğu, en az meclis kadar renkli. İçinde birbirine zıt kutuplardan aktif veya eski aktif siyasetçiler de yer alıyor.

GÜNAY EMİR SUNUCU

VE ASKER OLACAK

48 yaşındaki, evli ve iki çocuk annesi, bir torun sahibi Günay EmirGiresun eşrafından. Ortaokul mezunu, açık lise öğrencisi. Evinde mantı, börek türü gıdalar ve el işleri üretip harçlığını çıkartıyor. Oyunda sunucu, asker içerikli oyunda da nine olacak. Giresun, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nun ilkokul olduğu ve öğrenciliğini yaptığı 1980’li yıllarda, okul korosunda şarkı söyledi. Aktif siyasetçi. Seyhan Kutbay Dönmez başkanlığındaki AKP Çayırova Kadın Kolları’nda yönetim kurulu üyesi.

DAVET GELİNCE HEMEN ATILDIM…

“Tiyatroya çok hevesim vardı. Nesrin Yılmaz davet edince hemen atıldım. Böyle etkinliklerde yer almak istiyorum. Bizim kesim biraz dar görüşlü ama ben bu tür etkinliklerde, faaliyetlerde bulunmayı çok seviyorum.”

AYAS, ASKERİ VE TACİZE

UĞRAYAN KADINI CANLANDIRACAK

52 yaşındaki iki çocuk annesi Melek Canıbeyaz Ayas aslen Rize eşrafından. Gelinlik tasarımcısı ancak mesleğine pandemiden ötürü bir süreliğine ara verdi. Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi kadın üyesi. Gerek mecliste gerek tiyatroda gönüllü olarak yer aldı. Oyun içinde iki farklı rolde; tacize uğrayan bir kadını ve askeri canlandıracak.

GÜZEL ŞEYLER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Eğlenceli bir ortamda rolü gereği bazen erkek olduklarını da kaydeden Ayas, “Güzel fikirlerimiz var. Konseyle de birlikte güzel şeyler yapmayı düşünüyoruz” dedi. Aktif siyasette de yer alan Ayas halen Fadime İlhan başkanlığındaki CHP Gebze Kadın Kolları yönetiminde.

ÜNAL ŞİMDİDE EMLAKÇILIK OKUYOR

Fatih Caddesi’nin sevilen esnaflarından Derya Avanus Ünal, geçimini kuaförlükten sağlıyor. Lise mezunu, emlak ve emlak yönetimi üzerine açık üniversite öğrencisi. Melek Canıbeyaz Ayas ile aynı yıl doğsa da yaşı 51! Aslen Sinop eşrafından, evli ve iki çocuk annesi Ünal tiyatroculukta ilk deneyimini yaşıyor.

HEM HÜMA HATUN, HEM

SAPIKLARIN BAŞKANI

Oyunda; Fatih Sultan Mehmed’in annesi Hüma Hatun’u ve erkek rolünde Sapıklar Federasyonu Başkanı’nı canlandıracak. Üyesi olduğu CHP Çayırova’da bir dönem aktif siyaset de yaptı. Veysel Suludere’nin başkanlığı döneminde ikinci adamlığı, ilçe sekreterliğini üstlendi.

 

FOTO

 

gunay-emiir.jpg

Günay Emir (sol baştaki), Melek Canıbeyaz Ayas (sağ baştaki) ve Derya Ünal (sağdan ikinci)

 

**

TOPLULUĞUN LİSELİLERİ BABAYİĞİT ROLLERDE

 

İstanbul’u Ece fethedecek

Üsküdar’a Sudenur uçacak

 

** Fatih Sultan Mehmet AL mezunu Ece Yıldırım, İstanbul’u n fatihi Fatih Sultan Mehmed’i ve bir askeri canlandıracak.  GTO Vakfı MTAL son sınıf öğrencisi Sudenur Aslıhan ise Hazerfan olup Galata’dan Üsküdar’a uçacak, sapık olup kadınları taciz edecek

 

Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi Tiyatro Topluluğu’nun liselileri Ece Yıldırım ve Sudenur Aslıhan.

 

SİNEMA TELEVİZYON OKUYACAK

Ece Yıldırım, 18 yaşında. Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi mezunu. Üniversiteye, sinema televizyon bölümü için hazırlanıyor. Oyunda 1453’te İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmed’i ve bir askeri canlandıracak. Ekibe, ekipten Nurgül Erdoğdu’nun davetiyle dâhil oldu. 5 aylık eğitim sürecini geride bıraktı, ilk oyunculuk deneyimini yaşayacak.

SABAHIN KÖRÜ”NDE ARAMIŞLAR!

Sudenur Aslıhan; Gebze Ticaret Odası Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde son sınıf öğrencisi. 17 yaşında. Üniversitede uluslararası ilişkiler okumak istiyor. “Topluluğa Nesrin Yılmaz sayesinde dâhil oldum : ‘Annemle konuşması olmuş. Benim videomu izletmişler. Nesrin abla bir gün sabahın köründe arayıp beni tiyatroya aldığını söyledi. 4 aydır buradayım. Okulda en son ana sınıfında, “Yanık tava” adlı bir skeçte oynadım. Burada sapık ve Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçan Hazerfen rollerinde sahne alacağım.”

 liseli.jpg

 

Sudenur Aslıhan ve Ece Yıldırım

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.