Kocaeli'nin yeni tehlikesi: AEDES

Kocaeli'nin yeni tehlikesi: AEDES

Bu yıl Kocaeli’nin genelinde sivrisineklerden büyük şikayet var. Sinekler bildiğimiz gibi ısırmıyor. Kızartıyor, şişiriyor, sürekli kaşındırıyor. Sosyal medya sivrisineklerle ilgili şikayet ve kolu, bacağı şişmiş vatandaşların fotoğraflarından geçilmiyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Mücahit Arslan, bu yıl olağanüstü bir durum yaşandığını, bu sıkıntıyı bildiklerini belirtti. Arslan, vatandaşların sitemini anlayışla karşılıyor, ancak çok etkin mücadele edildiğini belirterek bu konuda bir şey yapılmadığı yönündeki eleştirileri kabul etmiyor.
Mücahit Arslan’ın açıklamasına göre bu sinek Mısır ve Güney Amerika menşeli Aedes-Kaplan Sivrisineği. Türkiye’nin Karadeniz kıyılarının yanında Yunanistan, İtalya, İspanya, Amerika, Gürcistan, Ukrayna da bu sinekten dertli. Bu sinek uçarken ses çıkartmadığı için ne uçarken, ne emerken anlaşılıyor. Üstelik Kaplan Sivrisineği gece ve gündüz emme isteğine sahip. Ticari hareketle ülkemize 3 yıl gibi bir sürede Karadeniz sahillerinden ulaşan bu sinek, bu yıl yağışların çok olmasıyla da fazla miktarda üredi. KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı 05.00-24.00 saatleri arası 21 ekiple ilaçlama yapıyor.

KOVA, BİDON BİRİKİMİ YAPMAYIN 
KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı haftalık olağan toplantısında önceliği sivrisineklerle olan mücadeleye ayırmıştı. KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Mücahit Arslan başkanlığında Sağlık İşleri Şube Müdürü Fatma Aydın, Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Muhammet Feyzi Karabıyık, Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Fazlı Celebi, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Köse’nin katıldığı bu toplantıda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi de verildi.

ÇALIŞMALAR

Kocaeli genelinde 1 yıl içerinde 204 bin 109 kova, bidon, varil vb. ile müdahale edildiği, 70 milyon 796 bin metre kare sulak alan, 17 bin 931 ahırda ilaçlama yapıldığı ve 118 bin 507 adet yer altı sistemi (ISU, Telekom kanalı vb.) bu kapsamda ilaçlanarak sineklerle mücadele edildiği bilgisi verildi. Toplantıda geçen hafta AEDES  (Kaplan sivrisineği) çoğalmasına sebep olan 8 bin varil, bidon, kovaya müdahale yapıldığı da ifade edildi. Mücahit Arslan, bahçelerde sulama amaçlı kaplarda su biriktirilmemesi veya üzerlerinin kapatılması gerektiğini anlattı. Kova, bidon gibi yerlerde sinek hızlı ürüyor. Bunun için vatandaşın da desteği gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.