Kocaeli’nin önceliği  kongre turizmi olmalı

Kocaeli’nin önceliği kongre turizmi olmalı

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kocaeli’nin konaklama vergisinin yerel yönetimlere ödenmesi konusunda ısrarcı olması gerektiğini, önceliği kongre turizmine vermesi gerektiğini söyledi

CHP’nin Ekonomi Masası’nın turizm ayağında aktif görev üstlenen, Ekonomi Masası’nın Gebze’deki toplantısında da yer alan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kocaeli ve Gebze’nin konaklama vergisinin yerel yönetimlere ödenmesi konusunda ısrarcı olması gerektiğini söyledi. Önceliğinin kongre turizmi olması gerektiğini savundu. Gazetemizin sorularını telefonla yanıtlayan Budak şunları kaydetti:

“Kocaeli kongre turizmine yönelik yatırımlarda bulunmalı. Bir fuar alanı olmalı. Gerek Kocaeli gerekse Gebze bu şekilde İstanbul egemenliğinden de kurtulmuş olur.

Sanayinin büyük kısmının genel merkezleri İstanbul’da, üretimini Gebze’de Kocaeli’de yapıp vergisini İstanbul’a ödüyorlar. Bu eksiklik giderilmeye çalışılmalı.

Kongre turizminde yatak kapasitesi çok önemli. Gerekli yatırımlarda bulunulmalı.

Tanıtımda yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor. Gebze’deki oteller eminim ki TGA’ya yüklü miktarda para ödüyorlar. O gelirin bir kısmını TGA, Gebze’nin tanıtımı için kullanmalı.

Kocaeli ve Gebze’de turizmci de, yerel yöretimlerde konaklama vergisinin belediyelere ödenmesinde ısrarcı olmalı.

Bir turistin sağlığı ile sağlık turizmi farklı şeyler. Gelen turistin sağlığı için hastaneler var. Sağlık turizmi tam anlamıyla farklı bir başlık. Dünya sigorta şirketleri kabul sigorta sistemlerini kabul etmeli ki akreditasyon gerekiyor. Bunun için de ülkenin dış politikası güvenilir olmalı.”

Konaklama vergisi

belediyelere ödenmeli

Günümüzde turistik il ve ilçelerde belediyelerin en büyük sorunlarından birinin doğal nüfuslarına göre kaynak aktarımı olduğunu kaydeden Çetin Osman Budak özetle, “Nüfusu 100 bin civarı olan il ve ilçelerde yaz aylarında nüfus 10’a katlanıyor. Ancak aynı bütçeyle halka hizmet etmek için çabalıyorlar. Bunda ana çözüm konaklama vergisi uygulamasıdır. Bu vergi tatilciden alınmalı, o meblağ direk tatil yaptığı yerin belediyesine aktarılmalıdır” dedi.

TGA’NIN BÜTÇESİNİ KAMUOYU BİLMİYOR

Geçtiğimiz hafta meclisten geçen uygulamanın asla çözüm olamayacağını kaydeden Budak, “Bakanlık o parayı belediyelere aktarmıyor. Kendi uhdesine alıyor. Turizm ajansı uhdesine veriyor. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı – TGA’nın çok ciddi bütçesi var ama kamuoyunun bilgisi yok. Dünyanın bütün ülkelerinde yerelin kaynağı yerel yönetimlere aktarılır. İktidara geldiğimizde ilk işimiz o kaynağın bulunduğu il veya ilçelere dağıtılması yönünde olacak. O kayrak oranın alt ve üst yapı hizmetlerinde kullanılacak” dedi.

TURİZM ÇEŞİTLENDİRİLMELİ

 

Ülkemizde turizmin çeşitlendirilmemesinin de önemli sorun olduğunu kaydeden Budak, “Turizm denilince akla sadece sahiller, deniz kum güneş geliyor. Halbuki tarih, kültür, sanat, sağlık, spor hatta yürüyüş diye turizm çeşidi dahi var” diyen Budak çözüm önerilerini şöyle sıraladı:  

Türkiye’de Göbeklitepe dünyanın en eski yerleşim yeridir. Dünya kültür mirasına girdi ama çok daha iyi değerlendirilip satılabilir.

Yayla turizmi canlandırılabilir.

Argo – tarım turizmi vardır. Örneğin İspanya’da turist domatesini kendisi eker ve ürün alana kadar orada yaşar. Ege, Akdeniz, Mersin, Adana tarım turizmi için çok uygun alanlardır.

Antalya’ya gelen turistin ülke geneline, Kapadokya’ya ve farklı yerlere yayılması için Antalya’nın uluslararası otoyoluna bağlanması, hızlı trenin gelmesi gerekliliktir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.