Kocaeli’nin 300 yıllık bayramı kutlandı

Kocaeli’nin 300 yıllık bayramı kutlandı

Kocaeli Kent Konseyi öncülüğünde İzmit’e bağlı Eseler ve civar köylerin düzenlediği Kaz Bayramı geniş katılımla gerçekleştirildi.

Kaz Bayramı’na Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Genel Sekreter Sedat Köse’nin yanı sıra il müdürleri, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, muhtarlar, yerel basın genel yayın yönetmenleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Her yıl düzenlenen festivalin Kocaeli Kent Konseyi tarafından genişletilmesi planlanıyor.

“KARDEŞLİĞİMİZ DAİM OLSUN”

“Kardeşliğimiz daim olsun” diyen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, böylesi bir etkinlikte bulunmaktan gurur duyduğunu vurguladı. Yavuz, “Medeniyetinizi genç kuşaklara aktardığınız sürece güçlüsünüz. Buradaki bayram da bu çerçevede düşünülebilir. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi. Vali Yavuz, Türkiye’de bir büyükşehir örnek gösterilecekse bunun Kocaeli olacağını söyleyerek “Projeleriyle, destekleriyle, yeşile katkılarıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Tahir Büyükakın tüm Türkiye’ye örnektir” şeklinde konuştu.

BÜYÜKAKIN MANİ OKUDU

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise Kocaeli Kent Konseyi’ne kentin değerlerini gündeme taşıdığı için teşekkür etti. Mani okuyarak sözlerine devam eden Başkan Büyükakın, “Bu Kaz Bayramı, kaynaşmayı, bir araya gelmeyi sağlamak için sadece bir bahane. Allah kardeşliğimizi, birliğimizi daim etsin” diye konuştu.

FIRIN YAKMA YARIŞI

Tatlı olarak ise kabak tatlısı hazırlanır. Bayramı eğlenceli hale getiren bir gelenek de fırın yakma sırasında yaşanır. Köyde fırını kimin daha erken yakarak bayramı başlatabileceği iddia konusu olur. Sabah ezanıyla birlikte yakılan fırınlara tavını aldıktan sonra kazlar fırına verilerek kapağı kapatılır. Öğle vakti kazlar ters düz edilerek, suyun bir kısmı alınır. Temizlenmiş kazkanadı ile tirit yapılacak yufkalar ıslatılarak 3-4 saat dinlendirilir.

Haber: Ahmet Zeki AYAR

 

bayram-2.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.