Kocaelili kadınlar tepki gösterdi

Kocaelili kadınlar tepki gösterdi

Türkiye'de göçmenlere yönelik ırkçı söylemlerin “kadınların güvenliği” üzerinden kurulmasına karşı çıkan 82 kurum ve 635 kadın, “Irkçılığın, ayrımcılığın, göçmen düşmanlığının ve körüklenen nefretin değil, göçmenlerin yanındayız” açıklamasını yaptı.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Kocaeli Üniversitesi Ekmek ve Gül Kadını Çalışmaları Topluluğu ve Kocaeli Kadın Platformunun da bulunduğu kadın örgütleri göçmenlere yönelik saldırı ve tehditlerin “kadınların güvenliği” söylemi ile yaygınlaştırılmasına tepki gösterdi.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli Üniversitesi Ekmek ve Gül Kadını Çalışmaları Topluluğu da yurtiçinden ve yurtdışından farklı kadın örgütlerinin, kadın platformlarının, emek ve meslek örgütlerinden, siyasi partilerden kadınların, göçmen kadın kuruluşları gibi çok sayıda kurum ve yüzlerce kadının imzaladığı açıklamada Türkiye’de son birkaç haftadır göçmenlere yönelen ırkçı, cinsiyetçi saldırılar ve tehditlerin hızla yükseldiğine dikkat çekti.

“ŞİDDET DÖNGÜSÜNE HAPSEDİYOR”

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Zamanı ve mekanı teyit edilmemiş sosyal medya paylaşımlarıyla, öncesi ve sonrası kopuk videolarla nefret körüklendikçe durum boyut değiştiriyor ve tekil suçlara dair iddialar göçmenleri topyekün hedef göstermek için araçsallaştırılıyor. Bu tablo, halihazırda bin bir türlü zorlukla boğuşan, iradeleri hiçe sayılan, siyasal iktidarın Avrupa Birliği ile yürüttüğü her müzakerede pazarlık unsuru haline getirilen mülteciler dahil olmak üzere statüsü fark etmeksizin tüm göçmenlerin yaşamlarını içinden çıkılmaz bir ayrımcılık ve şiddet döngüsüne hapsediyor.

“YAŞADIK, YAŞIYORUZ”

Biz kadınlar, savaş politikalarının sonuçlarını en ağır şekilde; ölerek, sevdiklerimizin ölümüne tanıklık ederek, yersiz yurtsuz kalarak; göç yollarında, geri gönderme merkezlerinde, sınırlarda, kamplarda, tacize, tecavüze, erkek şiddetine maruz bırakılarak, yoksullaşarak; fabrikalarda, atölyelerde ve bakım işleri için evlerde ucuz güvencesiz işgücü haline getirilip sömürülerek yaşadık, yaşıyoruz. Mevcut koşullarda en temel haklara bile erişemeyen göçmen-mülteci kadın ve LGBTİ+’lar; kurumsallaşmış ırkçılık ve ayrımcılık nedeniyle maruz kaldıkları taciz, ayrımcılık, sömürü, tehdit, kötü muamele, fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve tüm boyutlarıyla erkek şiddeti karşısında herhangi bir makama başvurmaktan ve şikâyetçi olmaktan büsbütün çekinir hale geliyor” denildi.

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.