Kocaeli’de konut krizi büyüyecek

Kocaeli’de konut krizi büyüyecek

TÜİK verilerine göre, Kocaeli’de geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre konut üretimi azaldı. İhtiyaç artarken konut sayısının azalması krizin önümüzdeki süreçte büyüyeceğini gösteriyor.

Kocaeli’de yılın ilk çeyreğinde konut arzı geçtiğimiz yıla göre düştü. Evlenen çiftler, yükseköğrenim için gelen öğrenciler ve göç nedeniyle kiralık ve satılık ev ihtiyacı sürekli artarken üretilen konut sayısının düşmesi, konut fiyatlarındaki ve kiralardaki yükselişin en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor. TÜİK verilerine göre, Kocaeli’de 2021 yılının ilk çeyreğinde ruhsat başvurusu yapılan toplam daire sayısı 5 bin 366 iken bu rakam 2022 yılının aynı çeyreğinde 4 bin 450’ye gerileyerek yüzde 17 düştü.

 

İSKÂNDA DA DURUM BENZER

Toplam yüzölçümü ise 1 milyon 92 bin metrekareden 936 bin metrekareye gerileyerek yüzde 15 azaldı. Yapı kullanımı izin belgesi istatistiklerine göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde 6 bin 511 olan daire sayısı, 2022’nin ilk çeyreğinde 4 bin 915 olarak gerçekleşti. İskan aşamasına gelen daire sayısı yüzde 25 azaldı. 1 milyon 139 bin metrekare olan toplam yüzölçümü de 932 bin 852 metrekareye inerek yüzde 19 geriledi.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.