Kocaeli'de bir yılda 632 bin kişi iş sahibi oldu

Kocaeli'de bir yılda 632 bin kişi iş sahibi oldu

TEPAV tarafından hazırlanan “İstihdam İzleme Bülteni”ne göre Kocaeli, 1 yılda ücretli çalışan sayısı 41 bin 604 kişi arttı. Kocaeli’de toplam sigortalı çalışan kişi sayısı ise 632 bin kişiye ulaştı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın İstihdam İzleme Bülteni'ne göre, aralık ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 6,1 oranında (1,4 milyon kişi) artarak 23 milyon 741 bin olarak gerçekleşti. Nisan 2021’den bu yana hız kesen istihdam artış eğilimi ağustos ayında tersine dönmüş ve aralık ayında yılın en yüksek istihdam artış oranına ulaşıldığı belirtildi. Kayıtlı istihdamı esas alan SGK verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 73’ünü oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu yıllık olarak yüzde 7,2 (1 milyon 163 bin) arttı.

SINIRLI DA OLSA ARTIŞA DÖNDÜ

Bültene göre, esnaf-çiftçi grubundaki değişim yüzde 2,8 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda değişimler farklıdır; bu dönemde esnaf sayısında yüzde 4,2 (106 bin), çiftçi sayısında ise yüzde 0,2 (bin 43) artış görüldüğü ifade edildi. Çiftçi sayısında uzun süredir süregelen düşüş eğilimi aralık ayında sınırlı da olsa artışa döndüğü, sigortalı ücretli çalışan grubu en yüksek istihdam artışı gösteren çalışan sınıfı olurken kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki artış yüzde 2,8 gerçekleştiği belirtildi.

KOCAELİ’DE DURUM

TEPAV’ın verilerine göre, Kocaeli işyeri sayısı ve çalışan işçi sayısı en fazla artan iller arasında yer aldı. Sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla artan il 342 bin kişi ile İstanbul oldu. İstanbul’u 86 bin artışla Ankara, 79 bin artışla Antalya, 47 bin artışla İzmir takip etti. Kocaeli’de ise sigortalı ücretli çalışan sayısı ise 41 bin 604 kişi arttı. Kocaeli’de KOBİ sigortalı çalışan sayısı ise son bir yılda 32 bin 623 kişi arttı. Son bir yılda işyeri sayısı 79 ilde arttı. İşyeri sayısı en çok artan il 29 bin artışla İstanbul oldu. Kocaeli’de ise son bir yılda kurulan iş yeri sayısının 3 bin 59 olduğu belirtildi. Öte yandan Kocaeli’de, sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı ise 18 bin 134 kişi arttı. 2022 yılı aralık ayı itibariyle Kocaeli’de toplam sigortalı çalışan işçi sayısı 632 bin 426 oldu. Bu oran yıllık 41 bin 604 kişi artarken bir önceki aya göre artış ise 2 bin 239 kişi oldu. Raporda, Kocaeli’de günlük kazancın ise yüzde 90’nın üzerinde arttığı ifade edildi.

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.