Kocaeli'de 1 yılda 7 bin işletme açıldı

Kocaeli'de 1 yılda 7 bin işletme açıldı

Kocaeli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği verilerine göre geçtiğimiz yıl il genelinde 7 bin 243 işyeri açıldı. Kapanan işyeri sayısı ise 2 bin 135 olarak gerçekleşti.

Kocaeli Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği, 2021 yılının açılan ve kapanan iş yeri rakamlarını açıkladı. Buna göre geçen yıl il genelinde 7 bin 243 yeni işletme açıldı. Pandemi döneminde verilen desteklerden yararlanmak amacıyla esnaf odalarına üye olanlar, rakamın yüksek olmasını sağladı. Ayrıca, bir grup esnafın var olan işletmesine farklı bir Nace koduyla hizmet verebilmek amacıyla işletme açtığı da öğrenildi.

 

KAPANAN 2 BİN 135 YER

Kocaeli’de 2021 yılında işletmesini kapatan esnaf sayısı ise 2 bin 135 olarak gerçekleşti. Koronavirüse tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlama veya kapanma kararları karşısında esnafın dayanamaması ve 2021 yılının son aylarında kendini iyiden iyiye hissettiren ekonomik sıkıntılar da kepenk indiren işyeri sayısının yüksek olmasına neden oldu. Son dönemde artan girdi maliyetleri de esnafın kapatmasına neden olan etkenler arasında yer aldı. Kocaeli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş, “Kocaeli’de açılan ve kayıt altına alınan esnaf sayısındaki artış iyiye işaret. Buna rağmen hala odalara kayıt olmadan hizmet veren esnafımız mevcut. İl genelinde yaklaşık 14 bin esnaf, oda kaydı olmadan hizmetlerine devam ediyor” dedi. Durmuş, yüksek fatura maliyetleri nedeniyle esnafın zorda olduğunu vurgularken, buna bir önlem alınmasını istedi.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.