Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Uyarı: Günlük tuz miktarına dikkat!

Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Uyarı: Günlük tuz miktarına dikkat!

Kocaeli Şehir Hastanesi Nefroloji Hekimi Doç. Dr. Eda Altun, 20-26 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Eda Altun, "Aşırı tuz tüketimi kan basıncı yüksekliği, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, inme, obezite, kemik erimesi ve bazı kanser türlerine yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, günlük tüketilmesi gereken tuz miktarını 5 gram olarak belirlemiştir. Bu miktar, günlük pratikte 1 tepeleme çay kaşığına denk gelmektedir," dedi.

Altun, konu ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Ülkemizde 2008 yılında yapılan SALT – TURK 1 çalışmasında günlük tuz tüketimi 18 gram, 2012 yılında yapılan SALT-TURK 2 çalışmasında 15 gram ve 2017 yılında Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'nda yaklaşık 10.2 gram olarak saptanmıştır.Son yıllarda dikkat edilmesi gereken önemli bir konu, farkında olmadan aldığımız gizli tuzdur. Günlük hayatımızda tükettiğimiz hazır soslar, kavrulmuş kuruyemişler, salamura konserve gıdalar ve aromalı ya da aromasız gazlı içecekler ile paketlenmiş gıdaların tamamında tuz oranı çok yüksektir. Tüketimi konusunda dikkatli olmalıyız.Sonuç olarak, ülkemizde tuz tüketimi bölgelere göre değişmekle birlikte, olması gerekenin hala 2.5-3 katı arasındadır. Sloganımız: Ne kadar az tuz, o kadar çok sağlık. Sloganımız: Ne kadar az tuz, o kadar çok sağlık." dedi

Kaynak:Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.