Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Hayati Uyarılar

Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Hayati Uyarılar

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla Kocaeli Şehir Hastanesi'nden önemli duyurular yapıldı. Hastanenin Tıbbı Onkoloji Uzmanı Dr. Ulaş Işık, kanserin Türkiye'de ve dünyada önde gelen sağlık sorunlarından biri olduğunu ve gelecek yıllarda bu durumun ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan daha da ağırlaşacağını belirtti.

Dr. Işık, 2020 yılı itibarıyla dünya çapında 19.2 milyon yeni kanser vakasının tespit edildiğini ve bu hastalıkların 9.9 milyon ölümle sonuçlandığını aktararak, kanserin global bir sağlık meselesi olduğuna dikkat çekti.


Kanserin büyük oranda çevresel faktörlerden kaynaklandığını, genetik etkilerin ise daha az bir yüzdeyle etkili olduğunu ifade eden Işık, tütün ve alkol kullanımı, obezite ve çeşitli enfeksiyonlara maruz kalmanın kanser riskini artırdığını vurguladı.

Dr. Işık, kanserlerin yüzde 30 ila 50'sinin önlenebilir olduğunu, erken teşhis ve düzenli tarama programlarının büyük önem taşıdığını söyleyerek, 21. yüzyılda kanserle mücadelede en etkili yöntemin korunma ve erken teşhis olduğunu belirtti.

Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri gibi yaygın kanser türleri için toplum sağlığı merkezlerinde ücretsiz tarama hizmetleri sunulduğunu hatırlatan Işık, vatandaşlara bu imkanlardan faydalanmaları konusunda çağrıda bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.