Tümay MERCAN

Tümay MERCAN

Kocaeli Sağlık Turizmi

Kocaeli Sağlık Turizmi

Tümay MERCAN

 

Kocaeli birçok açıdan potansiyeli olan bir şehir. Sağlık turizmi ve turizm de bu potansiyele dahil. Bu zamana kadar turizm potansiyelini tam kullanmamaktan dolayı kaybımıza değil, kazancımıza bakarak bir rota çizmek gerekiyor.  Sağlık turizminde de böyle.

2011 yılında  öncülüğümüzde ve şehrin o günkü dinamikleriyle yapılan çalıştay sonrasında Kocaeli Sağlık turizmi Derneği (KOSAD) kuruldu.

 

KOSAD

 

KOSAD kurucu üyeleri, Özel Acıbadem Hastanesi (Kocaeli), Özel Akademi Hastanesi, Özel Çağın Göz Merkezi, Emex Otel-Kocaeli, Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Özel Romatem Fizik ve Rehabilitasyon Hastanesi ve diğer kurumsal üyeler Ramada Otel, The Ness Otel, GreenPark ile “Kocaeli’nin Sağlık Turizmi Potansiyeli Çalıştayı” sonrası oluşan birliktelik şehrimize değer kazandırdı. Kocaeli Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Doğu Marmara kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile hazırlanan çalıştay ve yazdığım sonuç raporu sağlık turizmi açısından önemini hala korumaktadır.  


 

SAĞLIK TURİZMİNDE ONLARCA YAZI

Devam eden süreçte Kocaeli turizmi ve sağlık turizmi ile ilgili onlarca yazı yazdım. “ Kocaeli’de sağlık turizmi rantabıl olmaz diyenlere aldırmadan yazmaya, anlatmaya, bu konuda yurt içi ve dışı toplantı ve organizasyonlarda makale sunmaya, KOSAD’da  sağlık turizminin gönüllü neferi olarak her üyemiz ile çalışmalara katılmaya devam ettik.

KOSAD’da önceliğimiz sağlık turizminin Kocaeli’ de bilinirliği, kabul edilebilirliğini anlatmak, Kocaeli’nin tanınmasını sağlamak oldu. Hiçbir kurum kendini bu konuda öne çıkarmadı. Yurt dışından hasta getirmenin acentelerin işi olduğunu hep söyledik. KOSAD olarak acentelere destek verdik.

2019 yılında TURSAB Doğu Marmara Temsilciliği ile bölgemizde sağlık turizmi acentesi oluşumu için bir toplantı/ çalıştay düzenledik.  Ardından gelen pandemi  iyi olmadı. Sağlık turizminin ülkemizin geleceği açısından önemine inanan bir avuç insan olduk.

Kocaeli’de turizm ve özellikle sağlık turizmi konusunun konuşulması ve konunun buraya kadar gelmesinde KOSAD yönetim kurulu üyelerimizin katkısı çok önemli. Başkanı olduğum KOSAD kurulduğu 2011 yılından bu yana yurt içi ve dışı çeşitli çalışmalarda Kocaeli ve ülkemizi başarıyla temsil etti ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kocaeli’de sağlık turizmi öncüleri olmaktan gurur duyduk. Bu konuya önemli bir zaman ayırdık.
 

Hep istedik ki şehrin konuyla ilgili bütün dinamikleri ve aktörleri bir araya gelsin, paydaş olsun A veya B kurumunun yaptığı sağlık turizmi değil, “Kocaeli Sağlık Turizmi” konuşsun. Markalaşma “Kocaeli sağlık turizmi” gücüyle olsun.

 

USKAF VII – SAĞLIK TURİZMİ & ULUSLARARASI SAĞLIK HİZMETLERİ KONGRESİ

 

Bu gün geldiğimiz nokta bu açıdan sevindirici. 23-24 Eylül 2022 tarihinde Kocaeli’de USKAF VII – Sağlık Turizmi & Uluslararası Sağlık Hizmetleri Kongresi hibrit olarak yapıl()acak.

 

USKAF başkanı değerli hocamız  Sayın Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün ilgili paydaşları bir araya getirdiği bir çalışma yıllardır olması istediğimiz bir çalışmaydı.

23 Eylül’ de “Sağlık Turizminde Kocaeli”  Medikal Turizm - Termal Turizm - Yaşlı ve Engelli Bakım Turizmi konu başlığını Medar Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Şahin Talus ile konuşacağız.

Bir şehrin sağlık turizminde kendini anlatması bir-iki kurumun öne çıkmasıyla veya bu işle uğraşması ile olmuyor.  Konu ancak unutulmayacak düzeyde kalıyor. Şehrin ilgili aktör ve kurumlarının birlikte hareket etmesi şart. Bu konuyu ilgili kurumlara defalarca raporladım. Bunu yapan iller sağlık turizminde öne çıktılar.

SAĞLIK TURİZMİNDE YENİ BİR İVME

Bundan sonra kongre sonrasında yapılacaklara hep birlikte odaklanmak, üst başlığı “ Kocaeli” olarak belleyip çalışmaları buna göre yapmak gerekiyor. Sahip çıkmaksa herkes sahip çıkacak. Çalışmaksa herkes çalışacak. Katılımsa herkes katılacak. Ayrı gayrı olmadan, üst perdeden bakmadan, bu zamana kadar yapılanları fark ederek ortak akılla çalışmak, deneyimlerden faydalanmak gerekiyor.

izler çalışmalarımızı sadece Kocaeli için değil, ülkemiz için yapıyoruz. 2010 yılında önemini fark ettiğimiz bu alanda gönüllü bir nefer olarak çalışıyoruz. Kocaeli sağlık turizminde ne kadar başarılı olursa bu ülkemiz için o kadar faydalı olacak. 

Sadece Kocaeli’de değil, ülkemizin uygun her şehrinde sağlık turizminin yapılması için çalışmaların artması gerekiyor. Kim ne derse desin, eşsiz ülkemiz sağlık konusunda çok iyi. Sağlık turizmi ile hem ülke gelirlerimizi artırıyoruz hem de sağlık sistemimizi birçok açıdan güçlendirmiş oluyoruz. Sağlık ordumuz çok kıymetli.

Kocaeli’nin sağlık turizmi olanaklarını dünyaya tanıtmak, rekabet edebilmek ve güçlenmek hedefi şimdiden herkesi heyecanlandırıyor. Kongreye emek verenleri, katılacak kişi ve kurumları destek olanları şimdiden kutluyorum.

Sözün özü; Kocaeli sağlık turizminde çalışmaya devam edecek, KOSAD olarak her çalışmaya destek verip gönüllü nefer olmaya devam edeceğiz. Şehrimiz ve ülkemiz çok kıymetli. Birlikten kuvvet doğar.

 

 

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı 

 

[email protected] 

Twitter: @tumaymercan /

Facebook: Tümay Mercan

İnstagram:@mercantumay

 

ÖZGÜR KOCAELİ’DEN ALINMIŞTIR

 

Bu yorum yazarın, Özgür Kocaeli Gazetesi’nde 16 Eylül 2022 günü yayınlanan yorumudur.

 

Özgür Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adem Turgut’tan alınan sözlü izinle yayınlanmıştır. 

Bu yazı toplam 19577 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Tümay MERCAN Arşivi