Kocaeli İSİG Meclisi 2022 iş cinayetleri raporunu açıkladı

Kocaeli İSİG Meclisi 2022 iş cinayetleri raporunu açıkladı

Kocaeli İSİG Meclisi ve TMMOB Kocaeli İl İKK Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek üzere etkinlik gerçekleştirdi.

Kocaeli İSİG Meclisi ve TMMOB Kocaeli İl İKK Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek üzere etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte Kocaeli İSİG Meclisi 2022 iş cinayetleri raporunun açıklanmasının ardından ‘Çarklar Dönerken’ belgeseli de ilk kez bu etkinlikte gösterildi. Yönetmenliğini Çetin Ak’ın üstlendiği belgeselde yakınlarını iş cinayetlerinde kaybeden ve adalet arayan işçi ailelerinin ve işçilerin yanı sıra bu alanda çalışmalarını sürdüren kişilerin anlatımları da yer alıyor. Birleşik Metal- İş Kocaeli Şube binasında gerçekleştirilen etkinliğe sendika temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve grevde olan Kartonsan işçileri katıldı.

“BİR DÜŞÜŞ OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ”

Raporu açıklayan Kocaeli İSİG Meclisi üyesi Selçuk Karstarlı, 2022 yılında Türkiye genelinde en az 1843 işçinin Kocaeli’de ise 55 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini belirterek “Her yıl Türkiye genelinde 2000 emekçi çalışırken yaşamını yitiriyor. Pandemi dönemini de kapsayan son iki yıla baktığımızda bu oranlar da anlamlı bir düşüş olmadığını görüyoruz” diye konuştu. Rapora göre Kocaeli’ de en fazla ölüm İnşaat/yol, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkolunda ve ülke genelindeki oranın çok üzerinde gerçekleşti. Kocaeli’de metal ve petro kimya işkolunda meydana gelen ölümlerin ülke genelindeki ortalamasının üzerinde olmasının bu işkollarındaki işyeri sayısının diğer illerden daha yüksek olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

KOCAELİ’DE SON 10 YILDA 52 İŞÇİ İNTİHAR ETTİ

Son 10 yılda geçim, mobbing ve baskı sonucu Kocaeli’ de 52 işçinin, ülke genelinde ise 671 işçinin intihar ettiği belirtilirken; intiharların toplam ölümlere oranının Türkiye genelinde yüzde 4 Kocaeli’ de ise yüzde 9 olduğu görülüyor. Selçuk Karstarlı meslek hastalıklarında tablonun daha vahim olduğunu ama buna dair resmi bir verinin olmadığını belirterek “Her yıl 12 bin işçinin işle ilgili hastalıklardan öldüğü düşünülmekte, ILO verilerine göre 1 iş kazası sonucu ölüm karşılığında yaklaşık 6 işle ilgili hastalık sonucu ölüm olduğu tahmin edilmekte. Ancak meslek hastalıklarının önlenmesini bırakalım tespitinin bile yapılmadığı bir durumla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.