Kocaeli İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı

Kocaeli İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı

  İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin...

 

 

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Kocaeli genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 Yılı I. Dönem “İşgücü Piyasası Talep Araştırması” yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre Kocaeli’ de her 100 işyerinden 33’ünde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 46’sında eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilmiştir.

KOCAELİ GENELİNDE 8.100 AÇIK İŞ

Araştırmanın sonuçlarına göre Kocaeli’ de açık iş oranı yüzde 4,78’dir (8.100 kişi). Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 38,82 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Diğer Hizmet Faaliyetleri sektörünü yüzde 8,85 ile Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor sektörü ve 7,53’lük açık iş oranı ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörü izlemektedir.

EN FAZLA SEVKİYAT GÖREVLİSİ

Kocaeli’ de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Sevkiyat Görevlisi, Beden İşçisi (Genel), Gaz Altı Kaynakçısı, Depo Hamalı, Elektrik Teknisyeni, Güvenlik Görevlisi, Enjeksiyon Pres Döküm Makinesi Operatörü, Kaynak Operatörü, Ambalajcı (El İle), Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı meslekleri olduğu tespit edilmiştir.

ETİĞİMDEN ZİYADE MESLEK YETERLİLİĞİ

Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 65,5 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir.  Açık işler için yüzde 16,2 oranında Meslek Lisesi, yüzde 15,7 oranında lise altı eğitimliler ve yüzde 12,3 oranında genel lise eğitimliler talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 66,6’ sının mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 62,2’ sinin fiziksel yeterliliği, yüzde 42,5’ inin takım çalışması becerilerini, yüzde 25,5’ inin iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 17,7’ sinin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 17,3’ ünün hesap yapabilmeyi, yüzde 16,8’ inin sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 15,3’ ünün proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 7’ si satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 4,6’ sının yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edilmiştir.

EN GÜÇLÜK ÇEKİLEN MESLEKLER

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Kaynakçı(Gaz Altı, Argon), Elektrik Teknisyeni, Güvenlik Görevlisi, Makineci (Dikiş), Bahçıvan, Beden İşçisi (Genel), Forklift Operatörü, Garson (Servis Elemanı), CNC Torna Tezgâhı Operatörü ve Temizlik Görevlisi şeklindedir.

İŞVERENDE ARAŞTIRMAYA KATILDI

İşverenlerin yüzde 62,7’ si eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak “Yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını”, yüzde 47,7’ si “Meslekte eleman bulunamamasını”, yüzde 46,7’ si “Tecrübeli eleman bulunamamasını”, yüzde 17,2’ lik aynı orana sahip olan “Çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini”  ve “Önerilen ücretin yeterli bulunamamasını” göstermiştir.

EKİM AYINDA RAPOR YAYINLANACAK

Konuyla ilgili bilgi veren İŞKUR Kocaeli İl Müdürü Öztekin Kaşukçi "Sanayinin önemli bir kenti olan bölgemizde istihdam konusu sürekli gündemde olan bir konudur. İŞKUR olarak Kocaeli'nin envanterini çıkartmak için önemli bir araştırma araştırma yaptık. Bu araştırma kapsamında “4.880” işyeri için veriler derlenmiştir. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer alacağı “Kocaeli İşgücü Piyasası Analizi Raporu” Ekim ayı içerisinde yayımlanacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.