Kocaeli, en fazla işçinin öldüğü üçüncü il!

Kocaeli, en fazla işçinin öldüğü üçüncü il!

Kocaeli İSİG Meclisi tarafından 2021 yılı iş cinayetleri raporunda Kocaeli’nin 99 işçi ile en fazla işçinin öldüğü üçüncü il olduğu belirtildi.

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2021 yılı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Raporda yüzde 65’ini ulusal basından; yüzde 35’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla 2021 yılında 99’u Kocaeli’de en az 2170 işçi hayatını kaybetti. Nüfusa göre 10. büyük kent olan Kocaeli, İstanbul ve İzmir’in ardından en fazla işçinin öldüğü il oldu. İstanbul’da 2021 yılında 260, İzmir’de 102, Kocaeli’de ise 99 işçi hayatını kaybetti. İlimizde en fazla ölüm 15 ile Nisan ayında olurken, Kasım ayında da 13 işçi hayatını kaybetti. Kocaeli’de en fazla ölüm, sırası ile ticaret, büro, eğitim sinema iş kolu, metal işkolu, inşaat işkolu ve taşımacılık iş kolunda meydana geldi.

ÜLKE ORTALAMASININ İKİ KATI

İSİG tarafından yapılan tespitlere göre ülke genelinde en az 135 eğitim emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti ve bu eğitim emekçilerinin en az 7’si Kocaeli’de görev yapıyordu. Ülke genelinde metal sektöründe hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 5 iken Kocaeli’de bu oranın yüzde 12 olduğunun belirtildiği raporda düşme nedeniyle 11, elektrik çarpması nedeniyle 2, ezilme nedeniyle 8, intihar nedeniyle 7, kalp krizi nedeniyle 12, Koronavirüs nedeniyle 39, patlama-yanma nedeniyle 2, trafik kazası nedeniyle 12, Zehirlenme, Kopma, Nesne Düşmesi vb. gibi nedenlerle 6 işçi yaşamını yitirdi. Kalp krizi ve intihar nedeni ile yaşamını yitirenlerin oranı ülke ortalamasının iki katına yakındır.

 EN FAZLA ÖLÜMÜN 28-50 YAŞ ARALIĞINDA

İSİG tarafından iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımının da yayınlandığı raporda en fazla ölümün 28-50 yaş aralığında olduğu görülmekle birlikte, ölenlerin yüzde 10’unun 65 yaş üzerinde olduğu ve halen çalışmak zorunda olduğu görülmektedir. Ayrıca ölen işçilerin yüzde 28’i de sigortalı oldukları tarihte emekli olacaklarını düşündükleri 51-64 yaş aralığındaki yaşlarda iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetti. Ayrıca ölenlerin yüzde 9’u kadın, yüzde 91 erkektir. En az 3 göçmen-mülteci işçi hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybedenlerden 12’si kişi kendi nam ve hesabına çalışırken 87’si ücretli çalışandı.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.