Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri, Migros’u protesto etti

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri, Migros’u protesto etti

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri son zamanlarda yaşanan işten çıkarılma durumları ile ilgili olarak tepkilerini dile getirdiler.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri Farplas, Trendyol, Migros Depo'da yaşanan işten çıkarılmaları ile ilgili olarak İzmit'te bulunan Migros'un önünde tepkilerini dile getirmek için açıklama yaptılar. Yapılan açıklamaya Sykp temsilcisi Çetin Ak, EMEP il başkanı Arzu Erkan Eğitim Sen yöneticisi Ömer Furkan Özdemir, SES şube Başkanı Murat Harata, TMMOB Murat Kürekçi, MMO Şube Başkanı Mehmet Ali Elma ve Sol Parti İl Temsilcileri katıldı. Açıklamayı Yeliz Yılmaz Karstarlı okudu. Asgari ücretin çalışanların eline geçmeden eridiğini dile getiren Karstarlı, “Türkiye’nin her köşesinden halk kitlesel yürüyüşler ile başta faturalar olmak üzere artan yoksullaşmaya karşı harekete geçiyor. İşyerlerinde ise işçiler hem artan yoksullaşmaya karşı hem de insanca çalışma koşuları talebi ile örgütleniyor. Trendyol çalışanlarının eylemleri ardından kuryelik yapan Scotty, Aras Kargo, Yurtiçi Kargo ve Yemek Sepeti çalışanları eylemlere başladılar. Yemek Sepeti çalışanlarının eylemleri bugün 11. Gününü geride bırakıyor. Lila Kağıt’tan Öztaş Çorap’a kadar her gün yeni bir işçi eylemi, grevi, direniş haberleri geliyor. Sendikasızlaşma ve yoksulluğa karşı işçi sınıfı yaratıcılığını kullanarak direniyor.

 

“DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDI”

Çayırova’da bulunan Farplas fabrikasında işçilerin Birleşik Metal İş sendikasına üye olması ile artan baskılar sonucu 150 işçi işten çıkarıldı. Fabrika içinde sendikalaşmayı önlemek için Farplas patronu onlarca taşeron şirket açtı. İşçilerin işten çıkarılmaya karşı fabrika içinde yaptıkları eyleme ise sabaha karşı onlarca çevik kuvvet ile saldırısı gerçekleşti ve 108 işçi darp edilerek gözaltına alındı. İşçilerin darp edilerek gözaltına alınması ardından Kocaeli Valisi soluğu Farplas patronunun yanında aldı. Yapılan görüşmenin sonucu ise ertesi gün açığa çıktı ve soğuk havaya, yağmura rağmen fabrika önünde direnen işçilerin çadır kurması yasaklandı. İşçiler hem patronun hem de kent idarecilerinin baskılarına rağmen Farplas fabrikası önünde direnmeye devam ediyor.

 

“TEŞHİR ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Farplas fabrikasında yaşananın bir benzeri Migros Depo’da yaşandı. Patronun ve kent yöneticilerinin adı değişiyor ama sonuç değişmiyor. Migros Depo’da insanca çalışma koşulları ve ücretlerin iyileştirilmesi için DGD-SEN’de örgütlenen işçiler kendilerini işyerine kapattı ve ertesi gün polis tarafından yapılan saldırı ile gözaltına alındılar. Polis saldırısının yaşandığı günün akşamında ise 300’e yakın Migros Depo işçisi işten çıkarıldı. İşçiler Migros Depo önünde direnmeye devam ediyor. Migros Depo işçilerinin taleplerini bir kere daha hatırlayalım… Saat ücrete 4,00 TL zam, prim ödemelerinin ve işçi sağlığı iş güvenliğinin yasaya uygun olarak yapılması. Bu 3 talep ile örgütlenen işçilere Migros ve Tuncay Özilhan’ın cevabı Farplas patronundan farklı olmadı. Önce gözaltı sonra işten çıkarma. Buradan Migros’un önünden bir kere daha sesleniyoruz. Migros Depo işçilerinin talepleri kabul edilsin ve atılan işçiler geri alınsın. Bu gerçekleşene kadar herkesi Migros’u boykot etmeye, boykotu yaymaya, Migros Mağazaları teşhir etmeye çağırıyoruz” dedi.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.