Kocaeli barosu taş ocaklarına karşı dava açtı

Kocaeli barosu taş ocaklarına karşı dava açtı

 Kocaeli Barosu, Yüksek Hızlı Tren’e malzeme sağlamak üzere kullanılması bir süre önce gündeme gelen ve ÇED Raporu 24 Haziran’da onaylanan Maşukiye...

 

Kocaeli Barosu, Yüksek Hızlı Tren’e malzeme sağlamak üzere kullanılması bir süre önce gündeme gelen ve ÇED Raporu 24 Haziran’da onaylanan Maşukiye Soğuksu Mahallesi’nde bulunan Yanıkderesi üzerine kuru olan taşocağıyla ilgili dava açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı dava eden Kocaeli Barosu, “Kireçtaşı ocağı ve kırma eleme tesisi olumludur” ifadelerinin yer aldığı ÇED Raporu’nun iptal edilmesini ve taşocağı ile ilgili yürütmenin durdurulmasını istedi. Kocaeli Barosu’nun Kocaeli İdare Mahkemesi’ne açtığı davanın dilekçesinde konuyla ilgili 10 sayfa açıklama yer aldı. 

 

 

AÇIK OCAK İŞLEMCİLİĞİ

Baro’nun dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi, “Kocaeli İli, Kartepe İlçesi, Maşukiye mevkii, Soğuksu Mahallesi sınırları içerisinde TCDD Genel Müdürlüğü tarafından “Hammadde (Kireçtaşı) Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” işletilmesi planlanmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne 03.09.2012 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü adına 14,05 hektarlık alan için hammadde üretim izin belgesi talebinde bulunulmuştur. Talep edilen ruhsat sahasının tamamı ÇED alanı olarak belirlenmiş olup, hammadde üretim işi yüklenici firma tarafından açık ocak işletmeciliği şeklinde planlanmaktadır. 

 

KAMU YARARI YOK

 

Proje, 17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında değerlendirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunularak ÇED süreci başlatılmıştır. Bu süreç sonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 24.06.2013 tarihinde duyurulan, söz konusu taş ocağı ile ilgili olumlu ÇED kararının öncelikle yürütmesinin durdurulmasını ve sonrasında yetki, şekil, usul, sebep, konu ve kamu yararı amacı bakımından hukuka ve kanuna aykırılıklarının bulunması sebebiyle iptal edilmesi gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.