Koala Gebze’yi “onların” yerine temizliyor, süpürüyor

Koala Gebze’yi “onların” yerine temizliyor, süpürüyor

Çevre çalışmaları motosiklet sporundan baskın olan Kocaeli Macera ve Doğa Sporları Topluluğu doğaya karşı saygısını kaybedenlerin tahribatını onların yerine temizlik ve fidan dikerek gidermeye çalışıyor

Ersin Özdaş başkanlığındaki Koala Macera ve Doğa Sporları topluluğu iki yıl önce kuruldu. Topluluk ağırlıklı olarak doğa sporları, trekking, macera, özellikle de sosyal faaliyetler üzerine etkinlik yapıyoruz. Aynı zamanda çevreye çok duyarlılar.

GEBZE BÖLGESİ’NİN TEK ÇEVRE YAPILANMASI

Gebze’nin Gebze dahil bölgedeki üç ilçesinde çevre derneğinin olmaması, Dilovası’nda bir döneme damga vuran EKOSDER’in günümüzde tabela derneğine dönüşmesinden sebep halihazırda Gebze Bölgesi’nin tek sivil çevre yapılanması konumundalar. Başkan Özdaş’ın çevreye dair değerlendirmeleri şöyle:

DOĞAYA SAYGI KALMADI

“Sosyal anlamda da malum; insanların artık doğaya karşı saygıları yok. Biz onların yerine fidan dikiyor, temizlik yapıyor, onların kirlettikleri yerleri tekrar doğal haline çevirmeye çalışıyoruz.

Gebze Bölgesi’nin genel olarak köyleri, ormanları, barajları ve akarsuların olduğu bölgelerde çok faaliyet yapıyoruz. Burada kamplarımız oluyor.

İnsanların çevreye yönelik unuttuğu saygıyı tekrardan yaşatmaya, insanları bu konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Yeni gelen genç nesli de yine doğaya saygılı olacak şekilde eğitmeye çalışıyoruz. Onlara kamplarımızda balık tutmaktan çevreye saygıya, nasıl kamp yapılacağına dair bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Genç koala grubumuz eğitimlerinin devam ettiği İstanbul’daki üniversitelerde faaliyet gösteriyor. Dört gruba sahibiz. Genç koala grubu aynı faaliyetleri üniversite içinde gösteriyor.

ÇEVRE EYLEMLERİNE KATILMIYORUZ

Biz genel olarak etkinlik bazında çevreye faydalı olmaya çalışıyoruz. Çevre eylemlerine çok katılma taraftarı değiliz çünkü herhangi bir siyasi parti gelip eylemi sahiplenebiliyor. Bu sefer o siyasi partinin bayrağı altında gözükmek istemiyoruz.

Bunun yerine çok daha etkili olan insanları broşürle bilinçlendirme işlemleri, mesela Denizli Göleti’ne pikniğe gelen arkadaşlara bilgilendirme semineri düzenliyoruz.

Örneğin bir insanın taşıdığı kolanın pet şişesi 2.5 kilogram iken geri götürdüğünde 50 gram ama bunu almaya üşeniyor. Biz bunun yanlış olduğunu, doğaya saygılı olunması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.

BELLİ YAŞTAN SONRA

DEĞİŞİM OLMUYOR

Etkinliğin daha çok gençlerde etkili olduğunu düşündüğümüz için yeni yetişen genç nesili eğitmeye çalışıyoruz. Daha çok faaliyet alanımız bunun üzerine çünkü belli bir yaşa gelmiş insanı değiştiremiyoruz.

2021 yılında 06 Haziran Dünya Çevre Günü için bir faaliyet planlıyoruz.”

EĞİTİM VE SEMİNER

 

Topluluğun motosiklet sporunda da etkili çalışmalar sürdürdüğünü kaydeden Özdaş, “Motosiklette de trafikteki yerimiz ve farkındalık açısından eğitimler, seminerler yapılıyor.  Motorlarımızla, yeri geliyor kamp ekipmanlarımızla eğitici bilgiler vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Özdaş topluluğa koaladoğada adlı Hashtag adresinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi. Web sitelerinin kurulum aşamasında olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.