Klima çarpması nedir? Klima çarpmasının belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Klima çarpması nedir? Klima çarpmasının belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Küresel ısınma ile birlikte mevsimlerinde dengesi şaştı. 4 mevsimin yaşandığı ülkemizde, artık neredeyse 2 mevsimi ancak yaşıyoruz. Yaz ve kış, kışlar daha sert ve soğuk, yazlar ise daha yakıcı ve sıcak geçiyor. Özellikle yaz aylarında, klimalar, adeta hayat kurtarıcı olarak görülüyor. Peki klima zarar verir mi? Klima çarpması nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte bu bilgileri sizler için haberimizde derledik.

Hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyrediyor. Güneşte uzun süre kalmak bir çok sağlık problemini de yanında getiriyor. Her ne kadar bu sıcak ve kavurucu yaz günlerinde kurtarıcı olarak görünse de, klimalar aslında büyük sağlık problemlerine neden olabiliyor. Kış aylarında, kullanımı herhangi bir sorun yaratmayan klimalar, yaz aylarında ciddi sıkıntılara neden olabiliyor. Bu sıkıntılara genel olarak klima çarpması deniyor. Hastanelere şu sıralar gelen en çok vakalardan biri de klima çarpması, peki klima çarpması nedir? Belirtileri neler? Tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar sırasıyla haberimizde...

KLİMA ÇARPMASI NEDİR?
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre; İster dış mekânda olun ister iç mekânda, sıcak hava nedeniyle vücut sıcaklığınız da etkilenir. Artan vücut sıcaklığından hissettiğiniz rahatsızlık sebebiyle klima açtığımızda, vücudunuz soğuk bir havaya maruz kalır. Klima nedeniyle oluşan bu sıcaklık değişimi de bazı sağlık sorunlarına neden olur. Buna klima çarpması adı verilir.

KLİMA ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Klima çarpması belirtileri, soğuk algınlığında görülen semptomlar olabileceği gibi farklı yansımalarla da ortaya çıkabilir. Klima çarpması sonucu görülebilecek belirtiler şu şekildedir:
Boyun, kol, sırt gibi vücudun bir ya da birden fazla noktasında görülebilen kas ağrıları
Göğüs ağrısı
Boğaz ağrısı
Burun tıkanıklığı, nefes almakta zorlanma gibi solunum yolu sorunları
Yüksek ateş
Şiddetli baş ağrısı
Vücut direncinin düşmesi nedeniyle halsizlik hissedilmesi
Mide bulantısı
Kusma
Cilt kuruluğu

PEKİ, KLİMA ÇARPMASINA NE İYİ GELİR?
Klima çarpmasına karşın uygulanacak tedaviler, her insanın gösterdiği belirtilere göre değişir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi en doğru tedavi için hastanelere ve doktorlara başvurulmalıdır. Fakat belirtileriniz hafifse hekiminize ya da eczacınıza danışarak evde tedavi de uygulayabilirsiniz.önerilen ağrı kesicileri kullanılabilir. Eğer kas ağrısından muzdaripseniz bu durumda ılık bir duş, ağrılarınızı hafifletmek için en büyük yardımcılarınızdan! Ayrıca hafif bir masaj yaptırmak da ağrıların dinmesi konusunda yardımcı olabilir. Masaj yaptırırken kas gevşetici kremlerden de yararlanılabilirsiniz, fakat bu noktada uzman görüşünün çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Çünkü her kaş gevşetici, sorununuza uygun olmayabilir.Yüksek ateş, kusma, cilt kuruluğu gibi şikayetleriniz varsa sıvı tüketimine dikkat etmelisiniz. Her gün yeterli miktarda su tüketmelisiniz. Ayrıca bitki çayları tüketerek de hem sıvı ihtiyacınızı karşılayabilir hem de vücudunuzun direncini artırabilirsiniz.

KLİMA ÇARPMASINDAN NASIL KORUNULUR?
Kapalı ortamlara girdiğinizde öncelikle vücut ısınızın düşmesini beklemeli ve sonrasında klimayı açmalısınız. Eğer dış mekânda olduğunuz yani dışarıdan gelmediğiniz halde vücut ısınız yüksekse bu durumda yüzünüzü, bileklerinizi, boynunuzu soğuk suyla yıkayıp vücut sıcaklığınızın bir nebze düşmesini sağladıktan sonra klimayı açmalısınız.Vücut ısınız ideal derecede olsa bile düşük sıcaklıkta çalıştırılan bir klima hasta olmanıza neden olabilir. Bu nedenle klimayı ideal sıcaklıkta çalıştırmaya özen göstermelisiniz. 22°C yaz aylarında klimanızı ayarlayabileceğiniz ideal sıcaklık derecesi.Klimaların kanatlarının dik olması yani cihazın üflediği havanın doğrudan size gelmesi de klima çarpmasına neden olabilir. Bu nedenle klima kanatlarını zemine ya da tavana bakacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.