Kira bedeli aracın değerinden yüksek!

Kira bedeli aracın değerinden yüksek!

Darıca Belediye Meclisi’nde denetim komisyonu raporu açıklandı. CHP’li Ayhan Şen elektrikli araçlarda yıllık kira bedelinin, araç bedelinden yüksek olduğunu söylerken Başkan Bıyık araç alımlarının kademeli gerçekleştiğini söyledi

Darıca Belediye Meclisi’nin nisan ayı olağan toplantısında 2020 yılına dair denetim komisyonu raporunda, komisyonda CHP’yi temsilen yer alan Ayhan Şen’in iddialarına göre gerek Darıca gerekse Gebze Bölgesi’nde adı sanı bilinmeyen yayın kuruluşlarına 513 bin 120 lira tutarında reklam aktarıldı. Raporda araç kiralamalarına da değinen Şen, elektrikli araçlarda yıllık kira bedelinin, araç bedelinden yüksek olduğunu söylerken Başkan Bıyık araç alımlarının kademeli gerçekleştiğini söyledi

DİSİPLİNDEN KOPUK GÖRÜŞÜLDÜ

Darıca Belediye Meclisi’nde denetim komisyonu raporu görüşmelerinde diğer belediyelerin aksine, CHP’nin her bir eleştirisine madde madde yanıt verilmeye çalışıldı. Başkan Bıyık’a zaman zaman AKP’li meclis üyeleri de eşlik etti., Belediyenin sosyal medya hesabındaki canlı yayından tespit edildiği kadarıyla da rapor görüşmesi disiplinden kopuk gerçekleşti.

RAPOR ANLAŞILMAKTA ZORLANDI

Öte yandan Ayhan Şen tarafından hazırlanan yazılı raporda da 2019 yılının şubat ayında yapılan bir alımın pandemi sürecine denk geldiği gibi ciddi tanım hatalarına, cümle düşüklüklerine, raporun yazılı hali ile görüşme kayıtları karşılaştırıldığında 9 milyon 500 bin lira olan bir tutarın 9 milyon 500 lira yazılması gibi önemli hatalara denk gelindi. Bu da raporun anlaşılırlığını zorlarken Başkan Bıyık da zaman zaman cümle düşüklüklerine atıfta bulundu. Şen’in denetim raporundaki kimi tespitleri şöyle:

ÜÇTE BİRİNE SATIN ALINIRDI

“2020’de kullanılmak üzere 26 adet binek araç kiralama sureti ile ihale yapılmıştır. İhaleye katılan beş firmadan Alfa Zirve İnşaat ihaleyi kazanmıştır. KDV hariç, 2 milyon 488 bin 320 TL ödenmiştir. Bu araçlardan elektrikli clup car tipinde sekizine bir yıl içinde 106 bin 200 lira kira ödenmiştir. Bu bedelin üçte birine satın alınırdı.

ARAÇLARIN O İLLERDE NE İŞİ VARDI?

Bu araçlar çeşitli illerde 7 bin 396 lira ceza yemiştir. Bu araçların Düzce, Bolu Gerede, Samsun, Çorum Osmancık, Sivas, Tokat ve Yozgat’ta ne işi vardı? Giderler bölümündeki 5 milyon 23 bin 697 TL tutarındaki para cezaları kamu zararıdır.

BU KADAR PASTAYI

SİMİDİ NEREDE YEDİNİZ

Özel Kalem Müdürlüğü, temsil ve ağırlama bütçesinden Haser Unlu Mamulleri’ne 08 Mayıs 2020’de pasta, kuru pasta vs… 29 bin 090 lira ödenmiştir. Darıca’daki Mer Pasta Salonu’na da 03, 04, 05 ve 06 Şubat 16 bin 039 TL ödenmiştir. ‘Pandemi döneminde!’ bu kadar pasta ve simidi nerede yediniz?

1000 KİŞİYİ NEREDE TOPLADINIZ?

Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinden Darıca Kent A.Ş’de 1000 kişiye yemek verilmiş, 40 bin 886 TL ödenmiştir. Pandemi döneminde, 21 Nisan 2020’de 1000 kişiyi Darıca Kent A.Ş’de nerede topladınız ve yemek verdiniz?

45 PROTOKOL MİSAFİRİ KİM?

Bayramoğlu Double Royal Otel ve diğer bir otelde toplamda 9 bin 7 lira fatura ödenerek, kişi başı konaklama bedeli 200 liradan hesap edildiğinde 45 kişi ağırlanmıştır. 45 protokol misafiri kim?

364 METREKAREYİ NEYE

GÖRE HESAPLADINIZ?

Sırasögütler Mahallesi’ndeki spor salonuna reklam ve vinil baskı uygulaması yapıldı. İşi alan Çerkezoğulları İnşaat Nakliye Turizm Tekstil İthalat İhracat Ltd. Şti’ne 111 bin 272 lira ödendi. Toplamda, 364 metrekare alanda işlem yapılmış. Binanın dört tarafını ölçsek dahi 364 metrekare gelmiyor. Birim fiyatı 85 TL’den ödeme yapılmıştır. Bu metrekareyi neye göre hesapladınız. Ya toplama bilmiyorsunuz, ya da sizi kandırmışlar.

Gazete reklamları için 513 bin 120 lira ödendi. Bir fatura var, 40 bin liranın üzerinde. Hiç ismini duymadığımız gazetelere reklam verildi.

Banka mevduat hesabında geçen yıla oranla yaklaşık 9 milyon 500 lira devredilmiş. Bu meblağ neden hizmet olarak Darıcalılar’a sunulmadı?

Takipli, vadesi geçmiş alacaklar 2 milyon lira artmış.

2019 ve 2020’de 13 milyon 280 bin 992 lira tutarında arsa satışı yapılmış. Belediye bütçesini güçlendirmek için vatandaşın hizmetine sunulması gereken gayrimenkulleri mi satıyorsunuz? Hani arsa satma taraftarı değildiniz, ne oldu?

KAMU ZARARI NİYE TAHSİL EDİLMİYOR

Bilançoda da görüldüğü üzere tespit edilen kamu zararı 3 milyon 837 bin liradır. Bu parayı neden tahsil etmiyorsunuz?

Binalarda 5 milyon 557 bin lira tutarında azalma olmuş, bina sattınız da haberimiz mi yok?

NE FAYDASI VAR?

Banada Reklam firmasına 14 Şubat 2020’de kesilen fatura üzerinden 453 bin 737 lira ödeme yapıldı. Termo deri kaplı küçük ajanda, plastik baskılı kalem, yarı baskılı kalem, metal flash bellek, muhtelif boyda çantalar, gönül birliği kapısı işlemeli saat… alındı. Alınan bu ürünlerin Darıcalılar’a ne faydası var? Nedir bu sizin gönül birliği sevdanız, anlamış değilim.

Sayın başkan. Yukarıda sıraladığım, denetim sonucu tespit edilen bu haksızlık, bu adaletsizlik, Darıcalılar’ın parasını har vurup harman savuranların karşısında duracak mısın yoksa susacak mısın?”

USULE AYKIRILIK VAR MI?

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Şen’in eleştirilerine madde madde yanıt vermeye çalışırken yazılı olarak da sunulan raporda kimi cümlelerdeki düşüklüklerden ötürü neyin kast edildiğini anlamakta zorlandığını ifade etti. Belediyenin pasta, kuru pasta ve türevlerine yönelik alımlarının eleştirilmesine katılmadığını, bunun bir kültür olduğunu kaydeden Bıyık özetle, “Usule aykırılık var mı  yok mu, aslolan odur” dedi.

BENİM TALİMATIMLA GİTTİ

Trafik cezaları üzerinden şehir dışına çıktığı tespit edilen araçlardan birinin Çorum Osmancık’a araç alımı ve aynı zamanda eğitim için iki personelle birlikte, bizzat kendi talimatı ile gittiğini belirten Bıyık, arsa satışları diye adlandırılan satışların da hisse satışı olduğunu kaydetti. Bıyık, Şen tarafından yöneltilen eleştirilere dair detaylı bilgilendirmede bulunacağını söyledi.

Kaynaklar: CHP denetim komisyonu raporu ve Facebook / Darıca Belediyesi meclis canlı yayını

Foto: Arşiv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.