“Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz”

“Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz”

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Kıdem Tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz”denildi.

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Kıdem Tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz”denildi.
Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi:
“Daha seçimlerin tozu dumanı ortadan kalkmadan yurttaşların iradesi hiçe sayılarak açıklanan yeni ekonomik programdan anlaşıldığı üzere AKP Yönetimi gözünü her zaman ki gibi çalışanlara, elini de işçinin, emekçinin cebine atmış bulunuyor.
83 yıllık kazanımımız olan kıdem tazminatımızı elimizden almak istiyorlar. Emekçiler için yıllardır kâbusa dönen fonlar şimdi yeniden kıdem tazminatı olarak karşımıza çıkarılıyor.
Dedikleri gibi Kıdem Tazminatı Fonu ile Zorunlu Bireysel Emeklilik Fonu birlikte ele alınıp düzenlenirse işçilerin maaşları düşecek, işsizler ise tazminat alamayacak demektir.
ÇALIŞANLARDAN KESİNTİLERLE  YENİ KAYNAK 
Çalışanlar olarak, Zorunlu Tasarruf Fonu, Konut Edindirme Fonu gibi fonlardan aldığımız büyük yaraların ve gördüğümüz zararların ardından yine bizim paralarımızla kurulan İşsizlik Fonu da hükümetlerin ve sermayenin gizli kasası haline getirildi. Yetmedi, Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) adı altında yeni kesintilerle kendilerine yeni kaynaklar yaratmak istediler. Çalışanlardan bekledikleri ilgiyi görmeyince de şimdi bu zorunlu sistemden çıkmayı imkansız hale getirmek istiyorlar.
Özelleştirme adı altında peşkeş çekilen kamu mal işletmelerinden elde ettikleri gelirleri har vurup harman savurdular. Kaynaklar kuruyunca da ülkeyi büyük bir ekonomik krizin eşiğine getirenler ne yazık ki krizin bedelini her zaman olduğu gibi işçilere ödetmeye çalışıyorlar.
YÜZDE 13’LERİ AŞAN İŞSİZLİK TEHDİDİ
Hayat pahalılığı ile bunalan emekçiler, tam anlamıyla bir kuru soğana muhtaç hale gelirken ve yüzde 13’leri aşan işsizlik tehdidi ile karşı karşıyayken en önemli güvencemiz olan kıdem tazminatlarımız elimizden alınmak isteniyor.
İşsizlik fonundan işçiler-işsizlerden başka herkesin yararlandığı ortadayken şimdi elimizde kalan en önemli haklarımızdan biri olan kıdem tazminatlarımızın fon adı altında birilerine peşkeş çekilmesine göz yumamayız.
Kıdem tazminatımız iş güvencemizdir. İşverenlerin, işçileri işten çıkarma kararı vermesinde yaşadığı caydırıcı bir düzenlemedir. İşçinin çalışma hayatı ve sonrasında güveneceği en önemli haktır.
İŞÇİYE TAZMİNAT ÖDEMEYECEKLER
Şu andaki yasal düzenlemeyle kıdem tazminatı almamızı sağlayan bütün şartlar ortadan kaldırılarak işçilerin kaderlerinin, işverenlerin iki dudağı arasına bırakılması söz konusudur. Bu düzenleme yeni işçi kıyımlarına ve işsizliğin hızla artmasına yol açacaktır.
Çünkü bu fonla birlikte işveren çıkardığı işçiye tazminat ödemeyecektir. İşten çıkartılan işçiler ancak 15 yılı tamamladıktan sonra ve hak ettiği tazminatın sadece yarısına karşılık gelen miktarı alabilecektir. Kıdem tazminatlarının tamamını alabilmek için emekli olmak veya 56 yaşını beklemek zorunda kalacaklardır. Tabii eğer primleri fona yatırıldıysa. Diğer yandan bu miktarın şimdiki tazminatlarının ancak üçte biri oranında olacağını da belirtmeliyiz.
AKP KENDİSİNE KASA OLUŞTURUYOR
Kısacası tazminatlarımızı işten çıkınca değil en erken 15 yıl sonra, bugünkünden çok daha az miktarda ve fonun izin verdiği kadarıyla alabileceğiz. Bu fondan yararlanabileceğimize dair devlet dahi güvence veremezken, biz emekçilerin bu girişimi onaylamamızı beklemek ham bir hayalden ibarettir.
Görüldüğü gibi AKP iktidarı kıdem tazminatını vermeyi değil kendisine yeni bir kasa oluşturmak derdindedir.
Biz emekçiler, üretenler demokrasinin sandık başına giderek oy vermekten ibaret olmadığını biliyoruz. Asıl işimiz şimdi başlıyor. Seçimden önce türlü vaatlerle oy peşinde koşanların, hemen ertesi günlerde gözlerini emekçilerin haklarına diktiklerini de görüyoruz. DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak emekçilerin alınterlerini, birikmiş emeklerini hedef alan bu gasp girişiminin karşısında olacağımızı herkesin çok iyi bilmesini istiyoruz.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.