Kemik Erimesine Karşı Önleminizi Alın!

Kemik Erimesine Karşı Önleminizi Alın!

“Önleyici uygulamalarla kemik erimesi önlenebilir veya ilerlemesi yavaşlatılabilir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Adnan Gökçel, açıklıyor!

Osteoporoz yani bilinen adıyla kemik erimesi, vücudumuzda tüm kemikleri etkileyen sistemik bir rahatsızlıktır. Kemiklerin zamanla sertliğini kaybederek zayıf veya kırılabilir hale gelmelerine denilmektedir.

“Östrojen Azlığı Ve Yaşlanma, Menopoz Sonrası Ana Nedenler”

Osteoporoz, kemik kütlesinde azalma, yapısında bozulma ve esnekliğinde azalma neticesinde kemik gücünün azalmasına bağlı olarak kemik kırık riskinin artmasına neden olur. Menopoz sonrası kemik erimesinin ana nedenleri; östrojen azlığı ve yaşlanmadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), genç erişkinlerin kemik ölçümü (T skoru) ortalamasına göre düşük kemik kitlesi (osteopeni) ve kemik erimesi(osteoporoz) için değerler belirlemiştir. T skoru -1 ile -2,5 arası osteopeni, -2,5 altındaki değerler ise osteoporoz olarak adlandırılır.

Kırık Riskini Azaltmak İçin Erken Teşhis Ve Tedavi Önemli

İlk etapta kırık riski ve kemik erimesine neden olabilecek diğer hastalıklar ve durumların olup olmadığını değerlendirilmek için muayene ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Kemik ölçümünde Z değeri, kendi yaş grubuna göre kıyaslama yapar ve düşük Z değeri kemik erimesinin diğer hastalıklara bağlı olabileceğini gösterir. Kırık riskini azaltmak için; erken teşhis ve tedavi önemlidir. Kırık olmadığı sürece osteoporoz ağrı yapmaz. Ağrı olmaması bazı hastaların kendilerinde osteoporoz olmadığını düşünmelerine neden olabilir. Başka nedenlere bağlı ağrısı olan bazı hastalar da, ağrının nedeninin osteoporoz olduğunu düşünmektedir. D vitamin eksikliğine bağlı kemik erimesinde (osteomalazi), ağrı olur.

En Sık Omurga Kırıkları Görülüyor!

Osteoporozda en sık, omurga kırıkları görülür. Çoğunlukla belirti vermez ve başka nedenlerle çekilen filmlerde tespit edilirler. Omurgada çökmeye bağlı olarak boy kısalması olabilir. Kalça kırığı 80 yaşındaki erkeklerin yüzde 5’inde, kadınların ise yüzde 15’inde görülebilir. Omurga, kalça kol, bilek, bacak kırığı olanlarda direkt olarak kemik erimesi teşhis edilebilir. Kafatası, el ve ayak parmak, ayak bileği ve boyun kırıkları kemik erimesi ile ilişkili değildir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.