Keleş: “Büyük konut hayalini bırakmalıyız”

Keleş: “Büyük konut hayalini bırakmalıyız”

TOKİ tarafından 81 ilde hayata geçirilecek sosyal konut hamlesini değerlendiren Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, “Artık orta ve küçük ölçekli konutlara alışmamız lazım” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 81 ilde yapılacağı duyurulan sosyal konut projesini değerlendiren Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş “Bakanlığın bu hamlesini destekliyoruz. Dar gelirli vatandaşın en temel haklarından biri olan konut edinme hakkına kavuşması gerekiyor. Bu süreç sektöre de hareketlilik getirecektir” dedi. TOKİ tarafından yapılacak konutların büyük ve konforlu değil, nihai tüketicinin ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olmasını beklediklerini de ifade eden Keleş “Artık alışkanlıklar değişmeli. Kocaeli halkı hayallerindeki büyük ve konforlu konutlar yerine hayatın gerçeklerine uygun orta ve küçük ölçekte, ihtiyacını karşılayacak konutlara alışmalı. Enerji, temizlik, aidat gibi maliyetleri de göz önünde bulundurarak hem rahatlıkla satın alınabilecek hem de ek maliyet getirmeyen evlere yönelmeliyiz. Bu noktada çocuk sayısındaki düşüş de dikkate alınarak 2 artı 1 konutlar yeterli olacaktır. Bakanlığın da bu parametrelerde konutlar üretmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

“HAZİNE ARAZİLERİ SATILIYOR”

Kocaeli’de son aylarda Hazine arazilerinin de satışa çıkarıldığını aktaran Keleş, bu arsaların piyasadan yüzde 30 daha düşük rayiç bedellerle satışa sunulduğunu ifade etti. İnşaatta en önemli maliyetin arsa olduğuna dikkat çeken Keleş “Bu arsalar piyasa değerinin altında rayiç bedellerle ihaleye sunuluyor. O yüzden sektör için avantaj sağlıyor” dedi. İnşaat sektörü olarak yaşadıkları en büyük sıkıntının fiyat istikrarsızlığı olduğunu da tekrarlayan Keleş, bu konuda Rekabet Kurulu’nun dinamik bir şekilde çalışmasını beklediklerini kaydetti. İnşaat maliyetlerinin öngörülebilir olmamasının proje üretimini çok zor hale getirdiğini vurgulayan Keleş “Fiyatlar stabil olsa yatırımcı önünü görebilir. Rekabet Kurulu çimento ile ilgili çalışma başlattı, bir yıl geçmesine rağmen hala sonuç çıkmadı. Çimento bizim yerli, doğal kaynağımız. Tonu 140 liradan bin liraya çıktı, yüzde 700 arttı. Bu artış ne enflasyonla ne kurla açıklanabilir. Çimentoda tekel mi var, birilerinin elinde mi bu sektör? Rekabet Kurumu’nun bu sorunları çözmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.