Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik, ballıbabagiller ailesine ait olan, yapılan araştırmalara göre 400’den fazla çeşidi bulunan bir bitkidir.

Kekik, ballıbabagiller ailesine ait olan, yapılan araştırmalara göre 400’den fazla çeşidi bulunan bir bitkidir. Eski zamanlardan bu yana kekik, çeşitli sağlık sorunlarında destekleyici olarak kullanılmaktadır. Kekik çayı, taze kekik dallarının veya kurutulmuş kekik yapraklarının sıcak su ile demlenmesiyle hazırlanır. Kekik çayının kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere sağlık üzerine sayısız faydası vardır.

Kekik Çayı Faydaları Nelerdir?

Kekik bitkisinin içerisinde birbirinden önemli besin maddeleri bulunur. Yaklaşık 1 gram kekik içerisinde; K vitamini, kalsiyum, demir, manganez gibi önemli vitamin ve mineraller bulunur. Kekik çayının bu özellikleri, onu sağlık üzerinde olumlu etkiler gösteren bir bitki çayı haline getirir. Kekik çayının bilinen başlıca faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Kan basıncı kontrol altına almaya yardımcı olabilir: Laboratuvar ortamında yapılan bazı çalışmalara göre kekik, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Antioksidan bakımından zengindir: Vücutta, çeşitli kimyasal tepkimeler sonucunda serbest radikal adı verilen kararsız moleküller açığa çıkar. Bu kararsız moleküller, kararlı duruma gelebilmek için çevrelerindeki sağlıklı hücrelere zarar verebilir. Antioksidan adı verilen maddeler, serbest radikalleri kararlı duruma getirmeye yardımcı olarak vücuttaki oksidatif stresle savaşır. Kekiğin içerisinde bulunan timol ve fitol gibi bileşikler önemli antioksidanlardır. Bu antioksidanlar sayesinde kekik çayı vücutta oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olabilir.
  • Sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir: Kekik üzerine yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre kekiğin içerisinde antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahip önemli bileşenler bulunur. Bu sayede kekik çayı, mide ve bağırsaklardaki mikrop ve bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra kekik çayı, sindirim sistemini rahatlatmaya ve hazımsızlığı gidermeye de yardımcı olabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir: Kekiğin içerisinde bulunan vitamin, mineral gibi bileşenler; bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
  • Antienflamatuar özelliklere sahiptir: Bazı bilimsel çalışmalara göre kekiğin içerisinde bulunan timol gibi antienflamatuar bileşenler, vücuttaki inflamasyonla (iltihaplanma) savaşmaya yardımcı olabilir.
  • Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterebilir: Kekik çayı, cilt sağlığı için de önemli olan antioksidanlar bakımından zengindir. Ek olarak kekik çayının antibakteriyel özellikleri de vardır. Bu nedenle kekik çayı akne, mantar gibi cilt sorunlarına bağlı semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilir: Bazı araştırmalar, kekiğin antienflamatuar özelliklerinin öksürük, burun akıntısı gibi solunum yolu şikâyetlerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bir başka ifadeyle kekik çayı; boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Adet ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir: Bazı araştırmalara göre kekik çayı, adet döngüsünü düzenlemeye ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Kilo kontrolüne yardımcı olabilir: Kekiğin içerisinde bulunan timol adı verilen maddenin kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır.
  • Stresi azaltabilir: Bazı çalışmalara göre kekik çayında bulunan fenolik bileşenler, stresi ve anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik çayı, taze kekik dallarının veya kekik çiçeklerinin demlenmesi ile hazırlanan bir çeşit bitki çayıdır. Kekik çayı yapmak için bir tutam kekik ve bir miktar sıcak su yeterlidir. Kekik çayı yapılırken öncelikle yarım litre su bir çaydanlığa alınır ve kaynatılır. Ardından yaklaşık 1 tatlı kaşığı kuru veya taze kekik bardağa alınır ve üzerine kaynayan su eklenir. Üzeri kapalı bir biçimde 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra süzülerek tüketilir. İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı bal ve limon ilave edilebilir.

Kekik Çayı Zararları Nelerdir?

Çoğu insan için kekik çayı, aşırı miktarda tüketilmediğinde güvenli kabul edilir. Ancak özellikle kekik gibi ballıbabagiller ailesine ait olan nane, lavanta gibi bitkilere alerjisi olanların kekik çayı tüketiminden uzak durması önerilir. Bunun yanı sıra aşırı kekik çayı tüketimi de bazı yan etkilere neden olabilir. Kekik çayının başlıca yan etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Bazı araştırmalara göre, fazla miktarda kekik tüketimi insanlarda migren tipi baş ağrısına neden olabilir.
  • Araştırmalara göre kekik kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle özellikle hipertansiyon gibi kronik bir sağlık sorunu bulunan insanların kekik çayı tüketmeden önce alanında uzman bir doktora danışması önemlidir.
  • Kekik çayı, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler göstermesi ile bilinir. Bununla birlikte bazı kişilerde kekik çayı mide yanması, bulantı, kusma gibi şikâyetlere neden olabilir.
  • Aşırı miktarda kekik çayı tüketimi; kızarıklık, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Kekik özellikle antidiyabetikler ve antihipertansifler gibi bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Düzenli olarak ilaç kullananların kekik çayı da dahil olmak üzere bitki çayı tüketirken doktorlarından bilgi alması önerilir. Haber: Tuğçe Yakıcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.