Kazan da tencere de kaynamıyor

Kazan da tencere de kaynamıyor

Gebze Kahveciler Odası üyeleri kahvelerdeki oyun yasağına tepki için meydana çıktı. Başkan Beşiroğlu ne çay kazanının, buna bağlı olarak da evlerde tencerenin kaynamadığını söyledi.

Koronavirüs ile mücadelede 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecine girilirken kahveci esnafına yönelik, kahvelerde oyun yasağı sürüyor. Bu durum açık olsalar dahi, Gebze Bölgesi’ndeki 500’ü aşkın esnafın işini sekteye uğrattı. Vatandaş, oyun olmadığı için kahvehaneleri tercih etmiyor. Gebze Kahveciler Çaycılar Bilardo İnternet Kafeler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Gölcüönü Meydanı’nda basın açıklaması düzenleyip yetkililere seslendi. Basın açıklamasına CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan da katılarak kahveci esnafına destek verdi. Oda Başkanı Barış Beşiroğlu basın açıklamasını üzerinde çay kazanı ve tencere bulunan bir masanın önünde gerçekleştirip ne çay kazanının, buna bağlı olarak da evlerde tencerenin kaynamadığını belirtip taleplerini sıraladı. Beşiroğlu özetle şunları kaydetti:

SADECE KAHVEHANELER

“Kahvehaneler ve esnaflar olarak salgını önlemeye yönelik ilk adımların atıldığı ilk günden bu yana Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun kararlarına harfiyen uyuyoruz. 1 Haziran tarihi itibariyle ülke genelinde başlayan normalleşme sürecinde akla gelebilecek tüm işyerleri faaliyetlerine salgın tedbirleri ile başlarken sadece kahvehaneler bu kapsamın dışında bırakıldı. Halen kahvehanelerde oyun oynanmaması ve esnafımızın hiçbir destek paketinden faydalanamaması Gebze ve bölgesinde bulunan ilçelerde yüzlerce esnafımızı mağdur etmektedir.

20 BİN KİŞİ

Bir iki esnafımız hariç kahvecilere Devlet bankaları kredi vermedi. Belediyelerden hiçbir destek görmedik. 500 esnafımız 5 aya yakın süredir evine ekmek götüremiyor. Tedarikçilerle birlikte 20 bin kişi yokluk içinde pandemiyle mücadele etmeye çalışıyor.

NE KADAR SÜRECEK

Türkiye’de kahvehanelerde oyun oynamanın yasaklanmasının mantığını anlamakta zorlanıyoruz. Birçok kahvehane ya kapattı ya da işletmecisini değiştirdi. Esnafımız ve aileleri Kurban Bayramı’na perişan bir halde girecek. Kira ve faturalar ile bu tablonun üstesinden gelmek imkansız. Sürecin ne kadar süreceği konusunda açıklama yapılmaması da esnafımızı umutsuzluğa itiyor.

BU KAOSTAN KURTULALIM

Tüm idarecilere, belediye başkanlarımıza, bakanlarımıza hatta Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Sesimizi duyun. Oyun oynanmayacaksa kahvehaneye niye gidilsin. Kahvehaneler ile ilgili kısıtlamaların diğer sektörlerde olduğu gibi salgın tedbirlerine uyacak şekilde kaldırılmasını, esnafımızın Devlet bankaları ve yerel yönetimler aracılığı ile destek paketleri ile bu kaostan kurtarılmasını istiyoruz. Bize, esnafımıza sahip çıkmaz iseniz yarın misafirinize ikram edecek bir bardak çayı bulamayacaksınız.

KREDİYE ENGEL

Cumhurbaşkanımızın salgın sürecinde açıkladığı ekonomik istikrar kalkanı paketinden kahveci esnafının büyük kısmı faydalanamamış, bu krediye ulaşamamıştır. Kredi başvurularına Halkbank’ın verdiği cevap ya esnaf kefalet kooperatiflerine borcumuz, ya da kredi kullanma şartlarına haiz olmamamızdır. Aynı şartlara sahip bir esnafımız kredi kullanabilmiş, diğeri kullanamamıştır. Kiminden kefil istenirken kiminden istenmemiştir. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri, merkez birliği borçlara yönelik yapılandırma yapmaya başladı fakat bu durum yine de esnafın kredi kullanmasına engeldir.

GİDERLERDEN MUAFİYET

Dükkan sahipleri ile sıkıntılar yaşamaktayız. Devletimizin kira konusunda bizlere yardımcı olması beklentimizdir. İşyerlerimizin ve evlerimizin, beş aylık süreçte ödenmemiş faturaları bulunmaktadır. Devletimizden bizleri bu beş aylık sürece dair faturalardan ve giderlerden muaf tutmasını beklemekteyiz.

BELEDİYELER BİR TEK BİZİ MUAF TUTTU

Belediyelerin tüm hijyen malzemelerinden muaf tuttuğu tek esnaf biz kahveciler olduk. Sıra bizlere geldiğinde tüm belediyeler bütçelerini aştıklarını belirterek bizi bizle başbaşa bıraktılar. Ama eğlence vergilerini de ödemekle mükellefiz. Evimize ekmek götüremediğimiz beş aylık dönemde dahil olmak üzere bizler bu yükün altından nasıl kalkacağız. Yoksa unutulmaya yüz tutmuş meslek gruplarına bir yenisi mi eklenecek?

GERÇEKLER SÖYLENMEDİ

Kahvelerde neden hala oyun oynatılmıyor? Tek isteğimiz bizlere bir açıklama yapılması, uygun değilse de nedeninin söylenmesidir. Biz kahvecilerden Cumhurbaşkanımızın da haberi olduğunu düşünmüyoruz. Haberi olmuş olsa bu haksızlığa ilk karşı çıkacak da Cumhurbaşkanımızdır. Kendisine söylenmeyen gerçeklerin olduğunu düşünüyoruz.

PALANDÖKEN KİMLERİN BAŞKANI

TESK Başkanı Bendevi Palandöken kahveci esnafının tüm sorunlarını bilmektedir. Kendisini il ve ilçelerden arayan birçok oda başkanı ile alaycı konuşmalar yapmaktadır. ‘Ben sizin başkanınız değilim’ deyip farklı söylemlerle telefonu kapatmaktadır. Palandöken sadece birlik başkanlarının başkanı mıdır yoksa teşkilatlara üye tüm esnafın ve oda başkanlarının başkanı mıdır? Bizler için hakkaniyetli mücadele içinde olmadığını düşünmekteyiz.

BU AYIP SİZE YETER

Bu yapılanlar bize reva görülmemeli. ‘Bu işler artık yok’ deniliyorsa bizlere çalışacak bir iş veya yeni bir meslek gösterilsin. Beklentimiz devletimizin bir açıklama yapmasıdır. TESK Genel Başkanı’nın yapması gereken açıklamayı esnaf olarak bizler yapıyoruz. Bu ayıp da size yeter.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum