Kaynanasına ciğerini verdi!

Kaynanasına ciğerini verdi!

Türk toplumunda, genelde araları sürekli gergin olarak bilinen “Gelin-Kaynana”   hikâyelerinin çok dışında,  duyan ve gören herkesin içini ısıtan bir hikâye Gölcük’te yaşandı. Sibel Tosun, kaynanası için karaciğerini verdi.

Türk toplumunda, genelde araları sürekli gergin olarak bilinen “Gelin-Kaynana”   hikâyelerinin çok dışında,  duyan ve gören herkesin içini ısıtan bir hikâye Gölcük’te yaşandı. Sibel Tosun, kaynanası için karaciğerini verdi. Gelin ve kaynana birbirlerine ‘ciğerim’ diyerek hitap ediyor.

 

Toplumumuzda, araları sürekli olarak gergin olarak bilinen ve sayısız olumsuz yönde hikâyesi bulunan gelin ve kaynanalara bakış açısını değiştirecek, duyan ve görenlerin içini ısıtan hikâye, Kocaeli Gölcük İlçesinde yaşandı. Kaynanası Nevin Tosun’u öz annesinden ayırmayan gelini Sibel Tosun, onun yeniden hayata tutunması için hiç düşünmeden karaciğerini verdi.  Operasyon sonrası eve dönen gelin kaynana, artık birbirlerine ‘ciğerim’ diye sesleniyor.

 

4 YILDIR RAHATSIZDI

Kocaeli Gölcük İlçesinde oturan Nevin Tosun(65), yaklaşık 4 yıl önce rahatsızlandı. Pek çok hastaneye gidip muayene olan Nevin Tosun’a karaciğerinde sorun olduğu söylense de, tam olarak bir teşhis konulamadı. Değer bozukluğunun kaynağı tam olarak tespit edilemedi.  Son olarak sağlık durumu kötüleşen ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine götürülen ve rektör Prof..Dr. Sadettin Hülagü tarafından muayene edilen Tosun’un karaciğerinde normalden fazla yağ biriktiği (NASH) ve NASH’e bağlı karaciğer sirozu geliştiği tespit edildi. Bunun tek çaresinin de organ nakli olacağı ifade edildi.

 

GELİNİ GÖNÜLLÜ OLDU

Kocaeli Üniversitesinden, İstanbul’da bulunan özel bir hastaneye sevk edilen Nevin Tosunu muayene eden Doktoru Prof. Dr. Kamil Canpolat’ın tanı ve tedavisi aynı doğrultuda karar verdi.  Önce Nevin Tosun’un çocuklarının tetkikleri yapıldı. Ancak dönür için uygun olmadıkları görüldü. Çaresiz bekleyiş devam ederken,  Nevin Tosun’un gelini Sibel Tosun,  kendisine de test yapılmasını ve uygunsa karaciğerini vermek istediğini söyledi. Yapılan testler ile Nevin Tosun’un 2 çocuk annesi olan gelini Sibel Tosun(38)’un organ nakline uygun olduğu görüldü.  Hemen gerekli işlemler yapılarak operasyonla nakil başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

 

DOKTORU PAYLAŞTI

Gelin ve kaynana taburcu olurken, operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Kamil Yalçın sosyal medya hesabından bu hikâyeyi paylaştı. “Fedakâr gelin, kayınvalidesine karaciğeri ile hayat oldu.65 yaşındaki kayınvalidesi Nevin Hanım’a karaciğerini vererek hayata yeniden tutunmasını sağlayan gelin Sibel Hanım, gelin-kayınvalide arasındaki tüm önyargıları ortadan kaldırdı.Gölcük’te yaşayan Nevin Hanım, kan tahlili yaptırmış, tahlil sonuçlarında karaciğer değerlerinde bozukluklar olduğu söylenmişti. Farklı merkezlere başvurmasına karşın bir türlü teşhis konulamamış, bozulmanın kaynağı bulunamamıştı. Sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine karaciğerinde normalden fazla yağ biriktiği (NASH) ve NASH’e bağlı karaciğer sirozu geliştiği tespit edilen hastamıza, tek çarenin nakil olacağı söylenmişti. Nakil için bize başvuruda bulunan hastamızın umuda yolculuğunu İstanbul’da merkezimizde başlattık. Donör arayışımız sırasında hastamızın çocuklarının nakil için uygun olmadığını belirledik. Nevin Hanım’ın imdadına ise gelini Sibel Hanım yetişti. Yapılan tetkikler sonucunda gelin Sibel Hanım, nakil için uygun verici oldu. Türkiye'de gelin-kaynana geçimsizliği filmlere bile konu olurken, anne-kız gibi geçinen hastamız ve gelinin bu dayanışması hepimize umut olsun. Başarılı şekilde geçen nakil sonrası her ikisinin de sağlık durumu oldukça iyi, onlar çatışan gelin-kaynana değil, hepimize örnek olan anne-kız”

 

CANIM CİĞERİM

Ameliyat sonrasında evde dinlenmeyi sürdüren Nevin Tosun, “ 4 yıldır rahatsızdım.  Tam olarak bir teşhis konulamadı. En sonra teşhis konuldu ve organ nakli gerektiği söylendi Sağ olsun devletimizin bu tür sağlık sorunlarına anlaşması olan özel bir hastaneye gittik.   Doktorum aynı şekilde tanı koydu. Çocuklarımın karaciğeri bana uymadı. Aciliyeti olan bir durumdu. Sağ olsun,  kızımdan ayırmadığım gelinim bana da test yapılsın. ‘Benim karaciğerim uyarsa ben vereyim’ dedi. Gönüllü oldu.  Testler yapıldı ve uygun olduğu görülünce hemen operasyon yapıldı.  Allah kızımdan razı olsun.  O benim artık canım. Ciğerim. Ancak ben burada önemli bir şeye daha değinmek istiyorum. Devletimiz var olsun.   5 yıldızlı hastanede organ nakli olduk.  Eskiden olsa böyle bir şeyin imkânı olmazdı. Sağlık bakanımıza ulaşabilsem ona da ayrıca teşekkür etmek isterdim. Çoğu kişi bunu bilmiyor olabilir. Ama devletimizin eli her yerde” dedi.

 

KIZIM DEĞİL CİĞERİM DİYOR

Kayın validesine karaciğerini veren Sibel Tosun, “ Evlendiğimden bu yana aile apartmanında hepimiz iç içe oturuyoruz.  O benim için bir kayınvalide değil,  öz annem gibidir.  Onun hasta olması hepimizi üzüyordu.  Acil olarak organ nakli gerekti.  Eşim ve diğer kardeşleri uymadığından veremedi. Ben eğer uyarsa vermek istediğimi söyledim.  Çok mutluyum. Sürekli zaten iç içeyiz.  Bana artık kızım değil ‘Ciğerim’ diye sesleniyor. Bende ona ‘Ciğerim’ diyorum.  Evlenene kadar bende hep gelin kaynana hikâyesi duymuştum. Ancak ben kayınvalidemi öz annem gibi seviyorum. Oda beni bu güne kadar hep öz kızı gibi sevdi ve öyle davrandı. Şimdi ikimizde iyiyiz. Allah başımızdan eksik etmesin” dedi.

 

SAĞLIKTA DEVRİM VAR

Annesinin sağlığına kavuştuğunu ifade eden Arif Tosun, “ Gerçekten çok mutluyuz.  Annem sağlığına kavuştu. Hayat arkadaşım ona karaciğerini gönüllü olarak verdi.   Bunların dışında değinmek istediğim iki konu var. Bunlardan biri aslında toplumda gelin kaynana ilişkilerinin yanlış bilindiği,   aradan çıkan birkaç istisnai hikâyenin yayıldığı ancak güzel olanların yayılmadığıdır. Kayınvalidesi ile böyle güzel geçinen,  gelin kaynana değil de anne ve kız olarak geçinende çok var. Bu yaşanmış hikâyenin herkese örnek olmasını istiyoruz.  Diğer bir konu ise bizim gibi böyle rahatsızlıklar ile karşılaşan, organ nakli gereken kişilere özellikle seslenmek istiyorum. Arkanızda devlet var. Biz devletimizin yapmış olduğu anlaşma sayesinde 5 yıldızlı otel konforunda ameliyat olduk. Eski günlerde olsa bunu yapmak imkânsızdı. Gerçekten Türkiye’de sağlıkta bir devrim var. Ufak tefek masraflar dışında bir ücret ödemedik. Öte yandan devletimiz organ uyum testinde bile ilk 2 dönere bile hiçbir ücret almıyor.  Annem bile Sağlık Bakanımıza ulaşabilse arayıp teşekkür etmek istiyor.  Allah devletimize zeval vermesin.

 

ciger-2.jpeg

 

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.