“Kayıt dışı istihdama kayıtsız kalmayın”

“Kayıt dışı istihdama kayıtsız kalmayın”

Sosyal Güvenlik Kocaeli İl Müdürü Nurettin Nacar, kayıt dışı istihdama kayıtsız kalınmamasını istedi.Nacar yaptığı açıklamada özetle şunları ifade etti:

Kayıt dışı istihdam, sosyal güvenlik açısından niteliği itibariyle yasal işlerde çalışarak istihdama katılan kişilerin çalışmalarının gün veya ücret olarak hiç bildirilmemesi ya da eksik bildirilmesidir. Bilindiği üzere de ülkemizin en önemli sorunları arasında yer almaktadır.

Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. İşverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları da söz konusu değildir.

SORGULAMA YAPABİLİRLER

Çalışanların, sigortalarının yatıp yatmadığını öğrenebilecekleri ya da hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini öğrenebileceği çeşitli yollar vardır.

www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapılabilir, “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi aranabilir, Telefonun kısa mesaj bölümüne P boşluk T.C. Kimlik Numarası boşluk Aile Sıra Numarası yazılarak 5502’ye bütün operatörlerden kısa mesaj gönderilebilir ve il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurulabilir.” Esra Korkmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.