Kasım ayı enflasyonu açıklandı

Kasım ayı enflasyonu açıklandı

Kasım ayında enflasyon rakamları açıklandı. Kritik veri, aylık bazda yüzde 3,28, yıllık olarak da yüzde 61,98 şeklinde gerçekleşti.

Kasım ayında yıllık tüketici enflasyonu bir önceki aya göre ılımlı da olsa hızlanma gösterdi. Kasım ayında tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 61,98 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım'da aylık artış yüzde 3,28 olarak gerçekleşti. Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi yıllık artışın yüzde 62,8 olması yönündeydi. Aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 3,8 olarak kaydedilmişti.

Ekim'de yıllık enflasyon yüzde 61,36 seviyesine gerilemişti.

Çekirdek göstergede ise yatay seyir izlendi. Kasım'da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,89 oldu. Ekim ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,76 olarak kaydedilmişti.

DOĞALGAZ FATURALARI ETKİSİ
Doğalgazda bedelsiz kullanım miktarı olan 25 metreküplük kullanımların enflasyona yansıdığı görüldü.

TÜİK verilerine göre Kasım'da en yüksek artış doğalgaz, su, elektrik gibi faturaları da içeren konut kategorisinde yaşandı. Buna göre konut kategorisi fiyatlarında aylık artış yüzde 11,17 oldu.

ÜRETİCİ ENFLASYONU DA HIZLANDI
Üretici fiyatlarında ise tüketici fiyatlarına göre daha belirgin bir hızlanma dikkat çekti. TÜİK verilerine göre Kasım'da yıllık üretici enflasyonu yüzde 42,25 seviyesine çıktı. Aylık üretici enflasyonu ise yüzde 2,81'e yükseldi. Ekim ayında yıllık üretici enflasyonu yüzde 39,39; aylık üretici enflasyonu ise yüzde 1,94 olarak kaydedilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.