“Kartepe’de cinayet işlenmesini engelleyeceğiz”

“Kartepe’de cinayet işlenmesini engelleyeceğiz”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kartepe’de yapılmak istenen çelik döküm fabrikasına ilişkin,“Kartepe’de bir çevre cinayeti işlenmesini engelleyeceğiz” diyerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, soru önergesine dair yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti;  “Kocaeli bir sanayi kenti, sanayi kenti olmanın yükünü de her anlamda taşıyan bir şehir. Kocaeli’nin ana sorunları olan hava kirliliği, trafik yoğunluğu, çevre ve insan sağlığı sorunlarının temelinde fabrikaların kontrolsüz bir şekilde faaliyet göstermeleri ve atıklarının gerektiği şekilde depolamamaları yatıyor. Kocaeli halkı olarak şehrimizde artan kanser vakaları, çevre kirliği hepimizi endişelendirirken, her siyasi düşünceden, her kesimden Kocaeliler olarak bu projenin adeta cinayet olacağını düşünüyoruz. Şehrimizde doğal güzellikleri ile de medarı iftiharımız olan Kartepe ilçemiz bizim için adeta pırlanta değerinde. Kartepe’de 4 mevsimi yaşayabileceğiniz bir doğa var, kar turizmi, yaz turizmi, doğa turizminin şehrimizdeki en önemli adresi Kartepe, üstelik bu bölgede tarım da çok büyük bir değerimiz. Uzunbey’de yapılması planlanan bu proje sadece Uzunbey’i etkilemeyecek, Derbent, Maşukiye, Eşme gibi Kartepe’nin tüm bölgelerine etkisi olacağı gibi Sapanca’ya kadar etki alanı yayılacak bir proje” diye belirtti.

 

“BU TESİSE KARŞI HER MERCİDE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Bölgedeki trafik sorununun zaten hava kirliliği ve çevre kirliliği yönünden şehri etkilediğine dikkat çeken Tarhan “Bu bölgede her gün ağır bir trafik yükü var. Yurtiçi taşımacılığın geçiş noktası olan bölgeden her gün binlerce kamyon ve tır geçiyor. Şimdi burada böyle bir ağır sanayi tesisi kurulması, bu yükü iyice artıracak. Üstüne bir de hayati tehlike taşıdığı dünyada kabul edilen ağır metal atığı sorunuyla da karşı karşıya bırakacak. Bu tesis adeta Kartepe’nin kalbini tam ortasından vurup öldürecek. Biz bu cinayete izin vermeyeceğiz. Her mercide mücadelemizi sürdüreceğiz. Kartepe’ye bu tesisi kurdurmayacağız” dedi.

Tahsin Tarhan’ın soru önergesinde Bakan Kurum’un cevaplanmasını talep ettiği soruları şöyle;

1)        Özellikle turizm ve meyvecilik ile öne çıkan Kartepe ilçesinde sanayi tesislerinin kurulmasına dair Bakanlığınız tarafından bir çevre ve şehir planlaması değişikliği yapılmış mıdır?

2)        Başta Kocaeli olmak üzere ülkemizdeki çelik döküm tesislerinin atıkları ve çevreye verdikleri zarar konusunda Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu raporun sonuçları nedir?

3)        Şirketin tesisine ilişkin olarak atık yönetim sistemi ve atık stoklama sistemine yapacağı yatırımın miktarı ve kapsamı nedir?

4)        Tesisin kar-kayak turizmi ile göl turizminin merkezi olan bölgede yapılmasının özellikle tercih edilmesine dair gerekçe nedir?

5)        Bölgede halihazırda şehirlerarası taşımacılıktan da kaynaklanan yoğun bir trafik söz konusu iken, büyük kapasiteli bir sanayi tesisinin de bu yüke dair nasıl bir etkisi olacağına ilişkin değerlendirme yapılmış mıdır?

6)        Anılan tesisin yapım işi için herhangi bir kamusal kaynak veya destek kullanılacak mıdır?

7)        Proje kapsamındaki devlet hazinesine ait arazilerin anılan firmaya kullanım hakkının devrine ilişkin bir sözleşme yapılmış mıdır? 

8)        Proje kapsamındaki devlet hazinesine ait arazilerin kullanımı karşılığında devlete ödenecek kira bedeli nedir?

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.