Karanlıkta kalmak

Karanlıkta kalmak

 

Bıktırdı bu Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ), hem de tam anlamıyla bıktırdı.

Uzun zamandır pek dillendirilmeyen bir sorun olan elektrik kesintileriyle yılbaşı öncesinde, sırasında ve sonrasında yeniden yüzyüze geldik.

Körfez Elektrik Dağıtım A.Ş’nin özelleştirilmesiyle birlikte bölgenin enerji dağıtım işini alan SEDAŞ’tan çeşitli şikayetler geliyordu. Ama, hepsinin kısa sürede çözüldüğüne ilişkin bilgiler de alıyorduk. Şirket, bunu, özellikle halkla ilişkiler birimi aracılığıyla yapıyor, en küçük onarım işini bile basınla paylaşıyordu.

Özelleştirme süreci ve sonrasında SEDAŞ’ın işleyişi hakkında, özellikle AKP Milletvekili Zeki Aygün, şirkete toz kondurmuyor, bu konudaki bütün sorunların takipçisi olduğunu açıklıyor ve hatta şirketle tüketici arasındaki tüm sorunların takipçisi olduğu görüntüsünü vermeye çalışıyordu.

Ama, bu yetmiyordu ve yetmedi de bazen…

Mesela, şirketin yılbaşı öncesindeki beceriksizliklerinden söz edelim. Söz konusu beceriksizlik, binlerce vatandaşın 2015'e elektrik kesintiyle girmesine neden oldu. Belki, halen daha elektriksiz olan birden çok bölge vardır.

Nasıl oluyor demeyin, oluyor işte…

Bahçecik’teki bazı konutların yılbaşı sonrası da elektriksiz kaldığı bilgisini edinmiştim. Bölgede oturan vatandaşlar karanlık ve soğukta oturmak zorunda kalıyor, çaresizce elektriklerin gelmesini bekliyor doğal olarak.

Bölgenin enerji dağıtım şirketi SEDAŞ aranıyor, ancak net bir bilgi alınamıyormuş. Bu, tüketicinin bizlere kadar ulaştırdığı bir bilgi. Sıkıntıyı bizzat yaşayanlar, karanlıkta karşıladıkları yeni yılda, daha fazla karanlıkta kalmak istemiyor, bu da çok doğal.

Düşünün ki, hastasınız ve makineye bağlı yaşıyorsunuz, vay halinize…

Düşünün ki, elektrik enerjisiyle ısınıyorsunuz, yandınız…

Ve daha bir çok sorun kapınızda…

AKP milletvekili olan Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık da, bu konudaki görüşlerini kamuoyu ile paylaşırken, ‘’Bu çağda, 72 saat elektriksiz kalmayı izah edemezsiniz. Bu kadar perişanlığı hatırlamıyorum. 2002’den beri bu kadar uzun elektrik kesintisine rastlamadık. Daha önce kar yağmıyor muydu ? Sorun başka gibi, gerekli bakımlar yapılmıyor mu ?’’ diye soruyor.

İyi de, bunun sorumlusu kim, hesap soracak olanı kim ?

Günlerdir kent genelinde yaşanan elektrik skandalı böylece sürerken, Bakan’ın tepki gösterdiği akşam saatlerinde patlayan bir trafo sebebiyle Erenler Cedit Mahallesi, 28 Haziran Mahallesi, Topçular Mahallesi başta olmak üzere pek çok mahallede elektrikler kesiliyor. 

Pek çok vatandaş arızanın neden kaynaklandığını öğrenmek için SEDAŞ'ı arıyor ama karşılarında bir muhatap bulamıyor. SEDAŞ'ın bu sorumsuz tavrı vatandaşları adeta isyan ettirdi. Kesik elektriklerin yanı sıra yanmayan kombiler yüzünde bu soğuk havada insanlar evlerinin içinde battaniyelere sarılarak elektriğini gelmesini bekledi.

Bu kesintilerin süresi de oldukça uzun, 4 saat…

İyi de, arka arkaya yaşanan bu elektik skandalları dolayısıyla SEDAŞ’ın kabul edilebilir bir açıklaması olabilir mi ?

Bence olamaz. Çünkü, gerekçesi çok açık…

SEDAŞ, özelleştirme sonrası gereken yeni yatırımları yapmadı. Eskinin teknik donanımını kullanmayı sürdürdü. Artan kullanım miktarı ve biçimine yanıt veremez hale gelen sistem, orasından burasından patlamaya başladı.

 

Özelleştirenler, biraz da güzelleştirmek, hizmeti iyileştirmek için gerekli adımı atsalar ya...

Bu yazı toplam 76 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi