Kadınlar, bir adım ileri

Kadınlar, bir adım ileri

 

Geçtiğimiz günlerde “İlerici Kadınlar Konferansı” imzasıyla bir broşür yayınlandı. Broşürün sahibi, Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) içinde siyasal mücadele veren kadınlar.

Bence, kadınların, 1980 öncesindeki yaygın ve etkin örgütlenmesi olan İlerici Kadınlar Derneği (İKD) örneğinden sonra önemsenmesi gereken en etkin adımı bu konferans olacak.

Birlikte anımsayalım…

Kadınlar, 12 yıllık iktidarda olan AKP’nin gerici politikalarının en önemli hedeflerinden birisi olmadı mı ?

Kadına yönelik şiddet, bu sürede çok büyük oranlarda artmadı mı ?

4+4+4 eğitim sistemi her açıdan tam boy bir saldırı haline dönüştürülüp, kız çocukların okumasının önüne engel koymaya çalışılan bir düzenleme haline getirilmek istenmedi mi ?

Kısaca, kadınların nasıl giyineceğinden,

Hamile iken sokakta gezip gezemeyeceğine,

Kahkaha atıp atamayacağına,

Kaç çocuk doğuracağına,

Çocuğun nasıl doğurulacağına kadar  etkili bir baskı ortamı oluşturulmadı mı ?

AKP iktidarı, kadınları sadece annelik vasıfları üzerinden konumlandırmaya çalışıyor. Bu yüzden, kaç çocuk doğurulacağı konusunda fetva verdi ama o çocukların nasıl büyütüleceği konusunda üç maymunu oynadı.

Güvencesiz, kayıtdışı ve düşük ücretli işlerde istihdam edilen kadınlar, bu koşullarda daha derin ayrımcı politikalara maruz kaldı.

İşte İlerici Kadınlar Konferansı, bu saldırılara karşı güçlü bir kadın hattının temellerini atmak için ortaya çıkıyor.

Kadınlar, ülkenin kaderinin değişmesine katkı koyacak en önemli toplumsal kesimlerin başında geliyor. Eğer, değişimden söz ediliyorsa, özellikle kadınların siyasal duruşunu net olarak ortaya koyması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Özcesi, kadınlar, nefes almak için de bir araya geliyor…

Siyaset, emekçi kadınların hayatı dışında, ötesinde, onlara yabancı gündemler değil, tam tersine ekmek kadar, su kadar, hava kadar ihtiyaç duydukları bir olgu. Onlar da bunun farkında oldukları için, daha aktif rol almaya olan kararlılıklarını sergilemek için ilk adımı atıyor.

Haziran eylemlerinde en önde olan kadınlar, o dönemden daha öfkeli ve tepkili. Kadınların o öfkesinin, farklı yerlerdeki eylemliliklerde üstlendikleri roller dolayısıyla henüz çok taze olduğu ortada. İşte, bu öfkeyi bilince dönüştürüp örgütlü mücadeleye katmak çok önemli. İlerici Kadınlar Konferansı’nın temel hedeflerinden birinin bu olduğunu anlıyorum, yayımlanan o broşürlerden.

Bu konferansın Kocaeli Hazırlık Toplantıları kapsamındaki ilk buluşması, yarın saat 13.00’te Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi salonuna geniş bir katılımla yapılacak. Kentimizdeki emekçi kadınlar, hayata ve siyasete nasıl daha etkin müdahale edilebileceğini tartışacak ve süreç hakkında görüş ortaklığı oluşturmaya çalışacak.

Kısacası, emekçi kadınlar bir adım daha İLERİ çıkma kararlılığındalar. Tüm hazırlıkları da, bunu gerçekleştirebileceklerine işaret ediyor.

 

Toplumun bir adım daha İLERİ gidebilmesi için, kadınların mücadele azmi ve gücü yadsınamaz. Kolay gelsin, yolları açık olsun…

Bu yazı toplam 63 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi