Kadınlar 8 Mart’ı meydanlarda karşıladı

Kadınlar 8 Mart’ı meydanlarda karşıladı

DİSK Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu, Gebze'de yaptığı eylemde "Derin ekonomik, siyasal krizin ortasında, seçim gündeminin gölgesinde son olarak da deprem felaketinin yaralarını sarma çabası içinde 8 Mart’ı karşılıyoruz" dedi.

Gebze Kent Meydanı'nda buluşan Birleşik Metal-İş üyesi kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması", "Her kadına iş her işyerine kreş" ve "Enkaz altında ölmek istemiyoruz" sloganları attı. Yapılan açıklamaya Gebze Kadın Platformu, CHP, Emek Partisi, TİP, DİP ve Eğitim Sen üyeleri de destek verdi. Basın açıklamasının ilk kısmını Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube üyesi metal işçisi Zeynep Çam okudu. Zeynep Çam, “Kadına, çocuğa, doğaya düşman ataerkil sömürü düzenin sürdürülebilir olmaktan çıktığını her geçen gün daha fazla hissediyoruz. 6 Şubat sabahı deprem sonrası yaşanan organizasyonsuzluk, geç müdahale temel insani ihtiyaçlarının karşılanmaması, insanların ölüme terk edilmesi, inşaata ve ranta dayalı tek adam rejminin ağır bir faturası olarak karşımıza çıktı.

“FİZİKSEL İŞ YÜKÜ ARTMIŞTIR”

Kadınlar hem sevdiklerini kaybetmenin acısını yüklenirken hem de geride kalanların yaşamını sürdürmek için yüklendikleri duygusal ve fiziksel iş yükü artmıştır. Deprem sonrası ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımı gibi dışarıdan alınan destek mekanizmalarının ortadan kalkması, teknolojik imkanlardan yoksunluk, eşitsizliği derinleştirmiştir. Bir yandan acıları sarmak, diğer taraftan geride kalanların güvenli bir yaşam koşullarına kavuşması, toplumsal cinsiyet eşitliğini merkezine alan koruma ve destek politikalarının kamucu bir yaklaşımla hayata geçirilmesi ile mümkündür. Böylece kadınların yüzyıllardır süren mücadeleler ile elde ettikleri kazanımları korunacaktır" diye konuştu.

"DAYANIŞMANIN GÜCÜNE İNANIYORUZ"

Çam'ın ardından Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu üyesi metal işçisi Eda Özkan ise taleplerini sıraladı. Dayanışmanın gücüne inandıklarını belirten Özkan, "Son dönemde başta İran ve Afganistan olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kadınlar emeğini, bedenini, cinselliğini sömüren ataerkiye, kapitalizme, gericiliğe ve yoksulluğa karşı direniyor. Gericiliğe, ataerkil tahakküme, diktatörlüğe karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren tüm kadınları selamlıyoruz. Bizler metal işçisi kadınlar olarak, yaşanan deprem felaketinin ardından depremde yakınlarını kaybeden, yerinden yurdundan olmuş, zor koşullarda hayatlarını sürdürmeye çalışan, başta kadınlar olmak üzere depremden etkilenen herkesin yanındayız. Dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Dayanışmanın gücüne inanıyoruz" dedi.

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.