Kadın tiyatrocular yazarken ve oynarken ince eledi sık dokudu

Kadın tiyatrocular yazarken ve oynarken ince eledi sık dokudu

Çayırova Belediyesi Tiyatrosu’nda Kadın Grubu, “İnce eledik sık dokuduk” adlı oyunu genel sanat yönetmenleri Hakan Güneri ve eğitim ekibiyle birlikte yazdı. 1.5 senedir çalışan ekip perde için pandemi kısıtlamalarının kalkmasını bekliyor

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-10.jpg

İki yıl önce başlayan ancak yarısı pandemiye takılan iki yıllık süreçte kültür sanat alanına dair çalışmaları, hamleleri ile dikkat çeken Çayırova Belediyesi kendi bünyesinde kadınlar ve gençlerden oluşan iki topluluk kurdu. Ayrıca her iki ekibi harmanlayarak karma bir ekipte oluşturdu.

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-12.jpg

 

Tamamı kadınlardan oluşan ve yaklaşık 1.5 senedir çalışan ekip “İnce eledik sık dokuduk” adlı oyunu sahnelemek için, pandemi süreci kısıtlamalarının kalkmasını heyecanla bekliyor.

DENEYİMLİ EĞİTİCİ KADROSU

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-2.jpg

Topluluk oyuna Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri’nin (ayaktaki) öncülüğünde eğitmenler Behruz Firuzment  (oturan) İlker Düzen, Serdar Dinçel ve Hale Üstün nezaretinde çalışıyor. Hakan Güneri; İstanbul’da Performans İstanbul ve Ferah Tiyatroları’nın kurucusu ve genel sanat yönetmeni.

Eğitmenlerden Behruz Firuzment, Tiyatro Simurg’da oyunculuk ve yönetmenlik yapıyor. Pek çok dizide rol üstlenen Firuzment, TRT Avaz’da yayınlanan “İstanbul’a Aşık Oldum” adlı dizide başrolü üstlendi. Hale Üstün, Tiyatro Simurg’un kurucusu ve genel sanat yönetmeni. Antalya Devlet Konservatuvarı’nı bitiren İlker Düzün ile birçok dizide rol üstlenen Serdar Dinçel, Ferah Tiyatro’nun oyuncularından.

EKİPTE ASİSTAN VE YAZAR DA VAR

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-8.jpg

Duygu Türkyılmaz Kılıç, Bahar Sert, Elif Gündoğdu, Melike Arslan Keleş, Dilara Ersarı, Ayşe Acar, Ümmügül Çelik, Gülnur Çelik ve Havva Şahin’in rolleri paylaştığı oyunda ekip kendi içinden asistan, yönetim yardımcısı da çıkardı.

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-27.jpg

Gülnur Çelik, Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri’nin yardımcılığını ve asistanlığını üstlendi. Yine aynı ekipten Bahar Sert’in yazarlık konusunda kabiliyeti var.

ATÖLYE ÇALIŞMASI

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-3.jpg

 

 

İnce eledik sık dokuduk” adlı komedi tarzındaki oyunun metni bir atölye çalışması olarak topluluk tarafından üretildi. Oyuncular, eğitimci ekibe hangi konuları işlemeleri konusunda hem fikir verdi, hem metne katkıda bulundu.

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-15.jpg

Covid 19 sürecinde aile durumları, alışveriş alışkanlıkları, kadın erkek ilişkileri, taciz gibi konulara dokunan oyuncular özetle şunları kaydetti:

DUYGU TÜRKYILMAZ KILIÇ

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-22.jpg

37 yaşındaki, evli ve üç çocuk annesi, lise mezunu Duygu Türkyılmaz Kılıç, ev kadını. Akse Mahallesi’nde Çağdaşkent Konutları’nda oturuyor. Eşi makine operatörü. “Ben zaten çok sıkı izleyiciydim. Açıldığını duyar duymaz koştura koştura geldim” diyen Kılıç, Almanya’da okumuş. Evlenip gelmiş:

“Almanya’da buradaki gibi liselerde, üniversitelerde tiyatro maalesef yok. İlkokulda İsa’nın oyununu oynamıştık. Ben orada ağaçtım, mevsimleri değiştirerek. İlk deneyimim buydu.” Oyun seçerken konuya ilgili olduğunu ve komediyi daha çok sevdiğini kaydeden Kılıç, “Genel olarak hepsine birazcık göz atıp bir şeyler kapmak istiyorum” diye konuştu. Kılıç ilkokul yıllarından sonra ilk oyunculuk deneyiminde karısının kredi kartını almaya çalıştığı koca karakterine hayat verecek.

BAHAR SERT

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-23.jpg

37 yaşında, evli iki çocuk annesi Bahar Sert, Cumhuriyet Mahallesi’nde oturuyor. İstanbul’da doğup büyüyen Sert, evlilik sonrası Çayırova’ya yerleşti. Anadolu Üniversitesi Gıda Teknolojisi Bölümü ancak çocuk büyütmekten ötürü şu sıralar ev kadını. Okul yıllarından itibaren iyi bir izleyici olduğunu, Gebze Bölgesi ve İstanbul’da yakın çevrede çok sayıda oyunu izlediğini kaydeden Bahar Sert bir süre önce kendisine ait bloğunda yorumlar da yazmaya başladı:

“Belediyenin tiyatrosunu duyduğumda koşa koşa geldim. İlk başta yapıp yapamayacağıma dair düşündüm. Daha sonra arkadaşlarla da hocalarıma da çok ısındım. Belediyenin sunduğu böyle bir imkânı da kaçırmak istemedim açıkçası. İlk oyunculuk denememde eşinin kredi kartını alabilmeye çalışan kadını ve ayrıca bir kekemeyi canlandıracağım.”

AYŞE ACAR

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-24.jpg

Türk Dili Edebiyatı mezunu olan 34 yaşındaki Ayşe Acar bekâr Cumhuriyet Mahallesi’nde annesiyle birlikte oturuyor. Oyunda anlatıcı ve oyun içindeki skeçlerden birinde patronu canlandıracak. Okul yıllarında sürekli oynadığından sahne konusunda önemli bir deneyim sahibi: “Tiyatro küçüklük hayalimdi. Bazı sebeplerden dolayı bunu gerçekleştirememiştim.

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-4.jpg

Belediyemizin tiyatro ilanını görünce çok heyecanlandım ve hemen kaydolmaya gittim. Tiyatro maceram da böylelikle başlamış oldu. Hayalimi gerçekleştirdiği için Çayırova Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.”

DİLARA ERSARI

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-25.jpg

Çayırova, İnönü Mahallesi sakinlerinden 26 yaşındaki Dilara Ersarı, özel sektörde kalite yönetim yardımcısı olarak çalışıyor. Bekar. Celal Bayar Üniversitesi, Maliye Bölümü mezunu. Ortaokulda şiir dinletilerine katıldım. Lisede tiyatro topluluklarında yer aldı ama üniversitede aynı fırsatı bulamadı:

“Çok yakın bir arkadaşımdan duydum ama arkadaşım cumartesi günleri de çalıştığından ötürü çok istemesine rağmen gelemedi çünkü provalarımız genelde cumartesi günleri. Bizde hafta sonu iki gün tatil için buradayım ve gayet mutluyum. 40 kişilik bir işyerinde çalışıyorum. İzlemeye geleceklerdir ama ben çok daha fazlasını bekliyorum.”

GÜLNUR ÇELİK

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-26.jpg

Oyunda reji asistanlığı ve yönetmen yardımcılığını da üstlenen 23 yaşındaki Gülnur Çelik sahnede Laz kadını ve aynı zamanda karısına düşkün erkeği canlandıracak. Akse Mahallesi’nde oturan genç yetenek, imam hatip lisesi mezunu.

Halkla ilişkiler üzerine açıktan üniversite öğrencisi. 1.5 yıldır ekiple beraber olan Çelik, “Toplulukta olmaktan çok mutluyum. Her gün yeni bir şey öğreniyorum. Hakan Hoca’nın bir sözü vardı: ‘İlk geldiğiniz halinizle sonraki haliniz çok farklı olacak.’ Gerçekten o kadar doğru ki her geçen gün bu farklılığı, fark ediyoruz” dedi:

“Tiyatro dediğimizde sadece oyunculuk eğitimi olarak canlandı kafamızda. Ne kadar eğlenebilirdim ki, afaki olarak geldim buraya. Ama sonra hayata dair o kadar şey öğrendim ki, belki hiçbir yerde öğrenemeyeceğim başka şeyler de öğrendim. Çok mutluyum burada. İnşallah devamı gelir.

MELİKE ARSLAN KELEŞ

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-28.jpg

33 yaşında, evli olan Melike Arslan Keleş, Mandalina adını verdiği bir kedi sahibi.  Emek Mahallesi’nde oturan Keleş, moda tasarım üzerine ön lisans okudu. Tiyatroya ortaokuldan beri merakı olduğunu belirten, oyunda köylü kadın ve annesine düşkün kocanın karısı rollerinde sahne alacak olan Keleş, liseyi okuduğu Düzce’de üç yıl boyunca, “Komşu Köyün Delisi”nde rol üstlenmiş ve oyunu çok sayıda lisede sahnelemişler. Ekibin sahne deneyimi olan oyuncularından. “Uzun yıllardan sonra buradayım ve mutluyum.”

ELİF GÜNDOĞDU

elif.jpg

 

Mesleği özel güvenlik olan ancak tiyatrodan ötürü şu sıralar çalışmayan 42 yaşındaki Elif Gündoğdu bekar ve 20 yaşında bir kız çocuğu annesi. Akse’de oturuyor. Açık öğretim lise öğrencisi olan Gündoğdu, “İlkokul dönemlerinde o tür toplu eğlencelere teşvik edilmiştim. Kimi piyeslerde oynadım. Bu zamana kadar bir şey yapamadım, Aklımda hep ses sanatçısı veya oyuncu olmak vardı. Nasip oldu” dedi. Gündoğdu şöyle devam etti:

“Bir şekilde yolum kesişti. Çayırova Belediyesi ve emeği geçenlere, sizlerin vesilesiyle hocalarıma teşekkür ediyorum. Burada olmak güzel. Oyunda, Çağdaşkent’e tanışan çingene hanımefendiyi canlandıracağım. Ayrıca, korona sürecinde mucitlik yapmaya çalışan babayım. Bugüne kadar geldik. Güzel oldu. İnşallah devamı gelecek.”

HAVVA ŞAHİN

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-30.jpg

Yenimahalle’de oturan 18 yaşındaki Havva Şahin, Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi. Üniversitede hedefi konservatuvarın tiyatro bölümü. Lisede topluluklarda anne, Kürt, kaynana gibi rollerde oynadı. Arkadaşlarından duyup geldiğini söyleyen Şahin, oyunda Kürt ve çocuk karakterlerinde seyirci önünde sınav verecek.

ÜMMÜGÜL ÇELİK

 

cayirova-belediye-kadin-tiyatrosu-31.jpg

20 yaşındaki Ümmügül Çelik, Üsküdar Üniversitesi radyoloji bölümü öğrencisi ancak iki yıllık bölüme pandemiden ötürü henüz başlayamadı sayılır. Oyunda şımarık kızı ve La casa de papel’deki karakteri canlandıracak olan Çelik, “İlkokulda drama kursuna gitmiştim. İlk sahne deneyimim burası olacak. Arkadaşımdan duydum. Zaten birkaç yıldır istiyordum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.