Kadıllı’ya film stüdyosu izni bile çıkmadan kuruldu

Kadıllı’ya film stüdyosu izni bile çıkmadan kuruldu

İddiaya göre; Emre Konuk’a ait Akil Film, Kadıllı’da halktan yeri, tarım arazisi vasfıyla edinip AKP’li belediyelerden imar değişim izni aldı. Ormanın göbeğine 20 bin m2 hacimli yapıyı, plan askıdayken dikti. CHP iki önemli suç duyurusuyla yargıya gidiyor

Gebze Bölgesi’nde sendikal örgütlenme sonrası Anayasa çiğneyip işten atan sermayeye imarda pozitif ayırımı, “İstihdam sağlayacak” diye veren..

İşçisi zehirlenirken suçu kiracısının kiracısına atan sermayenin kaçak yapısına, “Bina değil bant sistemi o. Kiracısı kurmuş. Kiracısı gidince kalkacak” diyen AKP’li yerel yönetimlerin pozitif ayrımcılığında piyango bu sefer AKP’ye yakın olduğu söylenen film yapımcısı Emre Konuk’a ait Akil Film’e vurdu.

CHP Gebze’nin iddiasına göre Akil Film, Kadıllı’da halktan yeri, tarım arazisi vasfıyla edindi. Plan değişikliği için Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri’ne başvurdu. Ormanın göbeğine 20 bin metrekare hacimli yapıyı, plan henüz askıdayken dikti. CHP iki önemli suç duyurusuyla yargıya gidiyor. CHP Çayırova ilçe Örgütü’nün önceki Pazar günü akşamı gerçekleşen basın toplantısında imarda yeni pozitif ayrımcılık, Gebze Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Saide Arslan Çalışkan tarafından özetle şöyle anlatıldı:

“Söz konusu alan; ormanın tam ortasında, 31 dönümlük bir alan. Gebze BM’ye 1/1000’lik planları, yüzde 40 imar artış izni talebiyle geldi. Komisyon üyemiz Gökhan Yamen şerh gerekçemizi açıklarken, ‘Ormanın ortasında yüzde 40 imar olmaz. Burada verdiğiniz üç kat yükseklik, 30 bin metrekare inşaat alanı veriyorsunuz’ dedi.

Başkan Büyükgöz, ’30 bin metrekare değil, abartmışsınız’ diye yanıtladı. Sorduk, 12 bin metrekare olduğunu söyledi. Koddan eğilim düşünüldüğünde, oradan da bir 12 bin metrekare gelebileceğini kaydetti. Toplam 24 bin metrekare, çok azmış. Gökhan Bey, çıkmaları da hatırlattı. Yani 30 bin metrekare inşaat yapılacak ormanın ortasına.

AKP’Lİ HAZİNE’YE UYAN

HALKA YİNE UYMADI

Burası, önceden diğer tarım alanı idi. 2B’den çıkartıldı. Hazine’ye, köylü için verildi. Hazine de, kadastroda kimin üzerinde gözüküyor ve tarım yapıyorsa, onlara satmış ‘uygun’ bir fiyata. Ancak onlara ‘uygun’ fiyat gibi gelen köylüye yüksek gelmiş ve Emre Konuk adında bir şahsa köylü, diğer tarım alanı olarak satmış.

Diğer tarım alanları da mutlak tarım alanları gibi tamamen tarım alanları ve tarım arazilerini korumaya yönelik çıkartılan kanuna tabi. Bu kanun hükmüne göre, burada yapılaşma yapamazsınız. Eğer tarım amaçlı işletmeniz olacaksa o da 5 bin metrekareyi geçmeyecek. Ve sadece tarım amaçlı kullanılacak. Ev yapacaksınız da doğa evi tarzı, 250 metrekareyi geçemeyecek.

Akli Film Şirketi sahibi Emre Konuk tarafından ekim ayı itibariyle önce Büyükşehir’e bir teklif gidiyor.. Diğer tarım alanı olan yerin özel kültürel tesis alanı olarak fonksiyonun değiştirilmesini istiyor. Belediye, ‘tabi efendim ne demek, olur’ diyor. AKP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla değişim gerçekleşiyor.

BU NE SÜRAT

Gebze Belediyesi 1/1000’lik planda hazırlayacak ve onaya göre inşaat izni verecek. Ekim ayında, daha 1/5000’lik henüz askıda iken hızlı bir şekilde Gebze Belediyesi’ne getiriliyor. Belediye de hemen kasım meclisine çıkartıyor bunu ve yüzde 40 imar, üç kat izinle buradan özel kültürel tesis alanını onaylatıyor.

ÜZERİNDE YAPI BULUNMUYORMUŞ!

1/5000’lik geldiğinde de, ‘Burası sadece film platosu olarak kullanılacak. Eğer film platosu olmazsa tekrar diğer tarım alanına dönüşecek. Bunu da 1/1000’lik planına işleyin’ deniyor. Ama gelen komisyon kararında, 1/1000’likte böyle bir şey yok. Bunu gizlediler. ‘Mevcut halinde, hali hazırda üzerinde yapı bulunmamaktadır’ dediler.

.20 bin metrekare üzeri ruhsatsız, kaçak yapılaşma zaten plan değişikliği yapmadan yapılmış.

Bu uygulama aynı zamanda tarım arazilerinin korunmasına dair kanuna aykırı. Hem belediye yönetimi hem yapan açısından hem ruhsatsız kaçak yapı yapmak hem de tarım alanları koruma kanununa muhalefetten ayrı ayrı cezayı gerektirir.

Biz buna göz yuman ve bunu yapan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

‘90 bin öğrenci var, hangisine yemek dağıtacağım’ diyen belediye başkanı bir gecede, üç dört ayda bir kişiyi zengin etti. Çivi çakılmayacak alanda 30 bin metrekare inşaat yapılacak, izin verdi.

Kaçak ve ruhsatsız yapıya da göz yumdu. Nisanda inşaatına başlandı.

Meclis kararının özetinde, “Kentin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda” yazılı.

Ne ihtiyacımız var. Akil Film Şirketi gelip film çekecek. Kendi filmi bittikten sonra da kiraya verecek. Bu halkın ne ihtiyacı var.

Aynı sanayiciler gibi. Geliyorlar, arazimizi işgal ediyorlar. Havamızı kirletiyorlar. Dilderesi’ne atıklarını atan sanayiciler gibi, ‘Ne olacak bu sanayi atıkları’ diye defalarca söylüyoruz. Aynı onlar gibi, parayı alıp gidecekler. Pisliğini biz çekeceğiz.

MAHKEME KARARIYLA

GERİ ADIM ATACAK

Belediye Başkanı, Balçık’ta olduğu gibi burada da geri adım atacak. Elbette idare mahkemesine gideceğiz. Tarım alanını bu tesise ayıramaz, bu plan değişikliğini yapamazsınız. İptali gerek. Kanunu dayanakları var. Bu arazimizi de halkımızın ihtiyaçlarında kullanılmak üzere geri alacağız.

BALÇIK’TA PLANLAR İPTAL EDİLDİ

Balçık’ta bilindiği üzere mera alanları; Bakanlık ve Büyükşehir tarafından sanayi alanına çevrildi. Halkın malıdır, planla peşkeş çekemezsiniz dedik. İdare mahkemesinde yürütmeyi durdurma kararı aldırdık. Ve planlar iptal edildi. Belediye bölge idare mahkemesine başvurdu kararın iptali için. Ancak bilirkişi raporu çok ciddi bir rapor. 50 sayfalık rapor verildi. Kesinlikle mera alanlarının sanayide kullanılamayacağına dair rapor verdi. Eğer bu rapora rağmen farklı bir karar çıkarsa, onu da bilemeyiz. Nasıl olur, tartışmaya açık.

Belediye uygun fiyata satın alması mümkünken o yerlerin TOKİ’ye geçmesini, sanayi alanı olmasını bekledi. Satın almayın, idare mahkemesi kararı var diye uyardık, dinlemediler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.