İzmit Su A.Ş.’de gözler sözleşmede

İzmit Su A.Ş.’de gözler sözleşmede

İlk toplu iş sözleşmeleri Yüksek Hakeme giden İzmit Su A.Ş çalışanları TES–İş Sendikası ile işveren arasında devam eden ikinci dönem toplu iş sözleşmesinden umutlu.

TES-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Yuvacık Barajı’ndan kente su dağıtım işini üstlenen firma olan Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmit Su A.Ş.’de kasım ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma olmazsa 1 Şubat’a arabulucu sürecine girecek. 130 işçinin çalıştığı İzmit Su A.Ş’de geçtiğimiz dönem iş kolu itirazları nedeniyle sözleşme Yüksek Hakeme gönderildi ve Yüksek Hakem tarafından zam belirlendi. Ancak iş kolu itirazları TES-İş Sendikası lehine sonuçlanınca, bu dönem toplu sözleşmenin masada bitmesi için sendika büyük gayret gösteriyor. 60 günlük yasal süreci dolmak üzere olan sözleşmede anlaşma sağlanmazsa 1 Şubat’a arabulucu süreci başlayacak.

 

İŞVEREN İLE MASAYA OTURDU

Yap-işlet-devret yöntemi ile yapılan Yuvacık Barajı’nı işleten Thames Water şirketinin süresinin dolmasından sonra barajı Büyükşehir’e devretmesi ile birlikte burada TES-İş Sendikası örgütlendi. İlk toplu iş sözleşmesi hazırlıklarını geçtiğimiz dönem yapan sendika, burada iş kolu davası ile karşı karşıya kaldı. İzmit A.Ş.’nin Genel İşler iş kolunda olduğu ile ilgili dava nedeniyle ilk sözleşme Yüksek Hakeme gitti. Ancak daha sonra dava sonuçlandı ve şirketin Enerji iş kolunda olduğuna karar verildi. Bunun üzerine ikinci dönem toplu iş sözleşmesi için çalışmalarını tamamlayan sendika kasım ayında işveren ile masaya oturdu.

 

İŞÇİLER YÜZDE 72 ZAM İSTEDİ

Sendika Thames Water’den İzmit A.Ş.’ye gelen işçiler ve sonradan alınan işçiler arasında ücret farklılıklarının giderilmesi noktasında yaptığı taslak üzerinde işverenle görüşmelerini sürdürüyor. İşverene verilen taslakta işçilerin ücretlerine ve sosyal haklarına ortalama yüzde 72 zam isteyen sendika, vardiya tazminatı, risk primi gibi önemli maddelerin taslağa girmesi için çaba gösteriyor. İşveren ile sendika arasında devam eden görüşmelerde bu hafta anlaşma sağlanmazsa 1 Şubat Salı günü uyuşmazlık tutularak arabulucu sürecine girilecek.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.