“İzindeyiz” ama ücretsiz “izindeyiz” Atam

“İzindeyiz” ama ücretsiz “izindeyiz” Atam

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sermayece sömürüldüğüne dair bariz verilere rağmen 17 Mart’a uzatılıp işçilere “yüzde 20 zamlı” uzatılan ücretsiz izinde EMEP’in raporuna göre ilimizde 604 bin sigortalı çalışanın en az 60 bini ücretsiz izne çıkartıldı

ucretsiz-izin-2.jpg

Türk Metal Sendikası Gebze 1 No’lu Şubesi’nin örgütlenip yetki aldığı Onat Alüminyum’da 18 sendikalı işçi, örgütlenmenin hemen ardından “Covid 19 tedbirleri kapsamında!” aylardır ücretsiz izinde.

Ülkemizde pandemi süreciyle birlikte yerleşen “Ücretsiz izin” uygulaması sadece bölgemizde sendikal örgütlenme sonrası tespit edilebilen en az üç iş yerinde uygulanmasına karşın Partili Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu sefer de 17 Mart’a uzatıldı.

BİN 420 LİRA OLDU

 

ucretsiz-izin-1.jpg

Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş, Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş’in örgütlenemediği Tayaş Gıda’da DİSK Gıda-İş zorluyor. İddialara göre 20’si sendika üyesi 50 işçi ücretsiz izinde ancak fabrika bir taraftan eleman alımını da sürdürdü ve zaman zaman sürdürüyor.

Ücretsiz izne çıkartılanların bin 168 lira gibi geçinemeyecekleri bir ödeneğe mahkûm edilmelerine karşınsa yüzde 20 oranında bir artışla bu rakam bin 420 liraya yükseltildi. Öte yandan Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü’nün rapor haline getirdiği bir çalışmasına göre ilimizde sosyal güvenceli çalışan 604 bin emekçiden 60 bini ücretsiz izne çıkartıldı, büyük kısmı hala izinde!

BOSTANCI KONFEDERASYONLARI ELEŞTİRİNCE

Emek Partisi İl Başkanı Arzu Erkan, Migros Depo direnişinin 16’ncı gününde gerçekleştirdikleri ziyarette kendisinden önce söz alan DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı’nın üç işçi konfederasyonunu bu uygulamaya karşı sessiz kaldıkları gerekçesiyle eleştirmeleri üzerine şunları kaydetti:

KOCAELİ’DE HER 10

İŞÇİDEN BİRİ

 

ucretsiz-izin-3.jpg

“Ücretsiz izinin hem ülkemiz hem kentimizde işçiler açısından nasıl bir zulme dönüştüğüne ilişkin bir raporlama ve açıklama yapmıştık. Kocaeli’de 604 bin aktif sigortalı işçi var ve pandemi süresi boyunca ücretsiz izne çıkartılan işçi sayısı 60 bin. Yani bu kentte çalışan her 10 işçiden bir tanesi ücretsiz izne çıkartıldı.

ARTIK 47 LİRA İLE

YAŞAYACAKSINIZ

O dönem bin 168 liraydı. İşçileri günlük 39 lira yevmiye ile yaşamaya mahkûm etmişlerdi ve siz aslında o 60 binin üzerine eklendiniz. Çünkü Erdoğan biliyorsunuz 17 Mart’a kadar ücretsiz izini uzattı ve sözün ona bu ödemeye de zam geldi. Bin 420 lira oldu. Artık günlük 47 lira ile yaşayacaksınız.

RAKAM SÜREKLİ ARTIYOR

Dolayısıyla da 31 Aralık’ta sizin ücretsiz izine çıkartılmanız, hemen arkasından Tayaş’ta 70 arkadaşımız ücretsiz izine çıkartıldı, aslına bakarsanız sözünü ettiğimiz rakamların arttığı bir tablo ile karşı karşıya kaldık.”

BİRLİKTE, ORTAK MÜCADELE

Ücretsiz iznin ülkemizde tüm işçilerin sorunu olduğuna dikkat çekip bu anlamda sendikalara da o dönem çağrı yaptıklarını hatırlatan Erkan şöyle devam etti: “Böyle bir devasa sorun karşısında yapılması gereken şey bu zulmün bir an önce ortadan kalkması açısından da birlikte, ortak bir mücadeledir.

TALEPLERDE BİRLEŞMELİ

Bugün sendika bürokratları harekete geçmiyorsa da yapılacak olan şey belli. İşçilerin tek tek işyerlerinde sendikal bürokrasiye karşı da örgütlenerek kendi iç örgütlülüğünü sağlayarak bir mücadeleye atılması lazım. Bizi birleştirecek olan şey de taleplerimiz.

EN ÖNEMLİ TALEPLERİMİZ

En başta ücretsiz izin uygulamasının son bulması, yine Kod 29 bütün işçiler açısından bir kâbus, hem tazminatsız işten çıkartılıyor işçiler bu dönem, hem de aynı zamanda işsizlik maaşı alamayıp tümüyle sefalete mahkûm edilmiş durumdalar. Kod 29’un iptal edilmesi, işten atmaların yasaklanması, tam zamanlı iş ve tam ücret bugün en önemli talebimiz.

BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISINI TEKRARLADI

Çağrımızı yenileyelim. Hiçbir sendika ayırımı yapmadan sendikalı sendikasız bütün işçilerle bu kentte de bu ülkede de bu talepler etrafında birleşik bir mücadeleyi sürdürmemiz lazım. Biz size söz vermiştik. Dava ve talebinizi duyuracağız diye. Üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz, sürdüreceğiz.  Birleşerek bütün haksızlıkların üzerinden geleceğimizi düşünüyoruz.” (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.