İYİ Parti Kocaeli esnafın röntgenini çekti

İYİ Parti Kocaeli esnafın röntgenini çekti

İyi Parti Kocaeli Kalkınma ve Sanayi Politikaları Başkanlığı Kocaeli genelinde esnaf anket çalışmasını tamamladı. Bin 5 esnafın katıldığı anket çalışmasının sonuçlarını İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız açıkladı.

İyi Parti Kocaeli Kalkınma ve Sanayi Politikaları’ndan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Buğra Yiğit Kılıç ve ekibi, il başkanı Şanbaz Yıldız’ın talimatıyla Kocaeli genelinde 12 ilçede esnaf anket çalışması gerçekleştirdi. İlçe teşkilatları ile birlikte ilçe merkezlerinde hizmet veren esnafları ziyaret eden Buğra Yiğit Kılıç ve beraberindekiler esnaflara 22 soru yöneltti. Pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılar, artan vergi yükü, devletin ve hükümetin yardım süreçleri ile esnafın beklentilerinin sorulduğu anketle ilgili sonuçları İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız açıkladı.

 

KILIÇ VE EKİBİNE TEŞEKKÜR

İyi Parti Kocaeli Kalkınma ve Sanayi Politikaları’ndan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Buğra Yiğit Kılıç ve ekibine teşekkür eden Şanbaz Yıldız anket çalışması ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İYİ Parti Kocaeli İl Teşkilatı olarak Türkiye’de sıkıntı yaşayan her kesimin sıkıntısını bilmek ve bu sıkıntılara çözüm üretmek için çabalıyoruz. Bu kapsamda Kalkınma ve Sanayi Politikaları ekibimiz son dönemde maddi olarak büyük yaralar alan esnaflarımızla ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. Kalkınma ve Sanayi Politikaları’ndan Sorumlu İl Başkan Yardımcımız Buğra Yiğit Kılıç ve ekibi 12 ilçemizde, sahada aktif bir çalışma örneği gösterdi ve bu anketi ortaya çıkardı. Hepsine teşekkür ediyorum.

 

1.005 ESNAF KATILDI

Kocaeli genelinde gerçekleştirdiğimiz anket çalışmamıza 1.005 işletme katılmıştır. Bu işletmelerin % 70,84’ü hizmet, yüzde 29,16’sı ise imalat ve üretim alanlarında faaliyet göstermektedir. Ankete katılan işletmelerin yüzde 24,37’si 1-5 yıllık, yüzde 32,93’ü 5-10 yıllık, yüzde 41,49’u 10-15 yıllık ve 0,19’u ise 20 yıl ve üzeri bir sürede faaliyette olduğunu belirtmiştir. Bu işletmelerin yüzde 48,45’i işletmesini kendi sermayesiyle, yüzde 34,82’si kredi veya borç ile yüzde 9,85’i ise teşvik veya hibe gibi diğer yöntemlerle kurduğunu belirtmiştir. Bu soruyu ankete katılanların yüzde 6,86’sı cevapsız bırakmıştır.

 

ESNAFIN YAŞADIĞI SIKINTILAR

Söz konusu işletmelerin yüzde 33,63’ü işletme mülkiyet sahibi iken, yüzde 66,36’sı ise kiracı olduklarını beyan etmiştir. Bu işletmelerin yüzde 29,55’i basit usul, yüzde 59,90’ı gerçek usulde vergiye tabi iken, yüzde 3,68’i vergiden muaf olduğunu beyan etmiştir. Bu soruya ankete katılan işletmelerin yüzde 6,86’i cevap vermemeyi tercih etmiştir. Buraya kadar olan kısım anket çalışmasına katılarak sorularımıza cevap veren esnaflarımızla ilgili bize bilgi veriyor. Bundan sonraki kısımda ise esnafımızın yaşadığı sıkıntıları görüyoruz.

 

KRİZ, VERGİ VE YAŞANANLAR

Anketimize katılan esnafların çok büyük bölümü ekonomik sıkıntıda. yüzde 37,11’i esnafın bitme noktasında olduğunu, yüzde 31,74’ü ekonomik kriz yaşandığını, yüzde18,60’ı esnafın kazancının vergi olarak geri alındığını, yüzde 10,44’ü rekabet gücünün olmadığını belirtiyor. Ankete katılan işletmelerden yüzde 2,08’i ise ticari faaliyetlerin gayet iyi gittiğini ifade etti. Yüzde 62,78’i yanında eleman çalıştırabildiğini, yüzde 37,21’i işletmesinde eleman çalıştıramadığını beyan etti. Yüzde 30,94’ü yanında nitelikli eleman çalıştırabildiğini, yüzde 69,05’i ise nitelikli eleman bulamadığını belirtti.

 

YÜZDE 73,33’ÜNDE KREDİ BORCU VAR

Anketimize katılanların yüzde 87,06’sı vergi oranlarının çok yüksek olduğunu belirtirken, yüzde 12,93’ü ise vergi oranlarını yüksek bulmadığını ifade etti. Yüzde 60,49’u SGK borcu olduğunu belirtirken, yüzde 39,50’si SGK’ya borcu olmadığını söyledi.  SGK borcuna ek olarak bir de kredi borçları konusu var. Esnafın yüzde 73,33’ünün kredi borcu varken, yüzde 36,61’i kredi borcunun bulunmadığını beyan etti. Yani her 10 esnaftan 7’sinin bankalara kredi borcu bulunuyor. Esnaf kredi kullanmadan, borç almadan yaşayamıyor.

 

KREDİ FAZİLERİ YÜKSEK

Anketimize katılan esnafın yüzde 80,89’u işletme kredi faizlerini yüksek ve geri ödemesi zor olarak değerlendirirken yüzde16,81’i normal olarak değerlendirdi ve yüzde 2,28’i ise kredi faizleri için düşük cevabını verdi. Yaşamış olduğumuz ekonomik şartlar altında esnafın yüzde 14,12 ‘si işletmesini ve ticari ilişkilerini geliştirdiklerini beyan ederken yüzde 85,87’si ise işletmesini ve ticari ilişkilerini geliştiremediklerini belirtti. yüzde11,14’ü geçmiş yıllara göre işletmesinin daha iyiye gittiğini, yüzde 68,05’i daha kötü bir duruma gittiğini belirtirlerken yüzde 20,79’luk bir kısmı ise değişim olmadığını belirtti.

 

DEVLETTEN YETERLİ DESTEK YOK

1.005 işletme sahibi yüzde 44,87’si piyasadaki nakit sıkışıklığı nedeniyle, yüzde 14,62’si esnaf ve sanatkârların kendini geliştirememesi sebebiyle, yüzde 32,33 ‘ü sermaye yetersizliği nedeniyle yüzde 8,15’i ise diğer sebeplerle durumun daha kötüye gittiğini ifade etti. Esnafın yüzde 22,68’i vadeli satışlarla ile, yüzde 39,30’u kredi kartı satışları ile, yüzde 23,88’i müşteri ilişkileri ile, % 14,12’si diğer yöntemlerle devamlılığı ve karlılığı sağladığını belirtti. yüzde 14,02’si esnafların devletten yeterli desteği gördüğünü, yüzde 70,44’ü yeterli desteği görmediklerini, yüzde 10,44’ü zaman zaman devletten destek görebildiklerini belirtirken yüzde 5,07’si bu soruyu cevapsız bıraktı.

 

ESNAF DESTEK BEKLİYOR

Ankete katılan isimlerin yüzde 34,72’si vergi desteği, yüzde 27,26’sı kredi desteği, yüzde 7,56’sı SGK prim desteği, yüzde 28,05’si hibe desteği talep ederken yüzde 2,38’i ise diğer destek türlerini tercih ettiklerini belirtti. Söz konusu esnafların yüzde 71,94’ü pandemi döneminde iş yerlerini kısıtlamadan dolayı kapatmak zorunda kalırken yüzde 28,05’i ise işletmesini kapatmak zorunda kalmadığını ifade etti. Ankete katılanların yüzde 83,58’i pandemi döneminde hükümetin yeterli desteğini görmediklerini belirtirken yüzde 16,41’i ise yeterli desteği aldıklarını söyledi.

 

TÜM TÜRKİYE’NİN AYNASI

Ankete katılan esnafın yüzde 79,20’si pandemi döneminde gelir kaybı yaşadıklarını belirtirken yüzde 20,79’u ise gelir kaybı yaşamadıklarını belirtti. 1.005 esnafın yüzde 52,13’ü pandemi döneminde kredi kullandıklarını belirtirken yüzde 47,86’sı ise kredi kullanmadıklarını ifade etti. İYİ Parti Kocaeli İl Teşkilatı olarak hazırladığımız anket çalışmasında bir kez daha gördük ki ekonominin temel taşı olan esnafımız can çekişiyor. Pandemi döneminde büyük gelir kaybına uğraya esnaf kendini kurtarmak için sarıldığı kredinin taksitleriyle boğuşuyor, ağır faiz yükü altında eziliyor. Her geçen gün küçülen, pek çoğu kepenk indirme noktasına gelen esnafımızın yaşadığı durum Kocaeli’nin ve tabii Türkiye’nin bir aynasıdır.

 

ESNAF İYİ OLACAK

Yalnız bırakılan, devletin gücünü yanında hissetmeyen, zor dönemlerde kimsesiz kalan esnafımız bütün bir yurdun yükünü ağır vergilerle sırtında taşımaktadır. İYİ Parti Kocaeli İl Teşkilatı olarak hazırladığımız anket çalışmasını genel başkanımız Meral Akşener’e sunduk. Genel merkezimizde konuyla ilgili detaylı çalışmalar yapılıyor. Esnafımızın yaşadığı sıkıntıların çözümü için atılacak adımlarla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. İYİ Parti ve Millet İttifakı olarak ilk seçimde iktidara geleceğiz. İktidarımızın ilk çalışmaları yaşadığımız ekonomik krize yönelik olacak. İlk iş esnafımızın nefes almasını sağlayacağız. Esnaf nefes alırsa vatandaş nefes alır, esnaf nefes alırsa tüm Türkiye nefes alır. Bizim iktidarımızda tüm Türkiye ve esnaf İYİ olacak” dedi.

 

manset-2-046.jpeg

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.